Τρίτη δόση εμβολίου και σχέδιο διαχείρισης για χειμώνα ανακοίνωσε ο Βρετανός υπ. Υγείας

Οι λεπτομέρειες του βρετανικού προγράμματος χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και της «εργαλειοθήκης» του σχεδίου διαχείρισης του ιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο.

Πριν από την προγραμματισμένη για το απόγευμα συνέντευξη Τύπου του Μπόρις Τζόνσον κατά την οποία ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα συνοψίσει τις νεότερες αποφάσεις, ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η Κυβέρνηση αποδέχεται τη σύσταση της Ενιαίας Επιτροπής Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) για χορήγηση ενισχυτικής δόσης στους πολίτες άνω των 50 ετών και στους ευπαθείς. Όπως συμπλήρωσε, η χορήγηση της τρίτης δόσης θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα.

Λίγο νωρίτερα η επιτροπή JCVI είχε συστήσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Θα χορηγείται κατά προτίμηση μία δόση του εμβολίου της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna, αν και σε περιπτώσεις που υπαγορεύεται ιατρικά θα μπορεί να χορηγείται και τρίτη δόση του σκευάσματος της AstraZeneca. Η ενισχυτική δόση θα δίνεται όχι νωρίτερα από έξι μήνες μετά από τη δεύτερη δόση.

Ο επικεφαλής της JCVI καθηγητής Γουέι Σεν Λιμ δήλωσε ότι η σύσταση αφορά μόνο αυτόν το χειμώνα και ότι οι νεότεροι των 50 ετών ίσως να μη χρειαστούν ενισχυτική δόση, κάτι ωστόσο που θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Στη δήλωσή του στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας είπε πως το χειμερινό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας προβλέπει μεταξύ άλλων ενθάρρυνση όσων δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να το κάνουν, έναρξη εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών και την έναρξη χορήγησης της ενισχυτικής δόσης.

Ο κ. Τζάβιντ είπε επίσης ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το προσωπικό πρώτης γραμμής στην υγεία και στην κοινωνική μέριμνα.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι η Κυβέρνηση έχει καταρτίσει και ένα «σχέδιο Β» για την περίπτωση που το σύστημα υγείας NHS έρθει ξανά αντιμέτωπο με «αφόρητη πίεση» από τον ιό.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει επαναφορά υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, εκ νέου σύσταση για εργασία από το σπίτι, υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού για είσοδο σε μαζικές εκδηλώσεις, σαφή ενημέρωση για την αύξηση του επιπέδου ρίσκου από την COVID-19 και μόνο ως «ύστατη καταφυγή» την επιβολή lockdown.

Ο κ. Τζάβιντ προανήγγειλε εξάλλου αλλαγές από την 1η Οκτωβρίου στο σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» που κατατάσσει τις άλλες χώρες σε πράσινη, πορτοκαλί ή κόκκινη λίστα. Αναμένεται το σύστημα να απλοποιηθεί με τη διατήρηση μόνο μίας κόκκινης κατηγορίας με χώρες προς τις οποίες θα απαγορεύονται τα ταξίδια.

Επίσης, το υποχρεωτικό PCR τεστ για όποιον ταξιδεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο από «πορτοκαλί» χώρες αναμένεται να αντικατασταθεί από την υποχρέωση διενέργειας ενός φθηνότερου γρήγορου τεστ πλευρικής ροής (rapid test).

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.