Σημαντικές επαφές υπ. Παιδείας στο Μπαχρέιν με κύρια θέματα την κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση των υδάτων

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Βασίλειο του Μπαχρέιν, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής πραγματοποίησε σημαντικές διμερείς συναντήσεις, αρχικά με τον Essam Bin Abdulla Khalaf, Υπουργό του Μπαχρέιν αρμόδιο για θέματα διαχείρισης υδάτων, γεωργίας και υδατοκαλλιέργειας, και, αργότερα, με τον Δρ. Mohamed Bin Mubarak Bin Daina, Ειδικό Απεσταλμένο του Βασιλιά του Μπαχρέιν για θέματα κλίματος και Διευθύνων Σύμβουλο του Συμβουλίου Περιβάλλοντος της χώρας.

Οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε πολύ φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών, τα τελευταία χρόνια.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Essam Khalaf, ο Κώστας Καδής είχε, αρχικά, την ευκαιρία να συζητήσει θέματα αειφόρου διαχείρισης των υδάτων, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής.  Η κυπριακή πλευρά, ετοίμασε και διαβίβασε προς την πλευρά του Μπαχρέιν προσχέδιο Μνημονίου Συναντίληψης, το οποίο καλύπτει τομείς όπως η χρήση ανακυκλωμένου νερού, ο έλεγχος ποιότητας νερού, οι αφαλατώσεις με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, η αντιμετώπιση διαρροών, η διαχείριση σε περιόδους κρίσεων κ.λπ. Αναμένονται παρατηρήσεις και σχόλια επί του Μνημονίου, έτσι ώστε αυτό να οριστικοποιηθεί και να υπογραφεί το συντομότερο.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι αγροτικοί τομείς στην Κύπρο και στο Μπαχρέιν αντιμετωπίζουν, επίσης, κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα λόγω της ξηρασίας και γενικότερα των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στις δύο χώρες, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν την πιθανότητα συνεργειών και σύναψης συμφωνιών σε θέματα προώθησης της «έξυπνης γεωργίας», συστημάτων ορθολογικής χρήσης του νερού στη γεωργία και γενικότερα συνεργασίας σε θέματα αντιμετώπισης των περιορισμών που προκύπτουν λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των δύο χωρών και της Κλιματικής Αλλαγής.

Τρίτο θέμα συζήτησης αποτέλεσαν οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Μπαχρέιν στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας. Ο Κώστας Καδής επεσήμανε το γεγονός ότι τα κυπριακά προïόντα υδατοκαλλιέργειας είναι ευρέως γνωστά για την εξαιρετική τους ποιότητα, όπως και οι υποδομές υδατοκαλλιέργειας στον τόπο μας. Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα της πλευράς μας να μοιραστεί την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες της με το Μπαχρέιν και να συμβάλει στη δημιουργία πλαισίου συνεργασίας φορέων των δύο χωρών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας.

Κατά τη δεύτερη συνάντηση, ο κ. Καδής παρουσίασε στον Ειδικό Απεσταλμένο του Βασιλιά του Μπαχρέιν για θέματα κλίματος Δρ. Mubarak Bin Daina την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Κύπρου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Ο Υπουργός προσκάλεσε τον Ειδικό Απεσταλμένο, τόσο στο διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Κύπρο, για παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εργασίας που έχει υλοποιηθεί από την επιστημονική κοινότητα για το θέμα αυτό, όσο και στην Υπουργική Συνάντηση των Υπουργών Περιβάλλοντος των χωρών που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία, τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Ο κ. Bin Daina, αποδέχθηκε με ευχαρίστηση τις προσκλήσεις και, αφού ανέλυσε τα μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα του για αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, τον διαβεβαίωσε για τη στήριξη του Μπαχρέιν προς την εν λόγω Πρωτοβουλία της Κύπρου.

Ο Κώστας Καδής ευχαρίστησε και τους δύο αξιωματούχους για τις πολύ χρήσιμες συναντήσεις και την άψογη φιλοξενία, την οποία αναμένει, όπως ανέφερε, να ανταποδώσει στην Κύπρο.

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτεμβρίου 2021 - 11:09

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

21 Σεπτεμβρίου
Kανένας θάνατος-117 νέα κρούσματα κορονοϊού
21:07
Κομισιόν:Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και ο ρόλος της ΕΕ χρήζει προσεκτικής ανάλυσης
18:24
Η Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αντιστρατεύτηκε τον νόμο, λέει ο ΥΠΕΣ, απάντηση και για το θέμα της Σύριας εγκυμονούσας
18:05
Eλλάδα-κορονοϊός: 3.040 νέα κρούσματα και 42 θάνατοι – Στους 333 οι διασωληνωμένοι
17:49
Aνάλυση: Γιατί η Γαλλία ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τον Ινδο-Ειρηνικό
17:36
Χιλή – Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη χώρα – Πάνω από 6 Ρίχτερ η πρώτη μέτρηση
17:03
Τις εξελίξεις σε Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε με Χριστοδουλίδη ο Δένδιας, σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη
16:50
Στα 91 εκ. ευρώ θα ανέλθουν οι δαπάνες του κράτους για την προσφυγική τoυ πολιτική
16:27
Δυσαρέσκεια Μόσχας προς Άγκυρα για τη μη αναγνώριση των εκλογών στην Κριμαία
16:07
Αναστολή τριών εκποιήσεων κύριας κατοικίας κατόπιν παρέμβασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου
15:49
Για 3η δόση στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να παρέλθουν 4 εβδομάδες, διευκρινίζει το Υπουργείο Υγείας
15:32
Ευρωπαϊκό «φρένο» στις συνομιλίες με ΗΠΑ για εμπόριο λόγω AUKUS
15:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand