Πέραν των €50 εκ. το χρέος της Τουρκίας στις υποθέσεις «Ξενίδη-Αρέστη», λέει η Λευκωσία

Για «κατάφωρη παραβίαση των νομικών υποχρεώσεων» εκ μέρους της Τουρκίας, κάνει λόγο η Λευκωσία, η οποία ζητά από την Άγκυρα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), σημειώνοντας παράλληλα ότι το χρέος της Τουρκίας έχει ξεπεράσει τα €50 εκ. στην περίπτωση των οφειλόμενων αποζημιώσεων στην ομάδα υποθέσεων «Ξενίδη-Αρέστη».

Σε κυβερνητικό υπόμνημα προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνεδριάζει 14-16 Σεπτεμβρίου, η Λευκωσία σημειώνει ότι οι υποθέσεις της ομάδας «Ξενίδη-Αρέστη» βρίσκονται ενώπιον των Μονίμων Αντιπροσώπων καθώς έχει εκπνεύσει η προθεσμία για καταβολή των αποζημιώσεων σε 33 περιπτώσεις - σε κάποιες περιπτώσεις από το 2007 - ενώ εκκρεμεί και το θέμα των ατομικών μέτρων στην περίπτωση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

Σύμφωνα με το υπόμνημα, στις 13 Μαρτίου 2019 είχε υπολογιστεί ότι το υφιστάμενο χρέος της Τουρκίας στις υποθέσεις «Ξενίδη-Αρέστη» ανέρχεται σε €52.842.414,97, χωρίς, όπως σημειώνει η Λευκωσία, να λαμβάνεται υπόψη το ποσό των €103.493.835,62 για αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν στην 4η διακρατική προσφυγή «Κύπρου εναντίον Τουρκίας» και των €244.692,99 στις υποθέσεις «Βαρνάβα».

Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά από την Επιτροπή Υπουργών να εκφράσει την έντονη ανησυχία της για την παραγνώριση της υποχρέωσης της Τουρκίας να καταβάλει τις οφειλόμενες αποζημιώσεις σε 33 περιπτώσεις της ομάδας υποθέσεων «Ξενίδη-Αρέστη» ενώ διατυπώνει το αίτημα να δώσει οδηγίες στη Γραμματεία να ετοιμάσει μια ενδιάμεση έκθεση, με την οποία να ζητείται από τις τουρκικές αρχές να προχωρήσουν με την πληρωμή χωρίς καθυστέρηση.

Όσον αφορά την υπόθεση Λοϊζίδου, την οποία η Τουρκία παραπέμπει στην «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας», η Λευκωσία σημειώνει ότι μια αίτηση στην «επιτροπή» δεν θα μπορούσε να διασφαλίσει την αποκατάσταση των δικαιωμάτων της αιτήτριας. Χαρακτηρίζει παράλληλα ως «ανεπαρκή» την προσφορά που της έγινε το 2007 από την «επιτροπή» για ανταλλαγή ή αποζημίωση, όχι όμως αποκατάσταση.

Ζητά ακολούθως από το Σώμα να ζητήσει από την Τουρκία να παράσχει πληροφόρηση σε μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ άλλων, σε σχέση με τον ισχυρισμό για μεταβίβαση της περιουσίας της κ. Λοϊζίδου σε άλλους χρήστες, την ανάπτυξη της και για το αν πρόκειται για Τουρκοκύπριους χρήστες που έχουν περιουσία στις ελεύθερες περιοχές, ενώ διερωτάται για ποιόν λόγο ήταν τόσο χαμηλό το ποσό της προσφοράς.

Η εξέταση των ατομικών μέτρων της κ. Λοϊζίδου θα πρέπει να συνεχιστεί μόλις η Τουρκία παράσχει την σχετική πληροφόρηση, καταλήγει στο υπόμνημά της η Λευκωσία.

Επιστολές στην Επιτροπή Υπουργών είχαν σταλεί τις προηγούμενες ημέρες και από την νομική εκπροσώπηση της κ. Λοϊζίδου, καθώς και των υποθέσεων της ομάδας «Ξενίδη-Αρέστη».

Τελευταιες Ειδησεις

16 Σεπτεμβρίου
Το Ιράν ενέκρινε το αμερικανικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορoνοϊού
18:54
Σε νέα ώρα μετάδοσης η εκπομπή «EU4U» ξανά στις οθόνες σας την Τρίτη 28/9
18:42
Κινδυνεύει το Ολυμπιακό Κίνημα στην Κύπρο υπό την προεδρία του Γιώργου Χρυσοστόμου
18:38
Yπουργείο Υγείας:Ενημέρωση του συνολικού αριθμού των ασθενών που απεβίωσαν με υποκείμενη αιτία τη νόσο COVID-19
18:15
Τατάρ σε Αναντολού: Στην ατζέντα μας δεν υπάρχει αποκεντρωμένη ομοσπονδία- Η επιμονή μου είναι πάντα το μοντέλο των δύο κρατών
17:57
Eλλάδα-κορονοϊός:2.322 νέα κρούσματα και 42 θάνατοι – Στους 359 οι διασωληνωμένοι
17:41
Πηλείδου και Καδής παρουσίασαν στις περιβαλλοντικές οργανώσεις το Σχέδιο Δράσης για κυκλική οικονομία
17:29
Mηνύματα στήριξης και αλληλεγγύης από Αυστρία για Κυπριακό-μεταναστευτικό
17:14
Η εκπομπή «Αμύνεσθαι περί πάτρης» επιστρέφει αυτή την Κυριακή 19/9 (trailer+photo)
17:00
Την αναβολή των δημοτικών εκλογών του Δεκεμβρίου και την παράταση της θητείας των Δημάρχων και Κοινοταρχών, υπερψήφισε η Βουλή
16:57
Μπορέλ: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενημερώθηκε» για το σχέδιο του συμφώνου ασφαλείας ΗΠΑ, Αυστραλίας, Βρετανίας
16:46
Άρχισε η χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου κατά Covid στην Αγγλία
16:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand