ΟΚΥπΥ: Ανησυχία για συρροές κρουσμάτων σε μοναχές - Σε εργήγορση με το άνοιγμα σχολείων

Έντονη ανησυχία για το θέμα της συρροής κρουσμάτων σε κλειστές δομές εκφράζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, με αφορμή τα περιστατικά με μοναχές, αλλά και ιερείς, που νοσηλεύτηκαν ή συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε δημόσια νοσηλευτήρια. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χαριλάου, ανέφερε, εξάλλου, πως ο οργανισμός είναι σε εγρήγορση μετά και το άνοιγμα, σήμερα, των δημοτικών σχολείων.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαριλάου, υπάρχει «μια συρροή κρουσμάτων, που αφορά έξι μοναχές που δεν έλαβαν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και νοσηλεύτηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Τρεις από τις μοναχές έλαβαν εξιτήριο, ενώ παραμένουν στο δημόσιο νοσηλευτήριο οι άλλες τρεις».

Ανέφερε ακόμα ότι «στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού νοσηλεύονται τρεις ιερείς η κατάσταση των οποίων είναι σοβαρή και γι’αυτό νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας αφού χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση».

«Τέτοιου είδους συρροές κρουσμάτων σε κλειστές δομές, μας ανησυχούν πάρα πολύ» σημείωσε ο κ. Χαριλάου.

Κληθείς να αναφέρει πως επιβεβαιώνεται ότι στις κλειστές δομές, όπως γηροκομεία, εκκλησίες και μοναστήρια, τηρούνται τα μέτρα προσωπικής προστασίας, ο κ. Χαριλάου είπε πως «υπάρχουν τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας τα οποία ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να τα τηρεί. Σε διαφορετική περίπτωση αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού» ανέφερε.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε «δεν έχουμε τόσα πολλά περιστατικά από κλειστές δομές. Πιστεύουμε ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του Covid-19 σε ένοικους οίκων ευγηρίας, θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, ειδικά σε άτομα τα οποία είναι μεγάλα σε ηλικία, τα πλείστα εκ των οποίων με νοσηρότητες, που σε περίπτωση που νοσήσουν έχουν πολύ ψηλές πιθανότητες να νοσηλευτούν και να μπουν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Σε εγρήγορση μετά το άνοιγμα των σχολείων

Ερωτηθείς κατά πόσον ανησυχεί ο ΟΚΥπΥ το άνοιγμα σήμερα των Δημοτικών Σχολείων, ο κ. Χαριλάου είπε πως «η έναρξη του νέου σχολικού έτους μας έχει θέσει σε εγρήγορση γιατί ο φόβος μας δεν είναι κατά πόσον τα παιδιά θα νοσήσουν, τα οποία θα παρουσιάσουν ήπια συμπτώματα. Ο φόβος μας είναι να μην υπάρξει μετάδοση από τα παιδιά στις πιο μεγάλες ηλικίες και δη σε ανεμβολίαστα άτομα, που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν και με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν και οι νοσηλείες» στα Νοσοκομεία.

Κληθείς να αναφέρει πόσο θωρακισμένη είναι η Κύπρος αναφορικά με την νέα μετάλλαξη Mu του κορωνοϊού, ο Χαράλαμπος Χαριλάου παρέπεμψε στους επιδημιολόγους, ωστόσο είπε πως «η οποιαδήποτε μετάλλαξη του ιού μας ανησυχεί και ειδικά εάν δεν καλύπτεται από τα υφιστάμενα εμβόλια τα οποία χορηγούνται. Είναι γι’αυτό το λόγο που επιμένουμε να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος ώστε να μην δίνεται έδαφος στον ιό, ούτως ώστε να τυγχάνει συνεχώς μεταλλάξεων».

Ερωτηθείς κατά πόσον ο ΟΚΥπΥ είναι ικανοποιημένος από το μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, με δεδομένη και την έναρξη της χειμερινής περιόδου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού είπε ότι «το 80% είναι ένα υψηλό ποσοστό για κάλυψη του πληθυσμού. Ωστόσο η προσπάθεια, εξ όσων γνωρίζουμε και σύμφωνα και με τις συστάσεις των ειδικών, πρέπει να αυξηθεί».

Ο κ. Χαριλάου χαρακτήρισε επίσης «καλή» την κατάσταση στα Νοσοκομεία και των ασθενών με κορωνοϊό, «αφού έχει μειωθεί αρκετά ο αριθμός των νοσηλευόμενων. Αυτό μας επιτρέπει να προβαίνουμε σε χειρουργικές επεμβάσεις μη επειγόντων περιστατικών, ώστε να εξυπηρετήσουμε και αυτή τη μερίδα των ασθενών» κατέληξε.

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτεμβρίου 2021 - 11:43

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.