Οι λανθασμένοι χειρισμοί από το 1974 μέχρι σήμερα στο θέμα των αγνοουμένων συζητήθηκαν στη Βουλή

Τα λάθη, οι παραλήψεις, οι πολιτικές και ενδεχομένως οι ποινικές ευθύνες που αντιστοιχούν διαχρονικά σε όσους χειρίστηκαν την υπόθεση των αγνοουμένων από το 1974 μέχρι σήμερα τέθηκαν το πρωί ενώπιον της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο υποθέσεις συγγενών αγνοουμένων των οικογενειών Πάλμα και Πασιά. Οι δύο οικογένειες προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για παραβίαση του δικαιώματος για σεβασμό της ιδιωτικής ζωής καθώς για πολλά χρόνια ενώ το κράτος γνώριζε, παρέλειψε να ενημερώσει για το θάνατο και την ταφή των συγγενών τους.

Στην επιτροπή ζητήθηκε επιτακτικά η διεξαγωγή έρευνας για τη διαπίστωση ευθυνών και ενδεχομένως ποινικών ευθυνών, εναντίον όσων διαχειριστήκαν το θέμα των αγνοουμένων και ενδεχομένως γνώριζαν για την ταφή πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή προσώπων, που ήταν καταχωρημένα στον κατάλογο των αγνοουμένων.

Σε σχέση με την απόφαση του ΕΔΑΔ, στην οποία επιδικάζονται αποζημιώσεις στους συγγενείς, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου ανέφεραν ότι αναμένεται σχετική έκθεση από τη Νομική Υπηρεσία. Ο κύριος φωτίου διαβεβαίωσε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ θα εφαρμοστεί. Παραμένει, ωστόσο, το ερώτημα κατά πόσο θα εφαρμοστεί και για τις υπόλοιπες περιπτώσεις πεσόντων που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των αγνοουμένων και εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι είχαν ταφεί σε ομαδικούς τάφους στα κοιμητήρια Λακατάμειας και Κωνσταντίνου και Ελένης.

σύνταξη: Νικόλας Σχίζας

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτεμβρίου 2021 - 15:08

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.