Αγωγές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας από Τ/κ για 6 διαφορετικά θέματα

Αγωγές σε έξι διαφορετικά θέματα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας καταχωρούνται σε δικαστήρια στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές εκ μέρους Τουρκοκυπρίων που θεωρούν ότι αδικούνται.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, πρωτοστάτης στο θέμα αυτό είναι ο Τουρκοκύπριος Τανιόλ Τσερίμπασι, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς «πολίτες» να υποβάλουν αίτηση και να παράσχουν οικονομική βοήθεια.

Οι πέντε αγωγές αφορούν δικαιώματα που θεωρούν ότι έχουν Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές ή εργάζονταν και συνταξιοδοτήθηκαν, αλλά δεν τους παραχωρήθηκαν τα δικαιώματά τους, ενώ η έκτη αγωγή σχετίζεται με την μη παραχώρηση ταυτότητας ή διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε παιδιά που γεννιούνται στα κατεχόμενα από μεικτούς γάμους Τουρκοκυπρίων και Τούρκων πολιτών.

Ο Τανιόλ Τσερίμπασι υπενθύμισε ότι για το θέμα των παιδιών από μεικτούς γάμους έχει καταχωρήσει αγωγή και η συντεχνία των Τουρκοκυπρίων δασκάλων, η οποία έχασε την υπόθεση, όμως υπέβαλε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώπιον του οποίου συνεχίζεται η διαδικασία. Σημείωσε ότι η στάση που θα τηρήσουν στο θέμα αυτό θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Τσερίμπασι ανέφερε ότι σε κάθε θέμα θα καταχωρηθεί μια αγωγή, η οποία θα αποτελέσει προηγούμενο για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους και πρόσθεσε ότι επειδή τα δικηγορικά έξοδα είναι υψηλά, θα καταχωρήσουν αυτές τις αγωγές σε αλληλεγγύη με τα άτομα που έχουν αδικηθεί. Είπε ότι για κάποια θέματα έχουν αρχίσει οι διαδικασίες της αγωγής, ενώ σε κάποια άλλα διεξάγονται ετοιμασίες.

Αναφερόμενος στα πέντε θέματα που αφορούν εργασιακά δικαιώματα, ο Τσερίμπασι σημείωσε ότι το πρώτο αφορά το γεγονός ότι δεν καταβάλλεται σύνταξη σε σύζυγο αποβιώσαντος Τουρκοκύπριου, ο οποίος λαμβάνει σύνταξη από τις κοινωνικές ασφαλίσεις, σε περίπτωση που ο γάμος τελέστηκε μετά το 1974. Γι’ αυτό το θέμα καταχώρησε αγωγή στις 15 Φεβρουαρίου 2018 η Τουρκοκύπρια Φατμά Κιλίτς με δικηγόρο τον Αχιλλέα Δημητριάδη.

Αίτηση για να λάβει σύνταξη από την Κυπριακή Δημοκρατία θα υποβάλει και η Ζερέν Ζιγιά, σύζυγος του Ραντίπ Χασάν, ο οποίος απεβίωσε στις 24 Απριλίου 2021, δήλωσε ότι Τσερίμπασι, προσθέτοντας ότι από την απάντηση που θα λάβει από τις Αρχές θα εξαρτηθεί το κατά πόσον θα καταχωρήσει αγωγή.

Το δεύτερο θέμα για το οποίο θα καταχωρηθεί αγωγή, πρόσθεσε, είναι το γεγονός ότι κάποιοι Τουρκοκύπριοι, που εργάζονται ή εργάστηκαν στις ελεύθερες περιοχές και συνταξιοδοτήθηκαν, δεν δικαιούνται ιατρική περίθαλψη, παρά το γεγονός ότι τους γίνονται αποκοπές από τον μισθό τους για θέματα υγείας (ΓεΣΥ). Είπε ότι σε αίτηση που υπέβαλε ενδιαφερόμενος Τουρκοκύπριος για το θέμα, έλαβε την απάντηση ότι δεν μπορεί να επωφεληθεί από το Γενικό Σύστημα Υγείας επειδή διαμένει στα κατεχόμενα και ότι θα συνεχίσουν οι αποκοπές από τον μισθό του.

Το τρίτο θέμα για το οποίο θα καταχωρηθεί αγωγή, ανέφερε ο Τσερίμπασι, είναι το γεγονός ότι η σύνταξη κάποιων Τουρκοκυπρίων δεν αυξήθηκε στα 710 ευρώ, που είναι το νόμιμο κατώτατο όριο.

Σύμφωνα με τον Τσερίμπασι, η τέταρτη αδικία είναι το γεγονός ότι δεν δίδεται σε Τουρκοκύπριους το ποσό των 400 ευρώ που παραχωρείται σε άτομα που έκλεισαν το 65ο τους έτος, σε περίπτωση που δεν έχουν άλλο εισόδημα.

Ως πέμπτη αδικία, ο  Τσερίμπασι χαρακτήρισε το γεγονός ότι δεν παραχωρείται η αύξηση που χρειάζεται σε συνταξιούχους που απεβίωσε η σύζυγός τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Σεπτεμβρίου
Το «πράσινο πάσο» υποχρεωτικό στην Ιταλία από τις 15 Οκτωβρίου για τους εργαζόμενους
19:36
Ο ΠΟΥ ανέστειλε τη διαδικασία έγκρισης του Sputnik-V για μη τήρηση προδιαγραφών σε εργοστάσιο παραγωγής
19:17
Το Ιράν ενέκρινε το αμερικανικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορoνοϊού
18:54
Σε νέα ώρα μετάδοσης η εκπομπή «EU4U» ξανά στις οθόνες σας την Τρίτη 28/9
18:42
Κινδυνεύει το Ολυμπιακό Κίνημα στην Κύπρο υπό την προεδρία του Γιώργου Χρυσοστόμου
18:38
Yπουργείο Υγείας:Ενημέρωση του συνολικού αριθμού των ασθενών που απεβίωσαν με υποκείμενη αιτία τη νόσο COVID-19
18:15
Τατάρ σε Αναντολού: Στην ατζέντα μας δεν υπάρχει αποκεντρωμένη ομοσπονδία- Η επιμονή μου είναι πάντα το μοντέλο των δύο κρατών
17:57
Eλλάδα-κορονοϊός:2.322 νέα κρούσματα και 42 θάνατοι – Στους 359 οι διασωληνωμένοι
17:41
Πηλείδου και Καδής παρουσίασαν στις περιβαλλοντικές οργανώσεις το Σχέδιο Δράσης για κυκλική οικονομία
17:29
Mηνύματα στήριξης και αλληλεγγύης από Αυστρία για Κυπριακό-μεταναστευτικό
17:14
Η εκπομπή «Αμύνεσθαι περί πάτρης» επιστρέφει αυτή την Κυριακή 19/9 (trailer+photo)
17:00
Την αναβολή των δημοτικών εκλογών του Δεκεμβρίου και την παράταση της θητείας των Δημάρχων και Κοινοταρχών, υπερψήφισε η Βουλή
16:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand