ΥΠΕΣ: Προκηρύσσεται φέτος η διαδικασία αναθεώρησης πολεοδομικών ζωνών για την ύπαιθρο

Θα προκηρυχθεί, "περί της φετινής χρονιάς", η έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης των πολεοδομικών ζωνών της Δήλωσης Πολιτικής για την Ύπαιθρο, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, προσθέτοντας ότι κατά τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, μέλημα και έγνοια της Κυβέρνησης είναι η ολιστική αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων των ορεινών  περιοχών και της αστυφιλίας.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, σε χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου «Αμίαντος: Το διαμάντι του Τροόδους» του Κυριάκου Παπαδόπουλου, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η Κυβέρνηση με προσήλωση στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και οδηγό την αναγκαιότητα στήριξης της υπαίθρου και αναζωογόνησης των ορεινών μας κοινοτήτων, προχώρησε σε προγραμματισμό και προώθηση δράσεων και έργων υποδομής, που καλύπτουν όλους τους τομείς της δημόσιας δραστηριότητας και οι οποίες θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη στην περιοχή Τροόδους και όλων των ορεινών περιοχών στον χώρο της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας, τις μεταφορές, τον τουρισμό, τη γεωργία, το περιβάλλον, την ασφάλεια και την πυρόσβεση και την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Σημείωσε ότι το Στεγαστικό Σχέδιο Ορεινών περιοχών έχει στηρίξει οικονομικά μέχρι τώρα 12 οικογένειες για ιδιοκατοίκηση στην περιοχή της Πιτσιλιάς, με το ποσό που καταβλήθηκε να ανέρχεται στις €430.000.

Υπενθύμισε ότι οι κάτοικοι του Αμιάντου μπορούν να επωφεληθούν, στο πλαίσιο της επιδοματικής πολιτικής, με οικονομική βοήθεια κάτω από τα σχέδια επιδομάτων, τα οποία προσφέρουν συμπληρωματικά με τα στεγαστικά μας σχέδια, στηρίζοντας όσους επιλέξουν να παραμείνουν στα ορεινά.

Πρόσθεσε ότι πρόσφατα άρχισε και η εκπόνηση, από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, της Δήλωσης Πολιτικής του Τροόδους, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2023 και έχει προκύψει ως εισήγηση στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ορεινών Κοινοτήτων, που θα περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα πολιτικής και πρόνοιες για προαγωγή και διευκόλυνση της ανάπτυξης, στηρίζοντας μεταξύ άλλων και τον τουρισμό, την μεταποίηση κ.ο.κ.

Σε ό,τι αφορά το βιβλίο, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό πολυσέλιδο πόνημα, του οποίου η συγγραφή ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς, επίμονης και συνεχούς μελέτης φακέλων, εγγράφων και τόμων παλαιών εφημερίδων, μαρτυριών και συνεντεύξεων ανθρώπων, που έζησαν στην περιοχή και αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών για τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα, τους ανθρώπους του Αμιάντου.

Οι μάρτυρες των γεγονότων σιγά σιγά χάνονται. Εναπόκειται σε εμάς να διατηρήσουμε την ατομική και συλλογική μνήμη, να αναγνωρίσουμε την αξία των εμπειριών των προηγούμενων γενεών και να διαφυλάξουμε τις μαρτυρίες τους ως παρακαταθήκη, ως οδοδείκτη για τις επόμενες γενιές, σημείωσε.

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτεμβρίου 2021 - 13:09

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Γλυκόπικρη γεύση άφησε στον Αλέξανδρο Τσουλόφτα η νίκη του στο Ράλι Κύπρος 2021
21:20
Ερντογάν: Καμία συμφωνία για το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αν δεν συμπεριληφθούν όλες τις συνιστώσες
21:18
Γερμανία-εκλογές:Δηλώσεις των υποψηφίων μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων δημοσκοπήσεων εξόδου
20:46
Σε θρίλερ εξελίσσονται οι γερμανικές εκλογές: Ψήφο με ψήφο μάχονται CDU και SPD
20:29
Επείγουσα σύσκεψη στην ΕΕ για τη μετανάστευση από το Αφγανιστάν
20:07
Ένας θάνατος και 78 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:45
Ινδία: Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται, καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Γκούλαμπ
19:18
Συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ στη Νέα Υόρκη θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
18:47
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εξέδωσαν απαγόρευση για το ξύρισμα της γενειάδας
18:27
Ισπανία: Άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο της Λα Πάλμα
18:06
Αστέρας - Ολυμπιακός 0 - 2 : Κορυφή με Τικίνιο - Αγκιμπού
17:59
Ελλάδα-κορονοϊός:1.100 νέα κρούσματα και 24 θάνατοι – Στους 337 οι διασωληνωμένοι
17:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand