Επαφές ΥΠΠΑΝ στην Αθήνα με επίκεντρο τη συνεργασία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

Επαφές για θέματα παιδείας, είχε την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη στην Αθήνα, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, με θέματα που αφορούν τη συνεργασία στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Προδρόμου είχε συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Στη συνάντηση συμμετείχαν και η Υφυπουργός Ζέττα Μακρή, αρμόδια για τα θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και ο Υφυπουργός  Άγγελος Συρίγος, αρμόδιος για  θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε ανασκόπηση της προόδου στη συνεργασία μεταξύ των δυο Υπουργείων στη βάση της ατζέντας που καταρτίστηκε κατά την προηγούμενη συνάντηση και ακολούθησε σχεδιασμός για τη συνεργασία, τις κοινές δράσεις και την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης σε όλους τους κοινούς τομείς ενδιαφέροντος μέσα στο επόμενο διάστημα.

Οι δυο Υπουργοί και οι Υφυπουργοί αντάλλαξαν πληροφορίες και απόψεις σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων στο πλαίσιο της πανδημίας και για την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς.

Συζήτησαν, επίσης, τρόπους συνέχισης και ενίσχυσης της υφιστάμενης συνεργασίας σε θέματα σχολικής εκπαίδευσης, επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, ανταλλαγής εκπαιδευτικού υλικού, αλλά και ευρύτερα ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής. Ιδιαίτερη αναφορά και συνεννοήσεις έγιναν σχετικά με τη συνεργασία στο πλαίσιο της αναθεώρησης και αναπροσαρμογής των αναλυτικών προγραμμάτων στα νέα ψηφιακά δεδομένα και της αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση.

Η Υπουργός Κεραμέως ενημέρωσε τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για τις καινοτομίες που εισάγονται στην Ελλάδα αναφορικά με τη χρήση πολλαπλών εγχειριδίων για τη διδασκαλία και ανταλλάγησαν απόψεις για την περαιτέρω συνεργασία σε θέματα σχολικών βιβλίων.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν επίσης το Μνημόνιο Συναντίληψης για ζητήματα Ελληνομάθειας, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφής, καθώς και ευρύτερα για τη συνεργασία του ΥΠΠΑΝ με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τη συνάντηση απασχόλησε και το ενδεχόμενο συνομολόγησης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών Ανώτερης Εκπαίδευσης, ενώ  άλλα θέματα συνεργασίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι στην ημερήσια διάταξη πρόσθετης συνάντησης με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Συρίγο.  

Συνάντηση με Συρίγο
--------
Εξάλλου ο κ. Προδρόμου είχε την Πέμπτη συνάντηση στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιο για  θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Άγγελο Συρίγο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν οι πολύ στενές σχέσεις και η συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς και συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τους Κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα και τους Ελληνες φοιτητές στην Κύπρο.

Οι κ. Προδρόμου και Συρίγος εξέφρασαν τη θέληση για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων στο επίπεδο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, για την από κοινού αξιοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτερης Εκπαίδευσης και για την ενθάρρυνση διμερών διαπανεπιστημιακών συνεργασιών. Έγινε επίσης συζήτηση αναφορικά με εισηγήσεις που κατατίθενται για ένα Ενιαίο Ακαδημαϊκό Χώρο Ελλάδας-Κύπρου.

Τη συνάντηση απασχόλησε και το ενδεχόμενο συνομολόγησης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών Ανώτερης Εκπαίδευσης και έγινε συνεννόηση ούτως ώστε το ζήτημα να τύχει περαιτέρω επεξεργασίας και σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Ο κ. Προδρόμου ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για τη στενή συνεργασία και την επίλυση προβλημάτων που αντιμετώπισαν Κύπριοι φοιτητές σε σχέση με ειδικές συνθήκες που επικράτησαν με την πανδημία και συμφωνήθηκε να διατηρηθεί η γραμμή στενής συνεργασίας ανάμεσα στα δυο Υπουργεία προκειμένου να αντιμετωπίζονται από κοινού θέματα που αφορούν είτε τους φοιτητές ένθεν και ένθεν είτε τη λειτουργία των πανεπιστημίων.

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτεμβρίου 2021 - 15:53

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Γλυκόπικρη γεύση άφησε στον Αλέξανδρο Τσουλόφτα η νίκη του στο Ράλι Κύπρος 2021
21:20
Ερντογάν: Καμία συμφωνία για το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αν δεν συμπεριληφθούν όλες τις συνιστώσες
21:18
Γερμανία-εκλογές:Δηλώσεις των υποψηφίων μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων δημοσκοπήσεων εξόδου
20:46
Σε θρίλερ εξελίσσονται οι γερμανικές εκλογές: Ψήφο με ψήφο μάχονται CDU και SPD
20:29
Επείγουσα σύσκεψη στην ΕΕ για τη μετανάστευση από το Αφγανιστάν
20:07
Ένας θάνατος και 78 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:45
Ινδία: Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται, καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Γκούλαμπ
19:18
Συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ στη Νέα Υόρκη θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
18:47
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εξέδωσαν απαγόρευση για το ξύρισμα της γενειάδας
18:27
Ισπανία: Άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο της Λα Πάλμα
18:06
Αστέρας - Ολυμπιακός 0 - 2 : Κορυφή με Τικίνιο - Αγκιμπού
17:59
Ελλάδα-κορονοϊός:1.100 νέα κρούσματα και 24 θάνατοι – Στους 337 οι διασωληνωμένοι
17:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand