Στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα το ζήτημα αποκοπής σελίδων

Το ζήτημα που προέκυψε, με τις αποφάσεις, αρχικά, για αποκοπή σελίδων και, τελικώς, για απόσυρση του βιβλίου αγγλικών της δευτέρας Λυκείου, λόγω εγκωμιαστικών αναφορών στον Κεμάλ Ατατούρκ, θα συζητηθεί, σήμερα, στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι επικρίσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα. Με ενδιαφέρει όμως, τόνισε, πώς αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα, που, στον εικοστό πρώτο αιώνα, ενδεχομένως να απαιτούσε μια άλλη διαχείριση και να μπορούσε να αντιμετωπιστεί με άλλο τρόπο.

Η Οέλμεκ, με χθεσινή ανακοίνωση της, είχε ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας και την απόδοση ευθυνών, τόσο για την οδηγία για απόσυρση του βιβλίου, όσο και για το σύνολο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την επιλογή και αγορά του. Η συνδικαλιστική οργάνωση των καθηγητών υπογράμμισε ότι η απαράδεκτη οδηγία για σχίσιμο σελίδας σχολικού βιβλίου δεν έχει θέση σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

  Το Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με ανακοίνωση του, χθες, σημείωσε ότι είναι ιστορικά αποδεδειγμένη η σύνδεση της καταστροφής βιβλίων με πρακτικές σκοταδισμού και απολυταρχισμού. Η προσπάθεια ανάπτυξης κριτικής σκέψης, τόνισε, επιβάλλεται στο πλαίσιο της διδασκαλίας όλων των γνωστικών αντικειμένων και σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα της εκπαίδευσης.

Στα κατεχόμενα, η συνδικαλιστική οργάνωση των δασκάλων, χαρακτήρισε απαράδεκτες και σκανδαλώδεις τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου. Σε ανακοίνωση της, σημείωσε ότι το σχίσιμο σελίδων βιβλίων, η απαγόρευση βιβλίων, φασιστικές και ολοκληρωτικές, όπως ανέφερε, νοοτροπίες που κάνουν τους ανθρώπους και τις κοινωνίες εχθρικές, υπήρχαν σε όλη την ιστορία του κόσμου. Ευτυχώς, πρόσθεσε, τέτοιες  νοοτροπίες έχουν πάρει τη θέση τους, στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

 Στην Τουρκία, την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών για την απόσυρση του βιβλίου, ακολούθησαν δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Χαρακτήρισε το γεγονός παράδειγμα στρεβλής και εχθρικής νοοτροπίας, το οποίο, όπως ανέφερε η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει και καταδικάζει σθεναρά.

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτεμβρίου 2021 - 06:41

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.