Ομιλία Φον ντερ Λάιεν για Κατάσταση ΕΕ, Αφγανιστάν και ενίσχυση αρμοδιοτήτων ECDC στην ατζέντα της Ολομέλειας ΕΚ

Η ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η συζήτηση που θα ακολουθήσει με τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων και τους ευρωβουλευτές κυριαρχεί στην ατζέντα της Ολομέλειας του σώματος που θα λάβει χώρα από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου μέχρι την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο.

Άλλα σημαντικά ζητήματα στην ατζέντα της Ολομέλειας θα είναι η ανθρωπιστική κρίση και η ασφάλεια στο Αφγανιστάν, η ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου την Πολωνία, η ψήφιση νομοσχεδίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, η έγκριση της Μπλε Κάρτας της ΕΕ https://visaguide.world/europe/eu-blue-card/ για μετανάστες με υψηλά επαγγελματικά προσόντα και εξειδίκευση, και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Ευρώπη.

Η ομιλία της κ. Φον ντερ Λάιεν θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 9 το πρωί. Η Πρόεδρος της Κομισιόν θα προχωρήσει σε ανασκόπηση του έργου της Επιτροπής τον τελευταίο χρόνο, ιδιαίτερα σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 και των οικονομικών επιπτώσεων της.

Θα παρουσιάσει ακόμα τους σχεδιασμούς και το όραμά της για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ, μεταξύ άλλων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Την Τρίτη η Ολομέλεια θα συζητήσει την κατάσταση στο Αφγανιστάν με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. Συγκεκριμένα, θα ανταλλάξουν απόψεις για την εν εξελίξει ανθρωπιστική κρίση και για τις προσπάθειες της ΕΕ να προστατέψει πρόσφυγες και αιτητές ασύλου από τη χώρα, καθώς και για τις μελλοντικές σχέσεις της ΕΕ με τους Ταλιμπάν. Η συζήτηση αναμένεται ακόμα να αγγίξει τα διδάγματα από την στρατιωτική κατάσταση στην περιοχή μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και τη συζήτηση για την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ μέσω της ενίσχυσης των στρατιωτικών της δυνάμεων. Οι ευρωβουλευτές θα κληθούν να υιοθετήσουν ψήφισμα για το Αφγανιστάν την Πέμπτη.

Την Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξάγει συζήτηση και στη συνέχεια ψηφοφορία για δύο νέες νομοθεσίες που προτάθηκαν από την Κομισιόν στο πλαίσιο της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Οι νομοθεσίες αφορούν την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ώστε να καλύπτει και σημαντικές μη μεταδοτικές νόσους (όπως τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον καρκίνο και τον διαβήτη) και για την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των φορέων της ΕΕ και διεθνών ομολόγων της, καθώς και με τα κράτη μέλη. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Τετάρτη..

Επίσης τη Δευτέρα στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί ψηφοφορία για ψήφισμα αναφορικά με τις προκλήσεις και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤΚΙ πολίτες και οικογένειες στην ΕΕ. Το ψήφισμα θα ζητά την αναγνώριση των γάμων μεταξύ ομοφύλων σε όλη την ΕΕ.

Την Τρίτη η Ολομέλεια θα συζητήσει τις αλλαγές στην οδηγία για την Μπλε Κάρτα της ΕΕ, με την οποία προωθείται η προσέλκυση και εργοδότηση μεταναστών με υψηλά επαγγελματικά προσόντα. Η τελική έγκριση στις τροποποιήσεις αναμένεται να δοθεί με ψηφοφορία την Τετάρτη.

Την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την επιδείνωση της κατάστασης σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου στην Πολωνία, ιδιαίτερα σε σχέση με τη νέα νομοθεσία για την ιδιοκτησία των ΜΜΕ και τις τελευταίες κινήσεις της πολωνικής Κυβέρνησης κατά της αρχής της υπεροχής του δικαίου της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει ψήφισμα την Πέμπτη.

Επίσης μεταξύ άλλων την Τρίτη η Ολομέλεια θα αξιολογήσει με εκπρόσωπο της Επιτροπής την αντίδραση της ΕΕ στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές του καλοκαιριού, ενώ την Τετάρτη θα συζητηθεί (και θα τεθεί για ψηφοφορία την Πέμπτη) σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα ζητά χαρακτηρισμό της έμφυλης βίας ως νέου τύπου αδικήματος.

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Οκτωβρίου 2021 - 12:15

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.