Eurogroup: H οικονομική κατάσταση και η σύγκλιση εντός της ευρωζώνης στο επίκεντρο των συζητήσεων

H οικονομική κατάσταση, η σύγκλιση εντός της ευρωζώνης και η φερεγγυότητα εταιρειών, είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκίνησε σήμερα στο Μπιρντό πριν Κράνιου στη Σλοβενία.

Σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση, το Eurogroup αναμένεται να χαιρετίσει το γεγονός ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι ισχυρότερη από το αναμενόμενο, χάρη ιδίως στις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εurostat, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 2,2% στην ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του 2021, μετά από πτώση 0,3% το πρώτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ στην ευρωζώνη αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 14,3% (β' τρίμηνο 2021 έναντι β' τρίμηνο 2020). Όπως σημείωσε ευρωπαίος αξιωματούχος, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένεται να επιστρέψει σε επίπεδο προ κρίσης, ως το τέλος του 2021. Ωστόσο, υπάρχει επαγρύπνηση λόγω των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με την πανδημία.

Σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες, η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα παραμείνει ενεργοποιημένη ως το τέλος του 2022. Όπως ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος «είναι πολύ αργά να αλλάξουμε τις κατευθυντήριες γραμμές», καθώς οι χώρες της ευρωζώνης προετοιμάζουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους για το 2022. Η δε συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη του 2021, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και μόλις η Επιτροπή υποβάλει τις προτάσεις της.

Εξάλλου, στη συνεδρίαση του Eurogroup, η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), Αντρέα Αμόν, θα ενημερώσει τους υπουργούς για την επιδημιολογική κατάσταση με την COVID-19, δεδομένης της σημασίας του για τις οικονομικές εξελίξεις στην τρέχουσα συγκυρία. Οι υπουργοί θα συνεχίσουν τη συζήτηση για την οικονομική κατάσταση και θα ανταλλάξουν απόψεις με την πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιρένε Τινάγκλι.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκλιση στην ευρωζώνη, οι υπουργοί θα συζητήσουν για τον άνισο αντίκτυπο της πανδημίας σε οικονομικούς τομείς και περιοχές. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα παίξει βασικό ρόλο για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι αποκλίσεων μεταξύ των κρατών-μελών, λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, το Eurogroup θα συζητήσει για τη φερεγγυότητα των εταιρειών και πιθανά μέτρα για τη διευκόλυνση της εταιρικής αναδιάρθρωσης και την οικονομική προσαρμογή στην ευρωζώνη, στην περίοδο της ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτεμβρίου 2021 - 10:15

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Σεπτεμβρίου
Κινδυνεύει το Ολυμπιακό Κίνημα στην Κύπρο υπό την προεδρία του Γιώργου Χρυσοστόμου
18:38
Το Ιράν ενέκρινε το αμερικανικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορoνοϊού
18:38
Yπουργείο Υγείας:Ενημέρωση του συνολικού αριθμού των ασθενών που απεβίωσαν με υποκείμενη αιτία τη νόσο COVID-19
18:15
Τατάρ σε Αναντολού: Στην ατζέντα μας δεν υπάρχει αποκεντρωμένη ομοσπονδία- Η επιμονή μου είναι πάντα το μοντέλο των δύο κρατών
17:57
Eλλάδα-κορονοϊός:2.322 νέα κρούσματα και 42 θάνατοι – Στους 359 οι διασωληνωμένοι
17:41
Πηλείδου και Καδής παρουσίασαν στις περιβαλλοντικές οργανώσεις το Σχέδιο Δράσης για κυκλική οικονομία
17:29
Mηνύματα στήριξης και αλληλεγγύης από Αυστρία για Κυπριακό-μεταναστευτικό
17:14
Η εκπομπή «Αμύνεσθαι περί πάτρης» επιστρέφει αυτή την Κυριακή 19/9 (trailer+photo)
17:00
Την αναβολή των δημοτικών εκλογών του Δεκεμβρίου και την παράταση της θητείας των Δημάρχων και Κοινοταρχών, υπερψήφισε η Βουλή
16:57
Μπορέλ: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενημερώθηκε» για το σχέδιο του συμφώνου ασφαλείας ΗΠΑ, Αυστραλίας, Βρετανίας
16:46
Άρχισε η χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου κατά Covid στην Αγγλία
16:28
Παραπλανητικά μηνύματα αποστέλνονται σε πολίτες, προειδοποιεί η Αστυνομία
16:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand