Χαιρετίζει η Επίτροπος Κυριακίδου τη γνωμάτευση του ECDC για τη χορήγηση πρόσθετων δόσεων στους ευπαθείς και τους ανοσοκατεσταλμένους

Η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου, χαιρέτησε την αποψινή γνωμάτευση του ECDC πως “η χορήγηση πρόσθετων δόσεων προτείνεται για την περαιτέρω προστασία των πλέον ευάλωτων, των ανοσοκατεσταλμένων και των ευπαθών ηλικιωμένων”, σημειώνοντας ωστόσο ότι “απαιτούνται περισσότερα δεδομένα σε ότι αφορά τις επαναληπτικές δόσεις στον γενικό πληθυσμό”

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας, μετά την ανακοίνωση του ECDC δήλωσε τα εξής:

“χαιρετίζω τη σημερινή ανακοίνωση του ECDC, η οποία θέτει την επιστήμη ως την κατευθυντήρια αρχή για τα επόμενα βήματα των εκστρατειών εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19.

“Η χορήγηση πρόσθετων δόσεων προτείνεται για την περαιτέρω προστασία των πλέον ευάλωτων, των ανοσοκατεσταλμένων και των ευπαθών ηλικιωμένων.”

“Την ίδια ώρα εξακολουθούν να απαιτούνται περισσότερα δεδομένα σε ότι αφορά τις επαναληπτικές δόσεις στον γενικό πληθυσμό”, τονίζει η Επίτροπος.

“Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεση μας συνεχίζουν να παρέχουν επαρκή και ισχυρή προστασία έναντι της νόσου. Ως εκ τούτου, θα πρέπει άμεσα να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού, για να επιτύχουμε τον πλήρη εμβολιασμό σε ολόκληρη την ΕΕ. Πρόκειται για απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να βρεθούμε ένα βήμα μπροστά από τυχόν μελλοντικές μεταλλάξεις. Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρξει προετοιμασία για ενισχυμένα εμβόλια, εάν τα επιστημονικά δεδομένα στοιχεία υποδείξουν ότι κρίνεται αναγκαίο”, καταλήγει.

Νωρίτερα ο ECDC είχε ανακοινώσει ότι βάση τα τρέχοντα στοιχεία, δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη χορήγησης αναμνηστικών δόσεων εμβολίων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στο γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τεχνική έκθεση που εκδόθηκε σήμερα .

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη επιπλέον δόσεις για άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ως μέρος του πρωτογενούς εμβολιασμού τους, εάν δεν επιτύχουν επαρκές επίπεδο προστασίας από τον τυπικό πρωτογενή εμβολιασμό.

Τα στοιχεία που βασίζονται στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη διάρκεια της προστασίας δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ είναι προς το παρόν ιδιαίτερα προστατευτικά έναντι νοσηλείας, σοβαρών ασθενειών και θανάτων που σχετίζονται με τον COVID-19, ενώ περίπου ένας στους τρεις ενήλικες στην ΕΕ/ΕΟΧ άνω των 18 ετών χρόνια δεν είναι ακόμη πλήρως εμβολιασμένος.

Σε αυτήν την κατάσταση, η προτεραιότητα πρέπει τώρα να είναι ο εμβολιασμός όλων εκείνων των επιλέξιμων ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη το προτεινόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού, αναφέρει ο ECDC.

Για να συμπληρωθούν οι προσπάθειες εμβολιασμού, είναι επίσης ζωτικής σημασίας η συνέχιση της εφαρμογής μέτρων όπως η φυσική απόσταση και η υγιεινή των χεριών και η αναπνευστική εθιμοτυπία και η χρήση μάσκας προσώπου όπου απαιτείται, ιδίως σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης ή νοσοκομειακούς θαλάμους με ασθενείς σε κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19.

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ αναμνηστικών δόσεων για άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα και πρόσθετων δόσεων για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τονίζει ο ECDC.

Όπως σημειώνει, ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι μια επιπλέον δόση εμβολίου μπορεί να βελτιώσει την ανοσοαπόκριση σε άτομα με ανοσοκατεσταλμένα άτομα, όπως λήπτες μοσχεύματος οργάνων των οποίων οι αρχικές αποκρίσεις στον εμβολιασμό ήταν χαμηλές.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιλογή χορήγησης πρόσθετης δόσης εμβολίου θα πρέπει ήδη να εξετάζεται. Θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί η παροχή πρόσθετης δόσης, ως προληπτικό μέτρο, σε ηλικιωμένα ασθενή άτομα, ιδιαίτερα σε εκείνους που ζουν σε κλειστούς χώρους, όπως οι κάτοικοι των εγκαταστάσεων μακροχρόνιας περίθαλψης.

Οι συμβουλές σχετικά με τον τρόπο εμβολιασμού παραμένουν προνόμιο των εθνικών τεχνικών συμβουλευτικών ομάδων ανοσοποίησης (NITAG) που καθοδηγούν τις εκστρατείες εμβολιασμού σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, τονίζει. Αυτά τα όργανα είναι καλύτερα στο να λάβουν υπόψη τις τοπικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης του ιού (ειδικά τυχόν παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία), τη διαθεσιμότητα εμβολίων και τις ικανότητες των εθνικών συστημάτων υγείας.

Ο ECDC θα ενημερώσει την τεχνική του έκθεση καθώς ο ECDC και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνεχίζουν να συνεργάζονται για τη συλλογή και την αξιολόγηση δεδομένων που είναι διαθέσιμα για ενισχυτές και πρόσθετες δόσεις.

Θα πρέπει να συνεχιστεί η στενή παρακολούθηση των δεδομένων αποτελεσματικότητας των εμβολίων και σημαντικών λοιμώξεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων που κινδυνεύουν από σοβαρό COVID-19 και μεταξύ εκείνων που ζουν σε κλειστούς χώρους.

Εν τω μεταξύ, τα κράτη μέλη πρέπει να προετοιμαστούν για πιθανές προσαρμογές των προγραμμάτων εμβολιασμού τους, εάν παρατηρηθεί σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε μία ή περισσότερες ομάδες πληθυσμού, καταλήγει ο ECDC.

Ανταπόκριση: Θάνος Αθανασίου/Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Σεπτεμβρίου 2021 - 21:11

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.