Αφγανιστάν: Ο ΟΗΕ καλεί τους αντιμαχόμενους να προστατεύουν τους αμάχους



Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν χθες τα αντιμαχόμενα μέρη στο Αφγανιστάν να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για την προστασία των αμάχων, προειδοποιώντας ότι εάν δεν το κάνουν ο αντίκτυπος θα είναι «καταστροφικός».

Η επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι Ταλιμπάν σε όλα τα μέτωπα και τα πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν προκαλούν τα περισσότερα θύματα, ανέφερε μέσω Twitter η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA). Αφότου άρχισε η απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου, οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει έφοδο απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας, καταγράφοντας μεγάλα εδαφικά κέρδη, ειδικά σε αγροτικές περιοχές στις επαρχίες.

Πλέον οι ισλαμιστές αντάρτες πολιορκούν επαρχιακές πρωτεύουσες. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και ο πληθυσμός ζει μέσα στον φόβο. Σφοδρές μάχες μαίνονται εδώ και μέρες στις πρωτεύουσες των επαρχιών Χελμάντ και Κανταχάρ (νότια) και Χεράτ (δυτικά), που έχουν περικυκλωθεί από τους αντάρτες. Πηγή σε νοσοκομείο της Χεράτ είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι σε αυτό διακομίστηκαν 20 πτώματα και σχεδόν 200 τραυματίες τις τελευταίες έξι ημέρες. Ανάμεσα στα θύματα ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Ακόμη μια πηγή προσκείμενη στη διεύθυνση υγείας της Κανταχάρ ανέφερε πως στην επαρχία τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν αναφερθεί 28 θάνατοι και 191 τραυματισμοί αμάχων. Συνολικά, 38 πτώματα και 156 τραυματίες διακομίστηκαν σε δύο νοσοκομεία στην πόλη Λασκάρ Γκα της Χελμάντ τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Στο μεταξύ, πρώην διερμηνέας των δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν δολοφονήθηκε στην Τζαλαλάμπαντ, πόλη στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι. Ο άνδρας, που πλέον ήταν σύμβουλος του επαρχιακού συμβουλίου της Νανγκαρχάρ, δολοφονήθηκε από δυο άγνωστους μπροστά στο σπίτι του τη Δευτέρα. Ο ΟΗΕ κατέγραψε τον Μάιο και τον Ιούνιο άνευ προηγουμένου επίπεδα θανάτων και τραυματισμών αμάχων και προειδοποίησε ότι η χώρα οδεύει να καταγράψει το 2021 τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων μέσα σ’ έναν χρόνο στην ιστορία της.

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Αυγούστου 2021 - 07:41

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.