Με παραπομπή στον Κληρίδη απαντά στον ΠτΔ ο Τατάρ για επιστροφή στο Σύνταγμα του ‘60

Με μια φράση που είχε πει ο Γλαύκος Κληρίδης όταν ήταν Πρόεδρος της Βουλής, απάντησε ο Ερσίν Τατάρ στην έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη στους Τ/κ να επιστρέψουν στους θεσμούς της ΚΔ.

Στην γραπτή ανακοίνωση της «προεδρίας» χθες το απόγευμα αναφέρεται ότι ο Τ/κ ηγέτης είπε πως ο Γλαύκος Κληρίδης είχε πει τότε προς τους Τ/κ «Αν μπείιτε στην Βουλή θα σας βγάλουν έξω».

Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να εξουδετερωθεί την πρόταση για δύο, ίσα κυρίαρχα κράτη που κατέθεσε πρώτη φορά στη Γενεύη, «συνεχίζει να χρησιμοποιεί κάθε τρόπο και κάθε μέσο». Ως τέτοια θεωρεί την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατ΄΄ιας για επιστροφή των Τ/κ στις εξουσίες της ΚΔ και επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ο κ. Τατάρ, όταν μια κάθε μερικούς μήνες γίνει προσπάθεια για την έναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων βασισμένων σε γεγονότα και σε ίσα κατοχυρωμένα δικαιώματα των μερών – όπως είπε - πετώντας μια δήλωση – «μπαλόνι» προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να δημιουργήσει μια εικόνα.

Από τη μια έκανε λόγο για δύο κράτη, συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία και τ΄΄ωρα μιλά για επιστροφή των Τ/κ στην ΚΔ, πρόσθεσε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας ότι με αυτά «ο κ. Αναστασιάδης έχει χάσει την αξιοπιστία του».

Αυτό, συνέχισε, εκφράζεται ανοιχτά και από τους πολιτικούς κύκλους της ε/κ πλευράς.

«Με την τελευταία του δήλωση, που είναι ασυνεπής και αδύνατο να εφαρμοστεί, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης αποκαλύπτει για άλλη μια φορά πόσο ανειλικρινής είναι στο θέμα μιας συμφωνίας».

Ο κκ. Τατάρ επανέλαβε την θέση του για την Ένωση και πώς αποκλείστηκαν οι Τ/κ την ΚΔ με την χρήση βίας.

Αναφερόμενος στις νομοθεσίες περι Εθνικής Φρουράς και Δήμων το 1963 και την προσπάθεια να αλλάξουν, στην οποία είχαν ενστάσεις οι τότε Τ/κ Βουλευτές, συναντήθηκαν με τον τότε Πρόεδρο της Βουλής, Γλαύκο Κληρίδη. Ο κ. Κληρίδης, είπε ο κ. Τατάρ, τους είπε τότε ότι όσο δεν αποδέχονται τις αποφάσεις της Βουλής – που κατά τον Τ/κ ηγέτη λήφθηκαν σε αντίθεση με το Σύνταγμα – δεν θα μπορούσαν να μπουν στη Βουλή. Εάν έμπαιναν, θα τους πετούσαν έξω, είπε ο κ. Κληρίδης στους Τ/κ τότε Βουλευτές, σύμφωνα με τον κ. Τατάρ.

Ο Ερσίν Τατάρ υποστηρίζει ότι είναι ψέμα της προπαγάνδας των Ε/κ αυτό που λένε στην διεθνή κοινότητα ότι τότε οι Τ/κ Βουλευτές είχαν εγκαταλείψει την Βουλή,

«Η εποχή των κενών λέξεων και δηλώσεων που προορίζονται να φαίνονται χαριτωμένες τελείωσε στην Κύπρο. Είναι καιρός για δράση για συμφιλίωση, συνεργασία και σταθερότητα. Ο τρόπος για να γίνει αυτό δεν είναι να γυρίσουμε πίσω, αλλά να κάνουμε τα βήματα προς τα εμπρός που απαιτούν οι μεταβαλλόμενες συνθήκες του νησιού, της περιοχής και του κόσμου μας για μια ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία».

Ως τέτοια, ο Ερσίν Τατάρ θεωρεί πως είναι η πρόταση που κατέθεσε στη Γενεύη. Για να μπορέσει να υπάρξει προετοιμασία των συνθηκών και να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις πρέπει να επιβεβαιωθεί από την ε/κ πλευρά και τα ΗΕ το ίσο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα της τ/κ πλευράς που είναι κατοχυρωμένα στο Σύνταγμα του ’60.

Σε περίπτωση που η ισότητα γίνει απτή όχι με λόγια, αλλά με πράξεις, θα υπάρχουν οι συνθήκες στην Κύπρο για μια συμφωνία, πρόσθεσε.

«Ευχή μας, αντί ο Αναστασιάδης να ξοδεύει χρόνια σε τέτοιες ανούσιες δηλώσεις που απέχουν μακρά από την πραγματικότητα, ας σκεφτεί το πώς μπορεί να εφαρμοστεί η φόρμουλα λύσης που θα βασίζεται στα δύο υφιστάμενα κράτη και την θεσμική συνεργασία, στα οποία είχε αναφερθεί και ο ίδιος πιο παλιά».

Στο μεταξύ, στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο της Τουρκίας γνωστή ως «Ημέρα της νίκης» που γιορτάζεται αύριο και στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι ποτέ δεν θα εγκαταλειφθεί το «κράτος» και η «κυριαρχία» .

Σημερινή ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρει ότι ο κ. Τατάρ στο μήνυμά του αναφέρει ότι ο τ/κ «λαός» εμπνεύστηκε από την μεγάλη αυτή νίκη του Κεμάλ Ατατούρκ τότε, και αντλώντας δύναμη συνέχισε τον «εθνικό αγώνα, μη εγκαταλείποντας την ελευθερία και την ανεξαρτησία, δεν δέχθηκε την αιχμαλωσία και πληρώνοντας βαρύ τ΄΄ιμημα δημιούργησε την δικό του πατρίδα και το δικό του κράτος. Σε αυτόν τον αγώνα η μητέρα πατρίδα Τουρκία ήταν πάντα δίπλα μας, αγκαλιασμένοι τα μεχμετζίκ και οι μουτζαχίτ, έπεσαν ήρωες αγκαλιασμένοι σε αυτά τα εδάφη».

Αν σήμερα ζούμε στη δική μας πατρίδα, κάτω από τη στέγη του δικού μας «κράτους», χωρίς φόβο, με το κεφάλι ψηλά και ελεύθεροι, το χρωστάμε στους μάρτυρές μας, πρόσθεσε.

Ο Τ/κ ηγέτης συσχέτισε την νίκη των τουρκικών στρατευμάτων (έναντι των ελληνικών) στις 30 Αυγούστου 1922 με την νίκη του 1571 – όπως είπε – που άνοιξε τις πύλες της Κύπρου για τους Τούρκους. «Ως τ/κ λαός από το 1571 μέχρι σήμερα ζούμε σε αυτά τα εδάφη που γνωρίζουμε ως πατρίδα. Δεν είμαστε ‘μουσαφίρηδες’ (ΣΣ: φιλοξενούμενοι) όπως ισχυρίζεται η ε/κ πλευρά. Έχουμε κάθε είδους δικαιώματα τουλάχιστον όσο και αυτοί. Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτά τα δικαιώματά μας, το κράτος μας, την κυριαρχία μας, τις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και τον τουρκικό στρατό. Δεν θα πέσουμε κάτω από το ζυγό των Ε/κ».

Η αναφορά του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, πρόσθεσε, ότι η ‘ελευθερία και η ανεξαρτησία είναι στον χαρακτήρα μου’ θα φωτίζει τον δρόμο του και θα τον καθοδηγεί. «Και σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε να περπατούμε».

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Αυγούστου 2021 - 17:13

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Νοεμβρίου
Οι Ταλιμπάν ζήτησαν τη βοήθεια της ΕΕ για τη λειτουργία των αεροδρομίων
06:56
Περού: Σεισμός 7,5 βαθμών στον βορρά
06:55
Τίθενται σε ισχύ από σήμερα τα νέα μέτρα για αντιμετώπιση της αύξησης των περιστατικών κορονοϊού
06:40
Έντονη κριτική υπουργού Οικονομικών για την πορεία της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση
06:33
Συνεχίζονται οι ροές μεταναστών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές
06:30
Σύσκεψη σήμερα υπουργού Υγείας με μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για την παρούσα επιδημιολογική εικόνα
06:22
28 Νοεμβρίου
Δεύτερη ήττα για την Εθνική
20:25
Δύο θάνατοι και 337 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:54
Πρόβλημα με το VAR στο Τσίρειο, θα αρχίσει στις 19:30 το ΑΕΛ-ΑΕΚ
18:27
Ελλάδα-κορονοϊός: 3.823 νέα κρούσματα και 96 θάνατοι – Στους 647 οι διασωληνωμένοι
17:45
ΟΦΗ - Ιωνικός 2-1 στο 90' με Λάμπρου
17:27
Ύποπτο κρούσμα της Όμικρον στο Τιρόλο, η νέα παραλλαγή πιθανόν να κυκλοφορεί ήδη στη Γαλλία λένε οι αρχές
17:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand