Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στα εγκαίνια του υποβρύχιου μουσείου γλυπτικής στην Αγία Νάπα, χθες

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στα εγκαίνια του υποβρύχιου μουσείου γλυπτικής στην Αγία Νάπα, χθες

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στα εγκαίνια του πρώτου υποβρύχιου μουσείου γλυπτικής στη Μεσόγειο, που αποτελεί και το πρώτο δάσος-μουσείο στον κόσμο. Μετά από προσπάθειες τριών και πλέον ετών και μέσα από τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε εδώ και ενάμιση χρόνο, η πρωτοβουλία του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών και του Δήμου Αγίας Νάπας, απόψε υλοποιείται, γεγονός που μας γεμίζει με ικανοποίηση και ενθουσιασμό.

Τα 93 ξεχωριστά έργα του καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor που συνθέτουν το μουσείο, βρίσκονται μόλις 250 μέτρα μακριά από την ακτή που μας φιλοξενεί απόψε, κοσμώντας τα κρυστάλλινα νερά της όμορφης και κοσμοπολίτικης Αγίας Νάπας. Η ανησυχία του Jason για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων, τον έχει οδηγήσει σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές του πλανήτη, όπου, με τα έργα του,  κατάφερε να δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν και ανθρώπινες παρεμβάσεις με ευεργετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι εικαστικές παρεμβάσεις του καλλιτέχνη αλλάζουν την οπτική μέσα από την οποία αντικρίζουμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα και μας θυμίζουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να συνυπάρχει αρμονικά με το θαλάσσιο περιβάλλον.

Το μουσείο που εγκαινιάζουμε σήμερα, προσφέρει μοναδική ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει, μέσα από την τέχνη, τον βυθό και τα μυστικά του, καθώς και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, η οποία με τον καιρό θα εμπλουτίζεται, τόσο στο χώρο του μουσείου όσο και σε ολόκληρη τη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή, που καταλαμβάνει επιφάνεια δύο περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είμαι βέβαιος ότι χιλιάδες Κύπριοι και ξένοι επισκέπτες θα χαίρονται και θα απολαμβάνουν το μοναδικό αυτό έργο. Ο Δήμος Αγίας Νάπας και το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με υπευθυνότητα για την αποτελεσματική διαχείριση του υποβρύχιου μουσείου, το οποίο, ως ένα πρωτότυπο έργο πολιτισμού, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην τουριστική βιομηχανία του τόπου μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor που επέλεξε την Κύπρο για να δημιουργήσει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο γλυπτικής στη Μεσόγειο. Θα ήθελα, επίσης, να συγχαρώ τον Δήμο Αγίας Νάπας και το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών για την πρωτοβουλία και τον ζήλο που επέδειξαν για την υλοποίησή του.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μοιράζομαι αυτή την ξεχωριστή βραδιά δίπλα στο κύμα, μαζί με όλους εσάς, εγκαινιάζοντας ένα έργο διαφορετικό και μοναδικό, που υπόσχεται να ομορφύνει και να εμπλουτίσει τον υποβρύχιο κόσμο της χώρας μας. Έναν κόσμο που μέρα με τη μέρα θα αλλάζει, θα εξελίσσεται και θα πλημμυρίσει σύντομα από ζωή.  Είμαι βέβαιος ότι λίγοι είναι αυτοί που θα αντισταθούν στον πειρασμό να επισκεφτούν και να απολαύσουν την ξεχωριστή εμπειρία που υπόσχεται να προσφέρει το υποβρύχιο μουσείο γλυπτικής της Αγίας Νάπας.  Εύχομαι κάθε επιτυχία!

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Αυγούστου 2021 - 10:16

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.