Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στα εγκαίνια του υποβρύχιου μουσείου γλυπτικής στην Αγία Νάπα, χθες

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στα εγκαίνια του υποβρύχιου μουσείου γλυπτικής στην Αγία Νάπα, χθες

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στα εγκαίνια του πρώτου υποβρύχιου μουσείου γλυπτικής στη Μεσόγειο, που αποτελεί και το πρώτο δάσος-μουσείο στον κόσμο. Μετά από προσπάθειες τριών και πλέον ετών και μέσα από τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε εδώ και ενάμιση χρόνο, η πρωτοβουλία του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών και του Δήμου Αγίας Νάπας, απόψε υλοποιείται, γεγονός που μας γεμίζει με ικανοποίηση και ενθουσιασμό.

Τα 93 ξεχωριστά έργα του καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor που συνθέτουν το μουσείο, βρίσκονται μόλις 250 μέτρα μακριά από την ακτή που μας φιλοξενεί απόψε, κοσμώντας τα κρυστάλλινα νερά της όμορφης και κοσμοπολίτικης Αγίας Νάπας. Η ανησυχία του Jason για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων, τον έχει οδηγήσει σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές του πλανήτη, όπου, με τα έργα του,  κατάφερε να δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν και ανθρώπινες παρεμβάσεις με ευεργετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι εικαστικές παρεμβάσεις του καλλιτέχνη αλλάζουν την οπτική μέσα από την οποία αντικρίζουμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα και μας θυμίζουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να συνυπάρχει αρμονικά με το θαλάσσιο περιβάλλον.

Το μουσείο που εγκαινιάζουμε σήμερα, προσφέρει μοναδική ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει, μέσα από την τέχνη, τον βυθό και τα μυστικά του, καθώς και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, η οποία με τον καιρό θα εμπλουτίζεται, τόσο στο χώρο του μουσείου όσο και σε ολόκληρη τη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή, που καταλαμβάνει επιφάνεια δύο περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είμαι βέβαιος ότι χιλιάδες Κύπριοι και ξένοι επισκέπτες θα χαίρονται και θα απολαμβάνουν το μοναδικό αυτό έργο. Ο Δήμος Αγίας Νάπας και το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με υπευθυνότητα για την αποτελεσματική διαχείριση του υποβρύχιου μουσείου, το οποίο, ως ένα πρωτότυπο έργο πολιτισμού, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην τουριστική βιομηχανία του τόπου μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor που επέλεξε την Κύπρο για να δημιουργήσει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο γλυπτικής στη Μεσόγειο. Θα ήθελα, επίσης, να συγχαρώ τον Δήμο Αγίας Νάπας και το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών για την πρωτοβουλία και τον ζήλο που επέδειξαν για την υλοποίησή του.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μοιράζομαι αυτή την ξεχωριστή βραδιά δίπλα στο κύμα, μαζί με όλους εσάς, εγκαινιάζοντας ένα έργο διαφορετικό και μοναδικό, που υπόσχεται να ομορφύνει και να εμπλουτίσει τον υποβρύχιο κόσμο της χώρας μας. Έναν κόσμο που μέρα με τη μέρα θα αλλάζει, θα εξελίσσεται και θα πλημμυρίσει σύντομα από ζωή.  Είμαι βέβαιος ότι λίγοι είναι αυτοί που θα αντισταθούν στον πειρασμό να επισκεφτούν και να απολαύσουν την ξεχωριστή εμπειρία που υπόσχεται να προσφέρει το υποβρύχιο μουσείο γλυπτικής της Αγίας Νάπας.  Εύχομαι κάθε επιτυχία!

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Αυγούστου 2021 - 10:16

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Η Κυβέρνηση ανέλαβε δράσεις για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είπε ο Υφ. Ναυτιλίας
21:50
Μητσοτάκης: Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος-Γαλλίας
21:38
Τις αδιάλλακτες θέσεις του επανέλαβε πριν από την τριμερή, ο Ερσίν Τατάρ
21:10
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ανοιχτή σε λύση δύο κρατών επανέλαβε ο ΠτΔ προσερχόμενος στην άτυπη τριμερή
20:22
136 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα, κανένας θάνατος
19:57
Κοινή καθησυχαστική δήλωση εταιρειών ενέργειας στη Βρετανία περί επάρκειας καυσίμων
19:49
Δίνουμε και φέτος «Μουσικό ραντεβού» κάθε Σάββατο απόγευμα στο ΡΙΚ (trailer+photo)
19:43
Σύλληψη 38χρονου στη Λευκωσία, πιστόλι με σιγαστήρα ανάμεσα στα τεκμήρια που εντόπισε η Αστυνομία
19:14
Αδιάφορο για τις αγορές ομολόγων το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία
18:57
Στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας οι καταθέσεις τον Αύγουστο, σε νέο ιστορικό χαμηλό τα δάνεια
18:48
Πρωθυπουργός Ισραήλ: Το Ιράν «πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές»
18:18
Eκπαίδευση αστυνομικών ανακριτών από ΝΥ για εντάλματα σύλληψης/έρευνας
17:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand