Δημοσία δαπάνη η κηδεία του λογοτέχνη Πάνου Ιωαννίδη ανακοίνωσε το Υπ. Παιδείας

Η κηδεία του λογοτέχνη Πάνου Ιωαννίδη θα τελεστεί δημοσία δαπάνη ανακοίνωσε την Δευτέρα το Υπουργείο Παιδείας, εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του αγαπητού λογοτέχνη, ο οποίος υπηρέτησε τα κυπριακά γράμματα επί σειρά δεκαετιών.

Ο Πάνος Ιωαννίδης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο, το 1935. Σπούδασε Μ.Μ.Ε. σε Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Εργάστηκε, για μικρά διαστήματα, ως δημοσιογράφος στην κυπριακή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ και ως υπάλληλος στο Αγγλικό Διοικητήριο Λευκωσίας. Το 1955 προσελήφθη στον αγγλοκρατούμενο, τότε, ραδιοσταθμό CBS (Cyprus Broadcasting Service), το μετέπειτα Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), όπου εργάστηκε ως επιμελητής και σκηνοθέτης θεατρικών έργων και ως παραγωγός πολιτιστικών εκπομπών.

Μετά την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας το1960, συνέχισε να εργάζεται στο Ραδιοφωνικό  Ίδρυμα Κύπρου. Αφυπηρέτησε το 1995 από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Προγραμμάτων ΡΙΚ. Στη διάρκεια της θητείας του στη θέση αυτή, επιπροσθέτως των διοικητικών και οργανωτικών καθηκόντων του, έγραψε και σκηνοθέτησε σενάρια για ντοκιμαντέρ, τηλεταινίες και τηλεσειρές. Ήταν παντρεμένος με τη Χλόη Ιωαννίδη και πατέρας δυο παιδιών.

Ο Πάνος Ιωαννίδης έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Έργα του βραβεύτηκαν επανειλημμένα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, μεταφράστηκαν και δημοσιεύτηκαν σε διεθνείς ανθολογίες, περιοδικά και άλλα έντυπα σε πολλές γλώσσες. Πέντε θεατρικά του έργα ανέβηκαν από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και αρκετά άλλα από  ελεύθερες επαγγελματικές σκηνές και την τηλεόραση, στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Το 1979, ίδρυσε μαζί με άλλους Κύπριους λογοτέχνες το Κυπριακό Κέντρο Συγγραφέων ΠΕΝ, του οποίου προήδρευε επί σειρά ετών. Με δική του πρωτοβουλία και προσωπική εργασία ή εποπτεία, το ΠΕΝ εξέδωσε μέχρι σήμερα, σε αγγλική μετάφραση, 63 λογοτεχνικά πορτρέτα κορυφαίων Κυπρίων λογοτεχνών, 10 τόμους ανθολογιών ποίησης, πεζογραφίας και δοκιμίου, επετηρίδες και σωρεία άλλων βιβλίων.

Από το 2004, εξέδιδε στην αγγλική γλώσσα το τριμηνιαίο πολιτιστικό και λογοτεχνικό περιοδικό In Focus το οποίο επιχορηγείτο από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες με τις οποίες είχε στενή συνεργασία.

Έλαβε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας πέντε φορές, για τα έργα του Κύπρια Έπη το 1968, Απογραφή το 1973, Η αθέατη όψη το 1979, Η αβάσταχτη φιλοπατρία του Π.Φ.Κ το 1989 και Κοάζινος το 2012.  Τιμήθηκε με το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας - Θεοδόσης Πιερίδης» και με το Βραβείο «Γ. Φ. Πιερίδης» της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

Το 2008 απονεμήθηκε στον Πάνο Ιωαννίδη το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών, που είναι η υψηλότερη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Αυγούστου
Το ΕΒΕ Πάφου για τη δρομολόγηση σημαντικών έργων για την επαρχία
15:06
Εκκενώνεται το χωριό Ροβιές στην Εύβοια, που πλησιάζει η φωτιά
14:49
Ενώπιον Δικαστηρίου ο Μητροπολίτης Μόρφου για παραβάσεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου
14:48
Υπό κράτηση 28χρονος για υπόθεση κλοπής από αποθήκη στη Λάρνακα
14:45
Τσεχία: Τρεις οι νεκροί από τη σύγκρουση τρένων
14:40
Το 2019 δόθηκαν στην Κύπρο άδειες παραμονής σε 750 παιδιά κάτω των 15, 276.200 στην ΕΕ
14:38
Γίνονται προσπάθειες για επίλυση του θέματος με το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» λέει ο Ολγκούν
14:36
O ΠΑΣΥΞΕ ενεργοποίησε πλάνο εξόδου από την κρίση με ορίζοντα το 2022, είπε ο Χ. Λοϊζίδης
14:35
Αλληλεγγύη από Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης προς λαό της Κούβας
14:32
Σε επίπεδα κόκκινου συναγερμού το Τμήμα Δασών «για όσο χρόνο χρειασθεί»
14:31
Τόκιο 2020: Η Αρτυματά κατέρριψε το Παγκύπριο ρεκόρ στα ημιτελικά
14:14
Η κυπριακή αποστολή θα επιχειρήσει ως πεζοπόρο τμήμα μαζί με Ελληνες πυροσβέστες
14:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand