Στέφανος Στεφάνου:Μόνο με την λύση του κυπριακού μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στους κινδύνους που προκαλεί η επιθετική πολιτική της Τουρκίας


Μόνο με την λύση του κυπριακού μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στους κινδύνους που προκαλεί η επιθετική πολιτική της Τουρκίας ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ο οποίος μιλούσε χθες βράδυ σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ Λάρνακας στον δημοτικό κήπο της πόλης στο πλαίσιο διεξαγωγής μιας πρώτης συζήτησης σε μια πορεία προς τον λαό που προσπαθεί το ΑΚΕΛ να εγκαινιάσει μετά την διεξαγωγή του 23 συνεδρίου του κόμματος. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ εξέφρασε αρχικά την χαρά του και είπε πως όσοι συμμετέχουν στις συναντήσεις που πραγματοποιεί το ΑΚΕΛ αυτό το διάστημα σε όλες τις επαρχίες τους ενώνει μια κοινή έγνοια, το αύριο για τον τόπο μας και ασφαλώς το μέλλον του κόμματος και του κινήματος τα οποία ανέφερε θεωρεί συνυφασμένα.  

Αυτός ο τόπος για να έχει μέλλον και αύριο χρειάζεται να έχει ένα ισχυρό ΑΚΕΛ και μια ισχυρή Αριστερά είπε. Αυτό δείχνει η ιστορία, αυτό απέδειξε η ιστορία και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και εμείς ως νέα ηγεσία μετά από το συνέδριο και ασφαλώς για το ΑΚΕΛ είπε διαχρονικά και πάντα ήταν είναι και θα είναι η διασφάλιση του μέλλοντος του τόπου μας της Κύπρου μας της πατρίδας μας του λαού μας. Χωρίς παρών και μέλλον αυτός ο τόπος τότε ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι μας περιμένει ανέφερε.

Θα πρέπει να πω, είπε, ότι σε αυτό τον όμορφο τόπο που έχουμε μαζευτεί απόψε την υπόμνηση για να εργαστούμε για το μέλλον αυτού του τόπου μας δίνουν και οι παιδικές φωνές σε αυτό τον διπλανό παιδότοπο για να μας υπενθυμίζουν πως ότι κάνουμε ότι προσπαθήσουμε ότι επιδιώξουμε οι αγώνες μας είναι για αυτά τα παιδιά στα οποία πρέπει να παραδώσουμε ένα τόπο ελεύθερο ενωμένο ασφαλή ένα τόπο που ο καθένας να αισιοδοξεί ότι θα μπορεί να δημιουργήσει να έχει πρόοδο να έχει ευημερία και προπαντός να έχει ευτυχία.

Και επειδή ακριβώς είπε, έχω αναφερθεί στην ελευθερία και στην επανένωση δεν νομίζω να έχει κάποιον ή κάποια να αμφισβητεί το γεγονός ότι το μέλλον τούτου του τόπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την λύση του κυπριακού. 

Το ΑΚΕΛ σε σχέση με το Κυπριακό

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σε σχέση με το κυπριακό ανέφερε πως οι ώρες είναι κρίσιμες γιατί η Τουρκία έχει αναβαθμίσει την προκλητικότητα της και προσπαθεί να προκαλέσει νέα προβλήματα με νέα τετελεσμένα στην περιοχή της Αμμοχώστου και που προηγουμένως δημιούργησε και ακόμα τα συντηρεί στον χώρο της κυπριακής ΑΟΖ. 

Σε αυτές τις κρίσιμες λοιπόν ώρες οι οποίες είναι οι δυσκολότερες που έχουμε αντιμετωπίσει από το 1974 ανέφερε ο Στέφανος Στεφάνου, υπενθύμισε πως το ΑΚΕΛ παραμένει αταλάντευτο συνεπές σταθερό ξεκάθαρα στο μοναδικό βιώσιμο μοντέλο λύσης που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή ήταν είναι και θα συνεχίσει να είναι η θέση του κόμματος ανέφερε, με συνέπεια και συνέχεια γιατί είναι πεποίθηση μας ότι μόνο πάνω σε αυτή την βάση μπορούμε να πετύχουμε την απελευθέρωση του τόπου, μπορούμε να αποκαταστήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες και να καταστήσουμε τον λαό μας ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους πραγματικούς αφέντες στον τόπο μας και να συναποφασίζουμε για τον τόπο μας και να συνδυαχειριζόμαστε το κοινό μας κράτος είπε. 

Τα προβλήματα που βιώνουμε σήμερα ανέφερε είναι αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου αδιεξόδου του διαπραγματευτικού κενού και για το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί λύση μέχρι σήμερα. Και στην δική μας την αντίληψη είπε όταν συζητάμε τις προκλήσεις της Τουρκίας, όταν ζητάμε την συμπαράσταση του Διεθνούς Παράγοντα και την έμπρακτη αλληλεγγύη για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι παρανομίες της Τουρκίας δεν πρέπει να  χάνουμε την μεγάλη και καθοριστική εικόνα. Η μεγάλη καθοριστική εικόνα είναι ότι μόνο με την λύση του κυπριακού μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στους κινδύνους που προκαλεί η επιθετική πολιτική της Τουρκίας. Εάν εγκλωβιζόμαστε και εάν περιοριζόμαστε μόνο στην αντίδραση στα όσα κάνει η Τουρκία είπε, τότε θα υποχρεωθούμε καθημερινά κάθε εβδομάδα και κάθε χρόνο να ζούμε αυτά που προκαλεί η Τουρκία με την παράνομη παρουσία της στην Κύπρο και τελικά θα οδηγηθούμε στην οριστική διχοτόμηση. Και πλέον είμαστε πολύ κοντά στην οριστική διχοτόμηση 47 χρόνια μετά το 1974 ανέφερε και τόνισε πως ο χρόνος δεν μας περιμένει. Ο χρόνος ποτέ δεν μας περίμενε είπε έστω και εάν κάποιοι έλεγαν ότι πρέπει να περιμένουμε καλύτερες ευκαιρίες. Ο χρόνος είναι υπέρ της διχοτόμησης και η Τουρκία με υπομονή και επιμονή εκμεταλλεύεται την παρέλευση του χρόνου για να κάνει αυτό το οποίο στοχεύει. Την διχοτόμηση ανέφερε. 

Εάν λοιπόν πραγματικά θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την διχοτόμηση και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να επανενώσουμε τον τόπο μας και να τερματίσουμε την τουρκική κατοχή πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είπε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος ανέφερε.

Να διαπιστώνουμε απλά το πρόβλημα να διαπιστώνουμε απλά την αρνητικότητα της Τουρκίας να λέμε ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τον όρο που βάζει η τουρκική πλευρά για αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας που οδηγεί στα δυο κράτη που σωστά δεν τα αποδεχόμαστε και δεν πρέπει να αποδεχτούμε και να μένουμε εκεί, το μόνο που κάνουμε είναι τελικά άθελα μας να παίζουμε το παιχνίδι της Τουρκίας ανέφερε.

Θα πρέπει λοιπόν να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μπορούμε να το κάνουμε έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος αρνείται να την αποδεχτεί και δικαίωμα του είπε. Αυτός διαχειρίζεται το κυπριακό αυτός είναι υπόλογος για τις όποιες εξελίξεις θα υπάρξουν στο κυπριακό αλλά θα ήθελα ανέφερε να υπενθυμίσω στον Πρόεδρο ότι οι πολιτικές δεν κρίνονται ούτε από τις προθέσεις ούτε από τις εξαγγελίες. Οι πολιτικές είπε κρίνονται από τα αποτελέσματα τους και έχουμε βρεθεί μισό βήμα πολύ κοντά στην διχοτόμηση. Αυτό είναι που πρέπει να απασχολήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αυτός θα κριθεί από την ιστορία και θα κριθεί πολύ αυστηρά εάν τελικά οδηγηθούμε στην οριστική διχοτόμηση ανέφερε. 

Δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι αυτό που προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν τα σχολιάζει και δεν τα αναφέρει καν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην Έκθεση του επομένως δεν υπολογίζει σε αυτά, ενώ η δική μας η πρόταση που στηρίζεται στην θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να μετατρέψουμε τους υδρογονάνθρακες από πρόβλημα σε καταλύτη για λύση, αυτή είναι και η θέση του Γενικού Γραμματέα. Ο καθένας αντικειμενικός και λογικός κριτής μπορεί να σκεφτεί ποιου η πρόταση έχει προϋποθέσεις και προοπτικές να γίνει αποδεχθεί τουλάχιστον από τον Διεθνή Παράγοντα και ποια πρόταση δεν γίνεται αποδεχθεί ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Το ΑΚΕΛ για Πανδημία

Ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε για την πανδημία του κορωνοιού πως το ΑΚΕΛ όπως στο Κυπριακό δεν κάνει αντιπολίτευση για χάριν της αντιπολίτευσης έτσι και στην πανδημία δεν κάνουμε αντιπολίτευση για χάριν της αντιπολίτευσης ούτε θεωρούμε την πανδημία πρόσφορο έδαφος για αντιπολιτευτική ρητορική.  Αυτό αποδείξαμε έμπρακτα όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας ανέφερε με την υπεύθυνη και δημιουργική στάση μας για να βοηθήσουμε τον τόπο την κοινωνία να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που έχει προσθέσει στα υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία η πανδημία.Έτσι λειτουργήσαμε μέχρι τώρα έτσι θα συνεχίσουμε να πράττουμε ανέφερε.

Ο Στέφανος Στεφάνου είπε πως δεν δώσαμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί ελέγχονται για την αποτελεσματικότητα τους κυρίως από τις παλινδρομήσεις σε μέτρα από τις αντιφάσεις και αστοχίες που σημειώθηκαν σε αποφάσεις  από έλλειψη αναλογικότητας σε μέτρα από τον υπέρμετρο αυταρχισμό και την επιβολή της κυβέρνησης επί της κοινωνίας στα θέματα και της πανδημίας αντί της διαβούλευσης της συζήτησης του διαλόγου με την κοινωνία. 

Αυτό έκανε όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση με την πανδημία αυτό κάνει και τώρα με το θέμα των εμβολιασμών είπε.

Αντί να ενημερώσει η κυβέρνηση τους πολίτες αντί να συζητήσει μαζί τους αντί να συμβουλεύσει τους πολίτες αντί να απαντήσει σε λογικές φοβίες και ανησυχίες του κόσμου σε σχέση με τους εμβολιασμού επιλέγει τον άμεσο ή τον έμμεσο εξαναγκασμό που δεν μπορεί να δώσει αποτελέσματα και το μόνο αποτέλεσμα που δίνει είναι η πόλωση στην κοινωνία. Εμβολιαστές και Αντιεμβολιαστές. Συζητήσεις έντονες που τελικά το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν αντιπαραθέσεις και δεν έχουν εκείνο το αποτέλεσμα το οποίο προσδοκούμε να έχουμε ανέφερε.

Το ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρο και σε αυτό το θέμα είπε. Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος ανέφερε. Το λέει η επιστήμη και εμείς στηριζόμαστε στην επιστήμη. Το διακύβευμα επιστήμη ή σκοταδισμός έληξε με την Αναγέννηση και την Γαλλική Επανάσταση ανέφερε.

Εμείς είπε επενδύουμε στην επιστήμη και προσπαθούμε την ίδια ώρα να κατανοήσουμε και αυτούς που έχουν λογικές ανησυχίες για να δουλέψουμε μαζί τους. Και δουλεύουμε μαζί τους αλλά αυτό είναι το πρώτιστο καθήκον και η ευθύνη της κυβέρνησης που επιτέλους πρέπει να αξιοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό τους επιδημιολογικούς τους γιατρούς τους προσωπικούς ιατρούς για να κατέβει κάτω στην κοινωνία και να μιλήσει με την κοινωνία για να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την μάστιγα αυτό το φοβερό πρόβλημα που ταλανίζει ολόκληρο τον κόσμο μαζί και την κυπριακή κοινωνία. Εάν λοιπόν η κυβέρνηση εγκαταλείψει έστω και σε αυτό το θέμα τις πάγιες τακτικές και προσεγγίσεις που εφαρμόζει με τον αυταρχισμό και τον ετσιθελισμό δεν οδηγούμαστε πουθενά είπε.

Σε ότι αφορά τα rapid test που είναι επίσης ένα θέμα των ημερών γιατί σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης από την 1η Αυγούστου  θα πληρώνονται τα rapid test εμείς είπε καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο οποίος πριν από μερικές ημέρες είχε συμβουλεύσει όλους όπως συνεχιστεί η μαζική παροχή δυνατότητας στους πολίτες για τα rapid test για να λειτουργεί και ως εργαλείο των κρουσμάτων που αυξάνονται παγκοσμίως εξαιτίας της μετάλλαξης του κορωνιού. Η κυβέρνηση δεν ακούει τους πολίτες ανέφερε.

Δεν μπορεί να ανοίξει τα αυτιά της και στους ειδικούς για να ρυθμίσει ανάλογα τις ενέργειες και τις αποφάσεις της; Εμείς είπε την καλούμε να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Το κάναμε και προηγουμένως θα το κάνουμε και τώρα είπε και κάλεσε την κυβέρνηση την Παρασκευή που θα συνέλθει ξανά το Υπουργικό Συμβούλιο επιτέλους να πάρει τις ορθές αποφάσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση στην κοινωνία και αυτή την πόλωση η οποία έχει προκληθεί εξ υπαιτιότητας των χειρισμών των προσεγγίσεων και των πολιτικών της κυβέρνησης κατέληξε στην ομιλία του ο Στέφανος Στεφάνου.

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιουλίου 2021 - 08:47

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Πήτερ Στάνο: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.