Ισχυρό μήνυμα υπέρ της ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο από τους ηγέτες Ελλάδας-Κύπρου- Ιορδανίας

Ισχυρό μήνυμα υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα στην περιοχή, έστειλαν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας, σε δηλώσεις στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο, στην Αθήνα.

Ο οικοδεσπότης, πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επεσήμανε ότι η σημερινή συνάντηση αποτελεί μια ευκαιρία για να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή, προς όφελος των πολιτών και των τριών χωρών.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον βασιλιά Αμπντάλα για τις θέσεις αρχών που οι χώρες τους τηρούν στο Κυπριακό, καθώς και για τη στήριξη προς την Κύπρο και τον λαό της.

Ανέφερε ότι, στη διάρκεια της τριμερής Συνόδου Κορυφής, θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και τις παράνομες εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς για την Αμμόχωστο. Επεσήμανε ιδιαίτερα τις καταδικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι κοινός στόχος των τριών χωρών είναι η προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι Κύπρος, Ελλάδα και Ιορδανία ασπάζονται την ίδια δέσμευση για αντιμετώπιση των κοινών απειλών και για συνέχιση της μεταξύ τους συνεργασίας.  

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα δήλωσε ότι οι τρεις χώρες θα εξακολουθήσουν να διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι η Σύνοδος αυτή, θα αξιοποιηθεί για διεύρυνση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των τριών κρατών.  

Ο Ιορδανός μονάρχης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και στον πρόεδρο Αναστασιάδη για τη δράση τους υπέρ της Ιορδανίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ημερήσια διάταξη της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στην Αθήνα περιλαμβάνονται, ακόμη, ενεργειακά ζητήματα, το μεταναστευτικό, το εμπόριο, ο τουρισμός, η ψηφιακή μεταρρύθμιση, η ασφάλεια, καθώς και οι προσπάθειες για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιουλίου 2021 - 13:04

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Ο ΠτΔ θα δεχθεί το απόγευμα τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στην πρεβευτική κατοικία στη Νέα Υόρκη
09:17
Τραγωδία στο Τέξας: Αγοράκι 2 ετών βρήκε πιστόλι στο σακίδιο θείου του και αυτοπυροβολήθηκε
08:59
Φωτιά σε όχημα-κινητή καντίνα στην Πάφο
08:47
Τους σχεδιασμούς στο τεμάχιο 10 συζήτησε ο Προέδρος Αναστασιάδης με την Exxon
08:27
Νεαρός οδηγούσε στον αυτοκινητόδρομο με 193 χλμ, δεν σταμάτησε για έλεγχο
08:04
Νέο μέτωπο Μπάιντεν κατά Κίνας: Επιδιώκει ενίσχυση της συμμαχίας με Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία
07:37
Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει απόψε στη Νέα Υόρκη ο Ερσίν Τατάρ
07:24
Tη στήριξή τους στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση ΔΔΟ εξέφρασαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των πέντε Μονίμων Μελών του ΣΑ
06:56
Μητσοτάκης στη ΓΣ του ΟΗΕ: Δεν είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών
06:48
O πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής δίνει «έναν χρόνο» στο Ισραήλ για να αποσυρθεί από τα παλαιστινιακά εδάφη
06:29
24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand