Η Λύση είναι εδώ, κόντρα στους ανέμους, στην προσφυγιά, μεταλαμπαδεύοντας τις αρχές, τις αξίες και την παράδοση της Λύσης στις νέες γενιές

Συνέντευξη τύπου έδωσε σήμερα ο Δήμος Λύσης παραθέτοντας τις δράσεις, των τελευταίων 18 μηνών με το ξέσπασμα της πανδημίας η οποία ταλαιπωρεί ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Ο Δήμαρχος της Λύσης Ανδρέας Καουρής έστειλε το μήνυμα ότι η Λύση είναι εδώ, κόντρα στους ανέμους, στην προσφυγιά, στηρίζοντας τον κόσμο της, μεταλαμπαδεύοντας ταυτόχρονα την ιστορία, τις αρχές, τις αξίες, την παράδοση και την κουλτούρα των Λυσιωτών στις νέες γενιές, τους Λυσιώτες που γεννιούνται στην προσφυγιά.

Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση στους νέους να έρθουν κοντά στον δήμο και να αναλάβουν τα ηνία. Είναι η νέα γενιά - τόνισε - που θα οδηγήσει τη στρατιά των Λυσιωτών στις πατρογονικές τους εστίες.

Ο δήμος Λύσης τίμησε τον πρωτοπόρο επιχειρηματία της, Ανδρέα Ανδρέου ιδιοκτήτη του κινηματοθεάτρου Ηλύσια.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο δήμος προχώρησε στην έκδοση έξι βιβλίων Λυσιωτών τα οποία εκφράζουν τον πόνο, το δράμα της προσφυγιάς και τον πόθο της επιστροφής.

Η ομιλία του Δήμαρχου Λύσης Ανδρέα Καουρή:

Μέσα στις δοσμένες συνθήκες του κορονωϊού και των μέτρων προστασίας πραγματοποιείται η σημερινή διάσκεψη τύπου του Δήμου Λύσης, 18 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας η οποία τόσο πολύ ταλαιπωρεί τον Κυπριακό λαό και γενικότερα όλους τους λαούς.

  1. Ο Δήμος Λύσης καθόλη τη διάρκεια των 18 αυτών μηνών συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, σύμφωνα πάντα με τις αποφάσεις των υγειονομικών υπηρεσιών του κράτους. Αξιοποιήσαμε στο μάξιμουμ τη διαδικτυακή επικοινωνία και συνεχίσαμε το έργο μας δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στα έκτακτα προβλήματα που προέκυψαν για πολλές οικογένειες Λυσιωτών από τον κορονωϊό.

Μεταξύ άλλων αξιοποιήσαμε ακόμη περισσότερο το Ταμείο Αλληλεγγύης Λύσης προσφέροντας βοήθεια σε Λυσιώτες σε όλες τις μορφές της. Κλιμάκια του Δήμου Λύσης από τον Δήμαρχο, Δημοτικούς Συμβούλους και εθελοντές πραγματοποίησαν πολλές επισκέψεις στα σπίτια Λυσιωτών για να προσφέρουν βοήθεια στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

  1. Λυσιώτισσες εθελόντριες με την παρότρυνση του Δήμου ετοίμασαν στα πρώτα στάδια της πανδημίας μάσκες και τις παρέδωσαν σε Δήμους και περιοχές όπου διαμένουν πολλοί Λυσιώτες.
  2. Ο Δήμος Λύσης έκαμε εισφορά €1.000.= για ενίσχυση των προσπαθειών κατά του κορονωϊού.
  3. Ο Δήμος μαζί με τον Δήμαρχο εισέφεραν συγκεκριμένο ποσό στο Σωματείο της Λύσης ΑΣΙΛ, η ομάδα του οποίου είχε κτυπηθεί από τον κορονωϊό προκαλώντας κίνδυνο ύπαρξης της ίδιας της ομάδας.

Η βοήθεια από τον Δήμο σε πάσχοντες Λυσιώτες συνεχίζεται και θερμή μας παράκληση είναι όσοι μπορούν να εισφέρουν στο Ταμείο Αλληλεγγύης Λύσης.

Κατά τη διάρκεια του δύσκολου αυτού δεκαοκτάμηνου ο Δήμος αξιοποίησε τον χρόνο όσο καλύτερα μπορούσε. Προχώρησε στην έκδοση έξι βιβλίων Λυσιωτών, τα οποία εκφράζουν τον πόνο και το δράμα της προσφυγιάς, τον πόθο της επιστροφής, την περίφημη εκκλησία της Λύσης και άλλα που έχουν να κάμουν με την καθημερινότητα της ζωής στη γενέθλια γη.

Τα βιβλία που έχουν εκδοθεί είναι: «Λύση μου σε πεθύμησα» Ελένης Πανασέτη, «Ας εν τζιαι με τον νου μου..» Ανδρέα Χαμπή Μηνά, «ήταν δεκαπενταύγουστο» Παναγιώτας Γιάλλουρου, «Ο καμός του Λυσιώτη» Ανδρέα Κ. Μωυσή, «Ένας αγώνας, μια ολόκληρη ζωή» Κωστή Ττοφή Κουσιάππα και «Τα ποιήματά μου» Χριστάκη Φρίξου.

Σύντομα κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Χαράλαμπου Κκάρα που αναφέρεται στη λαογραφία, στην κουλτούρα, στα παλιά επαγγέλματα στις γενιές της Λύσης και πολλά άλλα.

Παράλληλα άρχισε και η διαδικασία για την έκδοση του βιβλίου με ποιήματα της Μαρούλλας Κυριάκου.

Ας πάρουμε όμως τα πράματα από την αρχή.

Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της ύπαρξης ενός προσφυγικού Δήμου;

Ο άξονας της δραστηριότητας ενός προσφυγικού Δήμου, όπως είναι ο κατεχόμενος Δήμος Λύσης, περιστρέφεται γύρω από την ιστορία και τη μνήμη της κατεχόμενης γης και των κατοίκων της με αντικειμενικό στόχο την ελεύθερη επιστροφή σε μια ελεύθερη Λύση, σε μια ελεύθερη Πατρίδα, επανενωμένη και ευημερούσα για όλους τους κατοίκους της.

Όλες οι δραστηριότητες και όλες οι ενέργειές μας, οι σκέψεις μας, ο λόγος της ίδιας της ύπαρξης του προσφυγικού μας Δήμου στοχεύουν στην επιστροφή, κρατώντας πάντα άσβεστη τη φλόγα και το αναφαίρετο δικαίωμα στην ελεύθερη εγκατάσταση, κάτω από πραγματικές συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας , ηρεμίας, ευημερίας και προόδου.

Ο ρόλος του προσφυγικού μας Δήμου δεν είναι συμβολικός, είναι ουσιαστικός. Μια από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι να μεταλαμπαδεύουμε την πλούσια ιστορία, τις καταβολές, τις αρχές και τις αξίες, τις παραδόσεις , την κουλτούρα και την προοδευτικότητα των Λυσιωτών στις νέες γενιές που γεννιούνται στην προσφυγιά. Καταβάλλουμε μια μεγάλη προσπάθεια, αξιοποιώντας τώρα και την τεχνολογία, ώστε να βρισκόμαστε κοντά στους Λυσιώτες.

Να μην ξεχνούμε ότι πέρασαν 47 ολόκληρα χρόνια από τον βίαιο ξεριζωμό μας. Διαφοροποιείται μέρα με τη μέρα η σύνθεση του πληθυσμού της Λύσης και των άλλων κατεχόμενων Δήμων. Το πέρασμα του χρόνου είναι αδυσώπητο, ό,τι και να κάνουμε. Η μνήμη αντιστέκεται. Και πρέπει να αντιστέκεται, όμως ο χρόνος είναι χρόνος και μερικές χιλιάδες Λυσιώτες που ξεριζώθηκαν πέθαναν στην προσφυγιά, με τον πόνο, τον πόθο, το μαράζι, τον καημό και ανεκπλήρωτο το δικαίωμα της επιστροφής. Αλίμονό μας, αλίμονο αν κληρονομήσουμε στις νέες γενιές την κατοχή και την πατρίδα μοιρασμένη.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΥΣΗΣ

  1. Αναβάθμιση Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Αύξηση των βιβλίων και μετονομασία σε Βιβλιοθήκη Δήμου Λύσης «Παναγιώτη - Έλλης Μαλλή». Δώρισε ολόκληρη την προσωπική του Βιβλιοθήκη ο κ. Παναγιώτης Μαλλής, όπως και μεγάλο μέρος της περιουσίας του στη Λύση και στις ελεύθερες περιοχές.

  1. Συνεχείς προσπάθειες για ενίσχυση και αναβάθμιση του Ταμείου Αλληλεγγύης Λυσιωτών. Η λειτουργία του έχει ρυθμιστεί και κατοχυρωθεί και νομικά.
  2. Αύξηση εισφορών από κηδείες , με συνάντηση του Δημάρχου με τον Αρχιεπίσκοπο, Μητροπολίτες, αρχηγούς κομμάτων, άλλαξε ο κανονισμός για λήψη εισφορών από κηδείες .
  3. Υπογράφτηκε σχετική συμφωνία. Ψηφιοποίηση βιβλίων Δημοτικής Βιβλιοθήκης και αρχείου Λύσης. Ήδη άρχισε το έργο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
  4. Δημιουργία Μουσείου Λύσης, δίπλα από το προσωρινό Δημαρχείο σε χώρο που παραχωρήθηκε από την διαχειριστική επιτροπή των Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας. Μετά από υπόμνημα που δόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Λύσης στο Προεδρικό, έχει σταλεί επιστολή από τον Πρόεδρο για οικονομική ενίσχυση του Μουσείου με το ποσό των €10.000.=
  5. Αναβάθμιση και εμπλουτισμό με προσωπικά στοιχεία του Παύλου Λιασίδη, του σπιτιού του δίπλα από το Πολιτιστικό Κέντρο Παύλος Λιασίδης. Έχει τοποθετηθεί ήδη η προτομή που δώρισε το ίδρυμα Φώτου Φωτιάδη και αναμένεται η ημερομηνία τέλεσης αποκαλυπτηρίων.
  6. Γίνονται προσπάθειες για αναστήλωση των εξωκκλησιών στη Λύση. Ξεκίνησε από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
  7. Προσπάθειες για δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Έχουν γίνει εκδηλώσεις για τους νέους , στην περιοχή Λάρνακας και Λεμεσού.
  8. Επανέκδοση άλμπουμ και CD “Οι καμπάνες της Λύσης» και εκδήλωση για 100χρονα της Βυζαντινής χορωδίας Δήμου Λύσης «Γιάγκος Σουρουλλάς» καθώς και προσπάθειες για αναβάθμιση της Χορωδίας Δήμου Λύσης, 104 χρόνια από την ίδρυσή της. Ιδρύθηκε και λειτουργεί, στο μεταξύ, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Γιάγκος Σουρουλλάς»

10.Εγκαίνια εξωκλησιού Αγίου Ευφημιανού στο Βόλο που επιχορήγησε την ανέγερση του ο Λυσιώτης κάτοικος Βόλου, Παύλος Νικολέττης.

11.Έκθεση φωτογραφίας για την κατεχόμενη Λύση από Φοιτητές στο Ιωάννινα.

  1. Μετά από προσωπικές συναντήσεις του Δημάρχου Ανδρέα Καουρή παραχωρήθηκε δωρεάν στο Δήμο Λύσης από τον Λυσιώτη Παναγιώτη Μαλλή η οικία και το τεμάχιο γης που βρίσκεται το σπίτι του στη Λύση για ανέγερση Οίκου Ευγηρίας Λυσιωτών, όταν επιστρέψουμε.

13.Ονομασία πλατείας στο Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού Αττικής «Πλατεία Ηρώων, Πεσόντων και Αγνοουμένων 1955- 59, 1974»

14.Παραχωρείται φοιτητικό επίδομα σε Λυσιώτες.

15.Έχει ανεγερθεί προς τιμή του Λυσιώτη Ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου μνημείο και Μουσείο, το φυλάκιο που υπηρέτησε ο ήρωας, στον Οικισμό Ακρίτας στο Κιλκίς μετά από προσπάθειες των Υπουργείων Άμυνας της Κύπρου και Ελλάδας, το οποίο και γίνονται ενέργειες για νομική κατοχύρωσή του σε συνεργασία των δύο Δήμων Λύσης και Κιλκίς.

16.Έχει ανεγερθεί μνημείο και μουσείο στο Αυξέντιο του Δήμου Αβδήρων στην Ξάνθη.

17.Καταγραφή των Λυσιωτών με επίμονες προσπάθειες όπου και αν βρίσκονται, ώστε ο κοινωνικός ιστός της Λύσης να λειτουργεί και να ενισχύεται συνεχώς. Ήδη τα καταγραμμένα ονόματα από 1200 έχουν φθάσει τις 5000.

  1. Η αριθμητική τηλεφωνική ενημέρωση των Λυσιωτών για τις δραστηριότητες του Δήμου συνεχώς αυξάνεται με την εγγραφή νέων Λυσιωτών.
  2. Επίσης εκδόθηκε η εμπεριστατωμένη μελέτη και συγγραφή έρευνας του Λυσιώτη Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Κουσιάππα για τα συλημένα μνημεία της Λύσης με τη βοήθεια και τις υποδείξεις του Οικονόμου Παπαγεώργιου Καπαρή.

20.Προωθείται η διεύρυνση του περίβολου του Πολιτιστικού Κέντρου Λύσης «Παύλος Λιασίδης», με την παραχώρηση χώρου του από τις αρμόδιες αρχές του κράτους για την καλύτερη αξιοποίηση του περιβάλλοντος.

21. Ενεργότερη εμπλοκή και συμμετοχή του Δημάρχου στις δραστηριότητες της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων και της Ένωσης Δήμων με αποκορύφωμα την οργάνωση ειδικής εκδήλωσης στην Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, αφιερωμένη στη Λύση, στις 20 Ιουλίου 2018 με την ευκαιρία της μαύρης επετείου του Πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και της Τουρκικής Εισβολής στις 20 Ιουλίου και 14 Αυγούστου 1974. Ομιλητές ο Πρέσβης της Κύπρου Κυριάκος Κενεβέζος και ο Δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Καουρής. Ο Δήμαρχος εκπροσώπησε την Επιτροπή Κατεχομένων Δήμων εντός και εκτός Κύπρου και σε άλλες εκδηλώσεις.

22.Επίσκεψη του τέως Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη στο Μουσείο Αυξεντίου στον Ακρίτα Κιλκίς, όπου τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος.

23. Επισκέψεις του Δημάρχου σε ευαγή ιδρύματα όπου βρίσκονται και Λυσιώτες.

24. Επαναδραστηριοποίηση ιστορικών Οργανωμένων Συνόλων της Λύσης στην προσφυγιά με τη συνδρομή και του Δήμου Λύσης με παράλληλη στήριξη άλλων συνόλων που κρατήθηκαν μετά το ξεριζωμό.

25.Προγραμματίζεται για τις 7 Σεπτεμβρίου 2021 η Ημέρα Μνήμης Λύσης με πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Δρομολαξιάς χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κιτίου κκ Νεκτάριου. Προσκλήθηκε να παραστεί και να μιλήσει η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου.

26.Την προσεχή Κυριακή 1 Αυγούστου 2021 θα πραγματοποιηθεί στο εξωκλήσι του Αγίου Ευφημιανού παρά τον Κόρνο το ετήσιο Μνημόσυνο των Ηρώων 10995 -59 της Λύσης. Θα μιλήσει ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Τελειώνοντας απευθύνομαι στους νέους της Λύσης: τους καλώ , προσκαλώ και τους παρακαλώ να ’ρθουν κοντά στο Δήμο Λύσης. Η Λύση τους χρειάζεται, όλους μας χρειάζεται. Πρέπει να κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα. Η Λύση είναι πυξίδα και φάρος…

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιουλίου 2021 - 20:37

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.