Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και ζητά αυστηρή ρύθμισή του

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο και άλλα παρόμοια προϊόντα είναι επικίνδυνα για την υγεία και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης προκειμένου να καταπνιγούν εν τη γενέσει τους οι τακτικές της καπνοβιομηχανίας για προσέλκυση πελατών, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

"Η νικοτίνη είναι πολύ εθιστική και οι ηλεκτρονικές συσκευές εισπνοής νικοτίνης είναι επικίνδυνες και πρέπει να τύχουν καλύτερης ρύθμισης", συνόψισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ η οποία δημοσιοποίησε σήμερα μια νέα έκθεση για τη μάχη κατά του καπνίσματος η οποία πραγματοποιήθηκε από κοινού με την Bloomberg Philanthropies.

Η έκθεση σημειώνει πως οι κατασκευαστές των προϊόντων αυτών, η βεντάλια των οποίων δεν σταματά να μεγαλώνει, θέτουν συχνά ως κύριο στόχο παιδιά και εφήβους με χιλιάδες δελεαστικά αρώματα --η έκθεση αναφέρει 16.000 διαφορετικά-- και καθησυχαστικές δηλώσεις.

Ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης που αγωνίζεται εδώ και χρόνια κατά του καπνίσματος, κατήγγειλε τις τακτικές των καπνοβιομηχανιών.

"Ενώ οι πωλήσεις τσιγάρων υποχωρούν, οι επιχειρήσεις καπνού προώθησαν επιθετικά νέα προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή τα προϊόντα αεριοποιημένου καπνού και πιέζουν τις κυβερνήσεις ώστε να περιορίσουν τη ρύθμισή τους", είπε.

"Ο σκοπός τους είναι απλός, να καταστήσουν μια νέα γενιά εθισμένη στη νικοτίνη, και δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να το κάνουν".

Κατά συνέπεια, ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. εκτιμά πως εκεί όπου αυτά τα προϊόντα απαγορεύονται, "οι κυβερνήσεις πρέπει να εγκρίνουν κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους από τον κίνδυνο αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών εισπνοής νικοτίνης και να αποτρέψουν τα παιδιά, τους εφήβους και άλλες ευάλωτες ομάδες από το να τις χρησιμοποιούν".

Η χρήση αυτών των ηλεκτρονικών τσιγάρων από τους κάτω των 20 ετών ανησυχεί ιδιαίτερα την υπηρεσία του ΟΗΕ, λόγω κυρίως της αρνητικής επίδρασης της νικοτίνης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και του κινδύνου που μπορεί να παρουσιάζουν ορισμένα συστατικά.

Η υπηρεσία εκτιμά επίσης πως τα παιδιά που χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές, μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν αργότερα.

Όμως η ρύθμιση αυτού του τομέα δεν είναι απλή επειδή "τα προϊόντα αυτά είναι πολύ διαφορετικά και αναπτύσσονται γρήγορα", υπογραμμίζει από την πλευρά του ο δρ Ρούντιγκερ Κερχ, διευθυντής για την προώθηση της υγείας στον Π.Ο.Υ., και πρόσθεσε: "Είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι κατασκευαστές ανατρέπουν και υπονομεύουν τα μέτρα ελέγχου".

Ο Π.Ο.Υ. συνιστά στις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι χρειάζεται προκειμένου να σταματήσουν τους μη καπνιστές από το να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο και άλλα ηλεκτρονικά πούρα, από φόβο μήπως "επανακανονικοποιηθεί" το κάπνισμα στην κοινωνία.

Σύμφωνα με την έκθεση, 32 χώρες απαγορεύουν την πώληση αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών εισπνοής νικοτίνης και 79 έχουν εγκρίνει τουλάχιστον ένα μέτρο προκειμένου να περιορίσουν τη χρήση όπως η απαγόρευση των διαφημίσεων.

Όμως, υπογραμμίζει ο Π.Ο.Υ., 84 χώρες δεν έχουν διασφαλίσεις απέναντι στην εξάπλωση αυτού του τύπου προϊόντων.

Η υπηρεσία υπογραμμίζει επίσης πως οι προσπάθειες για τη ρύθμισή τους δεν πρέπει να εκτρέπουν την προσοχή από τη μάχη κατά του καπνίσματος.

Αν και το ποσοστό των καπνιστών μειώθηκε σε πολλές χώρες, η αύξηση του πληθυσμού έχει ως αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των καπνιστών να παραμένει "επίμονα υψηλός", υπογραμμίζει η έκθεση.

Το κάπνισμα σκοτώνει 8 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο είναι παθητικοί καπνιστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.