Επικρίσεις βουλευτών με φόντο την επιστολή της ΕΚΤ για αναπομπή της αναστολής εκποιήσεων

Η Επιτροπή Οικονομικών συνεδρίασε το πρωί της Τρίτης κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσει την αναπομπή της Πρότασης Νόμου, που τροποποιεί τον περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμο του 2021 για τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Στη συνεδρία, που προηγήθηκε της Ολομέλειας του Σώματος, είχαν προσκληθεί και ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, ωστόσο δεν παρευρέθηκαν.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αναφέρθηκε σε επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς το Υπουργείο Οικονομικών, με κοινοποίηση στον διοικητή της ΚΤΚ, λέγοντας πως «ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι ο σκοπός των εισηγητών του Νόμου, ήταν σωστός».

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνέχισε η κ. Ερωτοκρίτου, «χαρακτηρίζει τα ποσά των δανείων, που βρίσκονται υπό το καθεστώς της αναστολής, ως στοχευμένη πολιτική και μάλιστα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζει ότι η σταδιακή άρση της υποστήριξης στην οικονομία, έπρεπε να είναι ο στόχος Κυβερνήσεων αφού δεν μπορεί από την μια μέρα στην άλλη να επανέλθει το καθεστώς που είχαμε πριν την πανδημία».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνωρίζει και δηλώνει ότι αυτό το μέτρο είναι άμεσα συνυφασμένο με τις οικονομικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία. «Παρά ταύτα, ανεξήγητα για εμάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση, μετά από την έκδοση αυτής της γνώμης από την ΕΚΤ επιμένει στην αναπομπή της Νομοθεσίας», είπε.

«Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί ως Κυβέρνηση επιμένει στην αναπομπή του νόμου, όταν η εν λόγω αναπομπή δεν θα προκαλέσει χρηματοπιστωτική αστάθεια όπως ο Υπουργός Οικονομικών και οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας δήλωναν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τον Ιούλιο», συνέχισε η κ. Ερωτοκρίτου.

Είπε ότι δεν πρόκειται να επέλθει κίνδυνος από τις ρυθμίσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα της οικονομίας του τόπου, ούτε κίνδυνος αρνητικής αξιολόγησης από τα εποπτικά όργανα και διερωτήθηκε για ποιόν λόγο η Κυβέρνηση «επιμένει στην αναπομπή του Νόμου με μοναδικό κριτήριο την αντισυνταγματικότητα».

Μια αντισυνταγματικότητα, την οποία, όπως είπε «η Κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει όταν οδεύαμε προς τις βουλευτικές εκλογές του Μάιου και μια αντισυνταγματικότητα την οποία η Κυβέρνηση επιλέγει να υιοθετήσει όταν πλέον απομακρύνεται από πολιτειακές εκλογές».

«Είναι πλέον ξεκάθαρο για εμάς ότι χωρίς να υπάρχει κόστος στη χώρα, χωρίς να υπάρχει κόστος στο τραπεζικό σύστημα, επιλέγει να μην βοηθήσει τις ευάλωτες ομάδες δανειοληπτών, ούτε καν με μια μικρή χρονική επέκταση αναστολής των εκποιήσεων, για στοχευμένα ακίνητα» ανέφερε, για να καταλήξει, λέγοντας ότι «η συνέπεια του καθενός κρίνεται από τις πράξεις του».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ανέφερε πως η ίδια η ΕΚΤ, στην οποία αποτάθηκε το ΥΠΟΙΚ και η Κυβέρνηση, «ξεγυμνώνει τα οποιαδήποτε έωλα επιχειρήματά τους» ενώ είπε ότι ΥΠΟΙΚ απέκρυψε από το Κοινοβούλιο την επιστολή.

«Το ΑΚΕΛ εκφράζει την έντονη απαρέσκειά του για τον ετσιθελισμό και τη σκοπιμότητα, με την οποία η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αλλά και το κυβερνών κόμμα χειρίστηκαν το όλο ζήτημα», είπε. Αναφέρθηκε στην υπερψήφιση της αναστολής των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου, που έγινε «στα πρόθυρα των βουλευτικών εκλογών, με πρωτοβουλία και της ηγεσίας του ΔΗΣΥ» για να προσθέσει ότι «η σκοπιμότητα είναι προφανής».

«Έπρεπε να υπερπηδηθεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο πολιτικό κόστος στο ΔΗΣΥ ενόψει βουλευτικών εκλογών. Επομένως, τα όποια νομικά ή άλλα προβλήματα τίθενται σήμερα -λυπούμαστε να παρατηρήσουμε- ότι συνιστούν εργαλειοποίηση και της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και άλλων, στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιβάλει τη δική της πολιτική θέση. Στο δίπολο τράπεζες-επενδυτικά ταμεία γύπες και δανειολήπτες-εγγυητές, η κυβέρνηση Συναγερμού επιλέγει το πρώτο» είπε ο κ. Δαμιανού.

Ακολούθως αναφέρθηκε σε «ακατάσχετη κινδυνολογία από πλευράς των κυβερνώντων» για να προσθέσει ότι «με επιστολή ημερομηνίας 20 Ιουλίου, την οποία το ΥΠΟΙΚ απέκρυψε από το Κοινοβούλιο -και αποδίδουμε τα εύσημα στη δημοσιογράφο που σήμερα αποκαλύπτει το περιεχόμενο της- η Κεντρική Τράπεζα λέει επί λέξη: ‘η ΕΚΤ απαντώντας στο ΥΠΟΙΚ αποφάσισε να μην διατυπώσει γνώμη αφού έλαβε ιδιαιτέρως υπόψη το γεγονός ότι σκοπός των τροποποιήσεων που εισάγονται με το σχέδιο νόμου είναι μόνο η παράταση της ανατολής των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων ως την 31η Οκτωβρίου 2021’».

«Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να αποκαταστήσουμε αυτή την ισορροπία ανάμεσα στα προνόμια των τραπεζών -πλέον και των επενδυτικών ταμείων- και στα υποβαθμισμένα προνόμια των δανειοληπτών και των εγγυητών, επαναφέροντας την όλη συζήτηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε αυτή μας την προσπάθεια θα συνεχίσουμε να έχουμε συνοδοιπόρους την μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων στο Κοινοβούλιο» κατέληξε ο κ. Δαμιανού.

Ο Βουλευτής της Δημοκρατική Παράταξης Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε πως η ΔΗΠΑ θα απορρίψει την αναπομπή του Προέδρου, προσθέτοντας πως τόσο η Νομική Υπηρεσία, όσο και το Υπουργείο Οικονομικών και η ΚΤΚ «δεν μας έχουν πείσει με την παρουσίασή τους στην Επιτροπή Οικονομικών».

«Όταν ψηφίζαμε πριν τρεις μήνες την ίδια νομοθεσία δεν υπήρχαν κατά την Εισαγγελία αντισυνταγματικά προβλήματα, παρόλο που τα όρια τότε ήταν πολύ πιο διευρυμένα» είπε.

Αναφέρθηκε στην επιστολή της 20 Ιουλίου, για να προσθέσει ότι η «κινδυνολογία» εκ μέρους των αρμόδιων φορέων φαίνεται ότι «δεν υφίσταται» και για αυτό η ΕΚΤ δεν παίρνει καμία θέση. Μίλησε τέλος για υποχρέωση της Κυβέρνησης και της ΚΤΚ να φέρουν ένα πλαίσιο που να ρυθμίζει τις εκποιήσεις «δια παντός» ώστε, όπως είπε «να μην έχουμε κάθε τρεις μήνες αυτή την κατάσταση».

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης αναφέρθηκε στην επιστολή της 20 Ιουλίου για να προσθέσει ότι το όλο θέμα «εξελίσσεται σε ένα κακόγουστο αστείο και φαίνεται ότι αφήνει εκτεθειμένη εντελώς την Κυβέρνηση».

Είπε ότι η πρόταση νόμου είναι «αρκετά στοχευμένη και σωστή» και «στα σωστά χρονικά πλαίσια» όσον αφορά την πανδημία και ανέφερε το Κίνημα Οικολόγων θα ξαναψηφίσει την πρόταση. Ευχήθηκε καταληκτικά να μην υπάρξει νέα αναφορά της πρότασης νόμου από τον Πρόεδρο στο Ανώτατο.

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιουλίου 2021 - 17:45

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Δρ. Πέτρου:Έξαρση των μολύνσεων κορονοϊού ενδέχεται να προκύψει το επόμενο χρονικό διάστημα
09:27
Ο ΠτΔ θα δεχθεί το απόγευμα τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στην πρεβευτική κατοικία στη Νέα Υόρκη
09:17
Τραγωδία στο Τέξας: Αγοράκι 2 ετών βρήκε πιστόλι στο σακίδιο θείου του και αυτοπυροβολήθηκε
08:59
Φωτιά σε όχημα-κινητή καντίνα στην Πάφο
08:47
Τους σχεδιασμούς στο τεμάχιο 10 συζήτησε ο Προέδρος Αναστασιάδης με την Exxon
08:27
Νεαρός οδηγούσε στον αυτοκινητόδρομο με 193 χλμ, δεν σταμάτησε για έλεγχο
08:04
Νέο μέτωπο Μπάιντεν κατά Κίνας: Επιδιώκει ενίσχυση της συμμαχίας με Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία
07:37
Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει απόψε στη Νέα Υόρκη ο Ερσίν Τατάρ
07:24
Tη στήριξή τους στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση ΔΔΟ εξέφρασαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των πέντε Μονίμων Μελών του ΣΑ
06:56
Μητσοτάκης στη ΓΣ του ΟΗΕ: Δεν είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών
06:48
O πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής δίνει «έναν χρόνο» στο Ισραήλ για να αποσυρθεί από τα παλαιστινιακά εδάφη
06:29
24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand