Άριστος Δαμιανού: Η ΕΚΤ ξεγυμνώνει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για το θέμα των εκποιήσεων

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών

Εξετάσαμε προ ολίγου στην Επιτροπή Οικονομικών την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας της Πρότασης Νόμου που τροποποιεί τον περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμο, την οποία πλειοψηφικά ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων και η οποία προβλέπει την στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει την έντονη απαρέσκειά του για τον ετσιθελισμό και τη σκοπιμότητα, με την οποία η κυβέρνηση Αναστασιάδη αλλά και το κυβερνόν κόμμα χειρίστηκαν το όλο ζήτημα.

Τον περασμένο Απρίλιο και στα πρόθυρα των βουλευτικών εκλογών, με πρωτοβουλία και της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, υπερψηφίσαμε αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου. Με διευρυμένες, μάλιστα, παραμέτρους και διευρυμένα οικονομικά κριτήρια, σε σύγκριση με την πρόταση που ψηφίσαμε αρχές Ιουλίου για να εφαρμοστεί μέχρι και τον Οκτώβριο 2021.

Η σκοπιμότητα είναι προφανής. Έπρεπε να υπερπηδηθεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο πολιτικό κόστος στο ΔΗΣΥ ενόψει βουλευτικών εκλογών. Επομένως, τα όποια νομικά ή άλλα προβλήματα τίθενται σήμερα -λυπούμαστε να παρατηρήσουμε- ότι συνιστούν εργαλειοποίηση και της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και άλλων, στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιβάλει τη δική της πολιτική θέση. Στο δίπολο τράπεζες-επενδυτικά ταμεία γύπες και δανειολήπτες-εγγυητές, η κυβέρνηση Συναγερμού επιλέγει το πρώτο.

Την ίδια ώρα, επειδή είχε προηγηθεί μια ακατάσχετη κινδυνολογία από πλευράς των κυβερνώντων, μάλιστα με προειδοποιήσεις προς την Επιτροπή Οικονομικών και τα κόμματα ιδιαίτερα της αντιπολίτευσης, ότι η Κυβέρνηση θα αποτινόταν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ειδικά για να μας καταγγείλει για τη νομοθετική μας πρωτοβουλία. Με επιστολή ημερομηνίας 20 Ιουλίου, την οποία το ΥΠΟΙΚ απέκρυψε από το Κοινοβούλιο -και αποδίδουμε τα εύσημα στη δημοσιογράφο που σήμερα αποκαλύπτει το περιεχόμενο της- η Κεντρική Τράπεζα λέει επί λέξει: «η ΕΚΤ απαντώντας στο ΥΠΟΙΚ αποφάσισε να μην διατυπώσει γνώμη αφού έλαβε ιδιαιτέρως υπόψη το γεγονός ότι σκοπός των τροποποιήσεων που εισάγονται με το σχέδιο νόμου είναι μόνο η παράταση της ανατολής των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων ως την 31η Οκτωβρίου 2021».

Και ακολούθως, αφού σημειώνει με ικανοποίηση ότι η Πρόταση Νόμου που επρόκειτο να ψηφιστεί ήταν μικρότερης εμβέλειας από εκείνη που ψηφίστηκε και από το ΔΗΣΥ το περασμένο Απρίλιο, καταλήγει με το εξής: «Για όσο διάστημα παραμένουν σε ισχύ σημαντικοί περιορισμοί της κυκλοφορίας με σκοπό τον έλεγχο της πανδημίας σε χώρες της ευρωζώνης, η στήριξη της οικονομικής πολιτικής, για την αποφυγή της πτώχευσης δυσμενώς επηρεαζόμενων αλλά βιώσιμων εταιρειών και της σημαντικής αύξησης της ανεργίας, θα προστατεύει τη βραχυπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Είναι προφανές ότι ακόμα και η ίδια η ΕΚΤ, στην οποία αποτάθηκε το ΥΠΟΙΚ και η Κυβέρνηση, ξεγυμνώνει τα οποιαδήποτε αίολα επιχειρήματά τους. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να αποκαταστήσουμε αυτή την ισορροπία ανάμεσα στα προνόμια των τραπεζών -πλέον και των επενδυτικών ταμείων- και στα υποβαθμισμένα προνόμια των δανειοληπτών και των εγγυητών, επαναφέροντας την όλη συζήτηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε αυτή μας την προσπάθεια θα συνεχίσουμε να έχουμε συνοδοιπόρους την μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων στο Κοινοβούλιο.

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιουλίου 2021 - 13:38

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.