Το ECOFIN είπε "ναι" στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου

Το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), μετά από σημερινή διαδικτυακή του συνεδρία, ενέκρινε το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, μαζί με άλλα τρία Εθνικά Σχέδια.

Με ανάρτησή της στο  twitter η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γράφει ότι «με την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης της Κύπρου από το Συμβούλιο, πλέον μπορεί να αρχίσει να ρέει η χρηματοδότηση #NextGenerationEU». Σημειώνει επίσης ότι τα επόμενα χρόνια στην Κύπρο θα επενδυθούν € 1,2 δισ. που θα καταστήσουν τη χώρα πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον

Εξάλλου σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου, κατά τη συνεδρία οι Υπουργοί επικεντρώθηκαν στην οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη. Αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις εκτελεστικές αποφάσεις του Συμβουλίου αναφορικά με την έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την Κροατία, την Κύπρο, τη Λιθουανία και τη Σλοβενία. Όπως αναφέρεται ύστερα από γραπτή διαδικασία για την έγκριση των σχεδίων, αυτά τα τέσσερα κράτη - μέλη θα είναι σε θέση να υπογράψουν συμβάσεις επιχορήγησης και δανείων και να λάβουν προχρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης την περαιτέρω εφαρμογή του συγκεκριμένου Μηχανισμού, μέσω του οποίου θα διατεθούν συνολικά επιχορηγήσεις και δάνεια €672,5 δισεκατομμυρίων για την ενίσχυση της ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στα κράτη - μέλη, υποστηρίζοντας την κλιματική μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ.

«Συνεχίζουμε την εργασία μας για την ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη. Μετά την άτυπη συνάντησή μας σήμερα, έχουμε καλά νέα για την Κροατία, την Κύπρο, τη Λιθουανία και τη Σλοβενία. Σύντομα θα είναι σε θέση να αρχίσουν να λαμβάνουν χρήματα και να αρχίσουν να εφαρμόζουν τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητάς τους», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας και προεδρεύων του ECOFIN Andrej Šircelj.

Ένα χρόνο αφότου οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την ιστορική συμφωνία για το πακέτο ανάκαμψης, πρόσθεσε, περισσότερα από τα μισά κράτη  - μέλη μας είναι τώρα έτοιμα να ξεκινήσουν τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που απαιτούνται για να προετοιμάσουν την οικονομία μας για το μέλλον.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιουλίου 2021 - 15:50

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Η Κυβέρνηση ανέλαβε δράσεις για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είπε ο Υφ. Ναυτιλίας
21:50
Μητσοτάκης: Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος-Γαλλίας
21:38
Τις αδιάλλακτες θέσεις του επανέλαβε πριν από την τριμερή, ο Ερσίν Τατάρ
21:10
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ανοιχτή σε λύση δύο κρατών επανέλαβε ο ΠτΔ προσερχόμενος στην άτυπη τριμερή
20:22
136 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα, κανένας θάνατος
19:57
Κοινή καθησυχαστική δήλωση εταιρειών ενέργειας στη Βρετανία περί επάρκειας καυσίμων
19:49
Δίνουμε και φέτος «Μουσικό ραντεβού» κάθε Σάββατο απόγευμα στο ΡΙΚ (trailer+photo)
19:43
Σύλληψη 38χρονου στη Λευκωσία, πιστόλι με σιγαστήρα ανάμεσα στα τεκμήρια που εντόπισε η Αστυνομία
19:14
Αδιάφορο για τις αγορές ομολόγων το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία
18:57
Στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας οι καταθέσεις τον Αύγουστο, σε νέο ιστορικό χαμηλό τα δάνεια
18:48
Πρωθυπουργός Ισραήλ: Το Ιράν «πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές»
18:18
Eκπαίδευση αστυνομικών ανακριτών από ΝΥ για εντάλματα σύλληψης/έρευνας
17:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand