Νέες προκλητικές δηλώσεις Τατάρ για το Βαρώσι

Όσοι άφησαν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές έχουν το δικαίωμα να πάρουν αντίστοιχη περιουσία στο βορρά, κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, μιλώντας μετά από συνάντηση με τον πρώην διευθυντή του ΕΒΚΑΦ, Τανέρ Ντερβίς, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι οι νόμοι και το σύνταγμα του λεγόμενου κράτους δίνουν αυτό το δικαίωμα. «Είναι ευθύνη του κράτους γιατί μερικοί Τ/Κ που άφησαν περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές δεν αποζημιώθηκαν για τις περιουσίες τους», κατά τον κ. Τατάρ.

Η επιτροπή αποζημιώσεων, είπε, αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο και περιλαμβάνει ξένους δικαστές και οι αποφάσεις του είναι αποδεκτές από ΕΔΑΔ, ανέφερε ο κ. Τατάρ, για να προσθέσει ότι έχει σημαντικό σκοπό να εξετάσει αιτήσεις. Αυτό, είπε, θα το κάνουμε γνωστό και όταν ανοίξουμε το Βαρώσι. Με την στήριξη της Τουρκίας, είπε, «έχουμε προβεί σε κάποιες πρωτοβουλίες. Και όπως είπαμε στο Βαρώσι, εκείνοι που έχουν νόμιμα (περιουσιακά) δικαιώματα θα πρέπει να αποταθούν στην επιτροπή».

Κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, με την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού όπως 3.5% της περιοχής των Βαρωσίων να τεθεί υπό πολιτική διακυβέρνηση, «πρώην κάτοικοι» θα έχουν το δικαίωμα εγκατάστασης, προσθέτοντας ότι η διαδικασία ανοίγματος της περιοχής συνεχίζεται. Θα συνεχιστεί επίσης η εργασία ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Τ/Κ που δεν μπορούν να αποζημιωθούν για τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές, είπε.

Συνεχίζουμε με βήματα αυτοπεποίθησης, είπε προκλητικά ο κ. Τατάρ, για να προσθέσει ότι ως αποτέλεσμα του αγώνα των Τ/Κ, με την στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, η αξία της γης στο λεγόμενο κράτος έχει αυξηθεί όπως και το καθεστώς του «κράτους».

Τέλος είπε ότι μία λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία δύο ξεχωριστών και ανεξάρτητων κρατών που θα ζουν πλάι - πλάι στην Κύπρο.

Εξάλλου, σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Τατάρ είπε ότι θα πρέπει να εργαστούν με αλληλεγγύη και ενότητα για να προστατεύσουν τα δικαιώματα της ‘πατρίδας’ και του ‘λαού’ και δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία ή απαισιοδοξία.

Κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, η πρόταση για δημιουργία δύο χωριστών κυρίαρχων και ισότιμων κρατών στην Κύπρο, που έχει τη στήριξη της πιο δυνατής χώρας στην περιοχή, δηλαδή της Τουρκίας, και που τέθηκε στο τραπέζι στη Γενεύη όπως και η πρωτοβουλία των Βαρωσίων, συνεχίζει να έχει μεγάλες επιπτώσεις παγκόσμια. Επέκρινε δε δυνάμεις στα κατεχόμενα ότι συμπεριφέρονται όπως η ε/κ πλευρά.

Δεν υπάρχει λόγος επιδίωξης μιας ομόσπονδης λύσης, είπε για να κατηγορήσει την ε/κ πλευρά ότι μια λύση που θα βασίζεται σε ομοσπονδία δεν είναι δυνατή μετά το σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντάνα.

Το έχει πει και ο πρώην πρόεδρος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι η ε/κ πλευρά δεν θέλει μια δίκαιη, μόνιμη και διαρκή λύση. Είχε πει, κατά τον κ. Τατάρ, ότι ο κ. Ταλάτ δεν αναγνώρισε τις θέσεις του πρώην προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και ότι δεν μπορούσαν να βρουν μαζί λύση. Υπενθύμισε επίσης δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Κραν Μοντάνα ότι «δεν έγινε κατορθωτή μια επιτυχημένη προσπάθεια και ότι ήταν η τελευταία προσπάθεια της γενιάς μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.