Ακιντζί, Έρχουρμαν, Όζερσαϊ και Όζγιγιτ επικρίνουν την τουρκική πολιτική για το Βαρώσι

Ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Έρχουρμαν, ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Όζερσαϊ και ο ηγέτης του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Όζγιγιτ, επέκριναν με δημοσιεύσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης την πολιτική που ακολουθεί η τουρκική πλευρά στο θέμα του Βαρωσίου, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Ακιντζί ανάφερε ότι είναι καταδικασμένη αυτή η προσπάθεια που γίνεται, αφού δεν τυγχάνει υποστήριξης από διεθνείς οργανισμούς. «Είναι μια πολιτική μακριά από κάθε λογική για να σύρετε την Κύπρο σε ένα πλήρες αδιέξοδο», αναφέρει σε ανάρτηση του στην οποία υποστηρίζει επίσης πως η εξέλιξη αυτή  «παρέχει στον Ελληνοκύπριο ηγέτη μια ανεπιθύμητη πολιτική άνεση στη διεθνή σκηνή».

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε πως οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να είναι μέρος του διεθνούς δικαίου και επισήμανε ότι  μετά τις δηλώσεις «αξιωματούχων της τδβκ» και της Δημοκρατίας της Τουρκίας σχετικά με το Βαρώσι, ήρθε η δήλωση της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Λέμε εδώ και χρόνια: Είναι δυνατό να ανοίξουμε το Βαρώσι προτού επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη ομοσπονδιακή λύση που βασίζεται στη δικοινοτική, διζωνική και πολιτική ισότητα; Εάν γίνει σωστά, σπάει το status quo και δημιουργεί κίνητρα για μια ολοκληρωμένη λύση. Εάν δεν γίνει σωστά, θα προκαλέσει νέα προβλήματα στη διεθνή σκηνή. Προκειμένου να γίνει σωστά, πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι μία διάσταση του ζητήματος του διεθνούς δικαίου σχετίζεται με το δικαίωμα ιδιοκτησίας στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΕΔΑΔ και η δεύτερη διάσταση σχετίζεται με τα ψηφίσματα του ΣΑ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα δύο βήματα πρέπει να ληφθούν μαζί», είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Όζερσαϊ ανέφερε ότι οι προειδοποιήσεις που έκανε το κόμμα του τον προηγούμενο χρόνο δεν λήφθηκαν υπόψη.

«Όσο σημαντικό είναι για μια πολιτική να είναι σωστή και συνεπής στα χαρτιά, είναι εξίσου σημαντικό να γίνεται σωστά και εγκαίρως και να το εξηγήσουμε σωστά στον κόσμο. Τα τελευταία επτά χρόνια, υποστηρίζουμε την πολιτική ανοίγματος του Βαρωσίου στους πρώην κατοίκους του υπό την τουρκοκυπριακή διοίκηση, και όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση, πρωτοπορήσαμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτή η στάση δεν έχει αλλάξει σήμερα», είπε και πρόσθεσε πως προειδοποίησαν πως αν ανοίξει το Βαρώσι χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες και χωρίς να δοθούν διεξοδικές εξηγήσεις μέσω διπλωματικών πρωτοβουλιών στη διεθνή σκηνή, θα υπάρξουν προβλήματα. «Δεν ακουστήκαμε. Ένα βήμα έγινε χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες και χωρίς να εξηγήσουμε πλήρως στον κόσμο τι θέλαμε να κάνουμε. Η πολιτική, δηλαδή το άνοιγμα του Βαρωσίου,  ήταν σωστή, αλλά έγινε ένα ημιτελές  και χωρίς προετοιμασία ξεκίνημα», ανέφερε στην ανάρτηση του.

Τέλος ο κ. Όζγιγιτ, ανέφερε  ότι το ζήτημα του ανοίγματος του λιμανιού  της Αμμοχώστου και του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου πρέπει να αξιολογηθεί από κοινού. «Εδώ και χρόνια, τονίζουμε ότι εάν το άνοιγμα του Βαρωσίου εξεταστεί πριν από μια συνολική λύση, θα πρέπει να γίνει ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όχι ως αυτονομιστικό στοιχείο και ότι πρέπει να αξιολογηθεί σε ένα πακέτο που θα περιλαμβάνουν το άνοιγμα των λιμένων του Ερτζιάν και της Αμμοχώστου», είπε. Κάλεσε επίσης τον Τατάρ και τον Ερντογάν «να εγκαταλείψουν όλες τις προσεγγίσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την ιστορική ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, τα νόμιμα δικαιώματα και τις απαιτήσεις τους και να ενεργήσουν σύμφωνα με τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού και του διεθνούς δικαίου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Η Κυβέρνηση ανέλαβε δράσεις για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είπε ο Υφ. Ναυτιλίας
21:50
Μητσοτάκης: Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος-Γαλλίας
21:38
Τις αδιάλλακτες θέσεις του επανέλαβε πριν από την τριμερή, ο Ερσίν Τατάρ
21:10
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ανοιχτή σε λύση δύο κρατών επανέλαβε ο ΠτΔ προσερχόμενος στην άτυπη τριμερή
20:22
136 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα, κανένας θάνατος
19:57
Κοινή καθησυχαστική δήλωση εταιρειών ενέργειας στη Βρετανία περί επάρκειας καυσίμων
19:49
Δίνουμε και φέτος «Μουσικό ραντεβού» κάθε Σάββατο απόγευμα στο ΡΙΚ (trailer+photo)
19:43
Σύλληψη 38χρονου στη Λευκωσία, πιστόλι με σιγαστήρα ανάμεσα στα τεκμήρια που εντόπισε η Αστυνομία
19:14
Αδιάφορο για τις αγορές ομολόγων το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία
18:57
Στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας οι καταθέσεις τον Αύγουστο, σε νέο ιστορικό χαμηλό τα δάνεια
18:48
Πρωθυπουργός Ισραήλ: Το Ιράν «πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές»
18:18
Eκπαίδευση αστυνομικών ανακριτών από ΝΥ για εντάλματα σύλληψης/έρευνας
17:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand