Το ΣΑ του ΟΗΕ καταδικάζει τις τουρκικές και τουρκοκυπριακές ενέργειες- Διπλωματικές διεργασίες από τη Λευκωσία για αποτροπή νέων τετελεσμένων

Το Συμβούλιο Ασφαλείας κατονομάζει και καταδικάζει τις τουρκικές και τουρκοκυπριακές ενέργειες στην Αμμόχωστο και ζητεί την αναστροφή τους. Υιοθέτησε ομόφωνα το κείμενο της προεδρικής δήλωσης το οποίο συμφωνήθηκε ύστερα από έντονο παρασκήνιο διαβουλεύσεων.

Με τη δήλωση του Γάλλου προεδρεύοντος, επαναβεβαιώνονται τα ψηφίσματα 5-50 και 7-89 για το καθεστώς των Βαρωσίων.

Επαναλαμβάνεται ότι οποιεσδήποτε απόπειρες διευθέτησης οποιουδήποτε μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, από ανθρώπους εκτός των κατοίκων της, είναι απαράδεκτες και ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί σε ανατροπή όλων των ενεργειών που έχουν γίνει στο Βαρώσι από τον περασμένο Οκτώβριο και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς κινήσεις, οι οποίες εναντιώνονται στις αποφάσεις του και μπορούν να αυξήσουν την ένταση.

Τονίζει, επίσης, την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των αποφάσεών του, περιλαμβανομένης της μετάβασης της περίκλειστης Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

ΥΠΕΞ

Σε διπλωματικό μαραθώνιο βρίσκεται η κυπριακή κυβέρνηση για να αποτραπούν τα νέα τετελεσμένα τα οποία επιχειρεί η Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στο ΡΙΚ μετά την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Βαρώσι, είπε ότι τώρα αρχίζει μια νέα προσπάθεια.

Η προεδρική δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, πρόσθεσε, δίδει στη Λευκωσία ακόμα ένα εργαλείο, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αξιοποιείται, για να επιτευχθούν περαιτέρω στόχοι στην προσπάθεια ανατροπής των τουρκικών προκλήσεων.

Η νέα προσπάθεια της Κυβέρνησης, είπε, επικεντρώνεται στο πώς αντιμετωπίζεται γενικότερα, η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας σε συνδυασμό με το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στόχο την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στο Κυπριακό, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Οι προσπάθειες, είπε ο κύριος Χριστοδουλίδης, συνεχίζονται και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, προσθέτοντας ότι ίδιος είχε νέες επαφές με τον Υπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ και με Ευρωπαίους ομολόγους του, για τους επόμενους χειρισμούς.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιουλίου 2021 - 08:31

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.