Απορρίπτει την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια η Άγκυρα

Η Άγκυρα απορρίπτει, με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, καθώς και τις δηλώσεις από διάφορες χώρες, που όπως λέει, βασίζονται σε «αβάσιμους ισχυρισμούς» και δεν συνάδουν με τις «πραγματικότητες στο νησί». Λέει επίσης ότι στηρίζει την επίσημη αντίδραση από την πλευρά του ψευδοκράτους.

Αυτές οι δηλώσεις, προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ, βασίζονται στη «μαύρη προπαγάνδα» Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων και σε «αβάσιμους ισχυρισμούς, όπως ότι τα Βαρώσια δεν είναι έδαφος της τδβκ, ότι η τδβκ θα κατασχέσει τις περιουσίες στα Βαρώσια και θα φέρει εποίκους εκεί ενάντια στα περιουσιακά δικαιώματα».

Τα Βαρώσια, προσθέτει «είναι μέρος της επικράτειας της τδβκ» όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος. Επιπλέον, λέει, η περιοχή δεν ήταν ανοιχτή για εποικισμό και «χαρακτηρίστηκε ως στρατιωτική ζώνη ως χειρονομία καλής θέλησης από τις αρχές της τδβκ».

Λέει επίσης ότι τον περασμένο Οκτώβριο η ψευδοκυβέρνηση επέτρεψε τη δημόσια πρόσβαση σε δύο κύριες αρτηρίες και την παραλία, που παρέμεναν κλειστά για 47 χρόνια, ενώ τελευταία η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους αποχαρακτήρισε το στρατιωτικό καθεστώς σε μια πιλοτική περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% των Βαρωσίων.

«Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τις αρχές της τδβκ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τα Βαρώσια, σέβονται τα περιουσιακά δικαιώματα και συμμορφώνονται πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς, οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν παραβιάζονται. Επιπλέον, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι υπεράνω των περιουσιακών και κυριαρχικών δικαιωμάτων» συνεχίζει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Παραθέτει δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ότι τα βήματα αυτά δεν θα προκαλέσουν νέες αδικίες, αλλά θα εξαλείψουν τις υπάρχουσες προς όφελος όλων.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει η ανακοίνωση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιμένει, δυστυχώς, να μην λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες επί του εδάφους σε σχέση με το Κυπριακό.

Παρά την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς, συμπληρώνει, «δεκαετίες προσπαθειών δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής διοίκησης» όπως αναφέρεται στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ελλείψει συμφωνίας στη βάση αυτού του μοντέλου μεταξύ των μερών, η επιμονή τώρα σε ομοσπονδιακή λύση βλάπτει την αξιοπιστία του Συμβουλίου» λέει η Άγκυρα.

Αναφέρει ακόμη πως μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο με τη διασφάλιση της «κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού».

Η Άγκυρα καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «αποφύγει την παραπλανητική προπαγάνδα του ελληνικού-ελληνοκυπριακού δίδυμου» στηρίζοντας τα «νόμιμα μέτρα που έλαβε η τδβκ» σχετικά με τα Βαρώσια, καθώς και την «εποικοδομητική και ρεαλιστική πρόταση» που υπέβαλε η τ/κ πλευρά στη Γενεύη.

Λέει ακόμη πως δεν έχει νόημα η ΕΕ να μιλά για νομιμότητα, καθώς «δέχθηκε παράνομα την ελληνοκυπριακή διοίκηση στην Ένωση, παραδεχόμενη ότι αυτή ήταν μια πολιτική απόφαση». Αυτό, συνεχίζει, ισχύει εξίσου και για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που «υποστήριζαν την ανομία εκείνη την εποχή». Το γεγονός ότι αυτή η «ομάδα» προσπαθεί τώρα να μας διδάξει τη νομιμότητα είναι μια πράξη υποκρισίας, λέει.

Καλεί τέλος αυτή την «ομάδα» και τη διεθνή κοινότητα να αντικρίσουν τις πραγματικότητες στο νησί, να τερματίσουν την αδικία που, όπως λέει, προκάλεσαν στον τ/κ «λαό» και να σεβαστούν τη βούληση των Τουρκοκυπρίων καθώς και την «κυριαρχική τους ισότητα και το ισότιμο καθεστώς τους» που πέτυχαν το 1960.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιουλίου 2021 - 08:27

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Ο ΠτΔ θα δεχθεί το απόγευμα τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στην πρεβευτική κατοικία στη Νέα Υόρκη
09:17
Τραγωδία στο Τέξας: Αγοράκι 2 ετών βρήκε πιστόλι στο σακίδιο θείου του και αυτοπυροβολήθηκε
08:59
Φωτιά σε όχημα-κινητή καντίνα στην Πάφο
08:47
Τους σχεδιασμούς στο τεμάχιο 10 συζήτησε ο Προέδρος Αναστασιάδης με την Exxon
08:27
Νεαρός οδηγούσε στον αυτοκινητόδρομο με 193 χλμ, δεν σταμάτησε για έλεγχο
08:04
Νέο μέτωπο Μπάιντεν κατά Κίνας: Επιδιώκει ενίσχυση της συμμαχίας με Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία
07:37
Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει απόψε στη Νέα Υόρκη ο Ερσίν Τατάρ
07:24
Tη στήριξή τους στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση ΔΔΟ εξέφρασαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των πέντε Μονίμων Μελών του ΣΑ
06:56
Μητσοτάκης στη ΓΣ του ΟΗΕ: Δεν είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών
06:48
O πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής δίνει «έναν χρόνο» στο Ισραήλ για να αποσυρθεί από τα παλαιστινιακά εδάφη
06:29
24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand