Κατατέθηκε η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις νέες παράνομες προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στα Βαρώσια κατέθεσε το μεσημέρι της Τετάρτης η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στη διάρκεια κοινής διάσκεψης τύπου με τον Έλληνα ομόλογο του στη Λευκωσία, ανακοινώνοντας πως λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις για τα επόμενα βήματα ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον χειρισμό του ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αφού ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον Νίκο Δένδια προσωπικά για την έμπρακτη στήριξη στις κρίσιμες ώρες για την Κύπρο, ανέφερε ότι οι τουρκικές προκλήσεις συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων από τη μια και προβληματικό στοιχείο σε σχέση με τις προσπάθειες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Στόχος των νέων τετελεσμένων, είπε, είναι η προώθηση άλλης μορφής λύσης του κυπριακού, δηλαδή των δύο κρατών, κάτι που ούτε εμείς ούτε η διεθνής κοινότητα πρόκειται να αποδεχθεί.

Οι επαφές σε επίπεδο των 5 μονίμων μελών του συμβουλίου ασφαλείας, σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο θα συνεχιστούν, τόνισε και η απαίτηση είναι να αντιστραφούν τα νέα τετελεσμένα και να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις στο συμφωνημένο πλαίσιο. Το θέμα είπε θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας το απόγευμα, ενώ μετά την επιστολή προς τον πρόεδρο του σώματος για την προσφυγή της δημοκρατίας, ελπίζει να υπάρξει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα.

Είμαστε δίπλα στην Κύπρο και τον λαό της διαμήνυσε ο Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας ότι ο Αττίλας χθες κινήθηκε ξανά με εξαγγελίες που δημιουργούν νέα τετελεσμένα και σκοπό έχουν να ενταφιάσουν την προοπτική επανένωσης της Κύπρου. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο είπε τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες που καταπατούν με τον πιο έντονο τρόπο τις αποφάσεις του ΣΑ, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και αγνοούν επιδεικτικά τον ΟΗΕ.

Τόνισε ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο, η Ελλάδα δεν πρόκειται να βελτιώσει τις σχέσεις της μαζί της, ούτε και η ΕΕ. Οι ενέργειες αυτές πρόσθεσε, ενισχύουν την προσπάθεια των Τούρκων για νεοοθωμανική ηγεμονία στην ευρύτερη περιοχή και δημιουργούν ρήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιουλίου 2021 - 14:36

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουλίου
Καμία υποχώρηση δεν χωρεί στις απαράδεκτες εξαγγελίες της Τουρκίας για Αμμόχωστο, τόνισε η Σακελλαροπούλου
21:28
Η Τουρκία πήρε διαζύγιο από τη διεθνή νομιμότητα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα
21:13
Tρεις θάνατοι και 789 νέα περιστατικά COVID το Σάββατο
20:33
Εκδήλωση έξω από το Προεδρικό στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης κατά των περιοριστικών μέτρων
19:41
Φωτίου: Δεν πρέπει να συνεχιστεί η ανοχή της διεθνούς κοινότητας στους τακτικισμούς και προσκόμματα της Τουρκίας
19:19
Ιταλία: Το «πράσινο πάσο» θα χρησιμεύει και για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία
18:28
Η Κίνα έκλεισε λιμάνια και σιδηροδρομικές γραμμές σήμερα, ενόψει του τυφώνα Ιν-Φα
18:20
Γαλλία: Διαδηλωτές κατά των περιορισμών για την Covid-19 συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Παρίσι
18:04
Ελλάδα: 2.472 κρούσματα και 8 θάνατοι
17:42
Xωρίς φρένο οι αυξήσεις στα κατασκευαστικά υλικά - Λύσεις ζητούν Ο.Ε.Β και Ο.Σ.Ε.Ο.Κ. (ΡΕΠΟΡΤΑΖ)
17:10
Με άδεια ασθενείας η Υπ. Δικαιοσύνης
16:47
Σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
15:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand