Ισχυρή παρέμβαση Άντονι Μπλίνκεν για τα Βαρώσια: Προκλητικές και απαράδεκτες οι τουρκικές ενέργειες

Την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσαν οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στην Αμμόχωστο.

Σε γραπτή δήλωση, ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη μεταφορά τμημάτων των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο.

Υπέδειξε πως αυτή η κίνηση είναι σαφώς ασυμβίβαστη με τα ψηφίσματα 5-50 και 7-89 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κύριος Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι τον Οκτώβριο του 2020, η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων και άρχισε να αναλαμβάνει δράσεις για την εφαρμογή αυτής της απόφασης, αγνοώντας τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιστρέψουν τα μονομερή τους βήματα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι οι ενέργειες της Τουρκίας και των τουρκοκυπρίων στα Βαρώσια, είναι προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για διευθέτηση.

Προέτρεψε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να αντιστρέψουν την χθεσινη απόφασή τους και όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Οκτώβριο του 2020.

Ο κύριος Μπλίνκεν ανακοίνωσε μάλιστα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με ομοειδείς εταίρους, για να παραπέμψουν αυτήν την κατάσταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα προτρέψουν μια ισχυρή αντίδραση.

Ο Άντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε τη σημασία αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες επανάληψης των συνομιλιών διευθέτησης του κυπριακού, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Καταληκτικά σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουμε υποστηρικτές μιας κυπριακής ηγεσίας συνολικής διευθέτησης, για την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιουλίου 2021 - 10:12

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουλίου
Καμία υποχώρηση δεν χωρεί στις απαράδεκτες εξαγγελίες της Τουρκίας για Αμμόχωστο, τόνισε η Σακελλαροπούλου
21:28
Η Τουρκία πήρε διαζύγιο από τη διεθνή νομιμότητα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα
21:13
Tρεις θάνατοι και 789 νέα περιστατικά COVID το Σάββατο
20:33
Εκδήλωση έξω από το Προεδρικό στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης κατά των περιοριστικών μέτρων
19:41
Φωτίου: Δεν πρέπει να συνεχιστεί η ανοχή της διεθνούς κοινότητας στους τακτικισμούς και προσκόμματα της Τουρκίας
19:19
Ιταλία: Το «πράσινο πάσο» θα χρησιμεύει και για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία
18:28
Η Κίνα έκλεισε λιμάνια και σιδηροδρομικές γραμμές σήμερα, ενόψει του τυφώνα Ιν-Φα
18:20
Γαλλία: Διαδηλωτές κατά των περιορισμών για την Covid-19 συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Παρίσι
18:04
Ελλάδα: 2.472 κρούσματα και 8 θάνατοι
17:42
Xωρίς φρένο οι αυξήσεις στα κατασκευαστικά υλικά - Λύσεις ζητούν Ο.Ε.Β και Ο.Σ.Ε.Ο.Κ. (ΡΕΠΟΡΤΑΖ)
17:10
Με άδεια ασθενείας η Υπ. Δικαιοσύνης
16:47
Σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
15:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand