Ισχυρή παρέμβαση Άντονι Μπλίνκεν για τα Βαρώσια: Προκλητικές και απαράδεκτες οι τουρκικές ενέργειες

Την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσαν οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στην Αμμόχωστο.

Σε γραπτή δήλωση, ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη μεταφορά τμημάτων των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο.

Υπέδειξε πως αυτή η κίνηση είναι σαφώς ασυμβίβαστη με τα ψηφίσματα 5-50 και 7-89 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κύριος Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι τον Οκτώβριο του 2020, η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων και άρχισε να αναλαμβάνει δράσεις για την εφαρμογή αυτής της απόφασης, αγνοώντας τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιστρέψουν τα μονομερή τους βήματα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι οι ενέργειες της Τουρκίας και των τουρκοκυπρίων στα Βαρώσια, είναι προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για διευθέτηση.

Προέτρεψε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να αντιστρέψουν την χθεσινη απόφασή τους και όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Οκτώβριο του 2020.

Ο κύριος Μπλίνκεν ανακοίνωσε μάλιστα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με ομοειδείς εταίρους, για να παραπέμψουν αυτήν την κατάσταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα προτρέψουν μια ισχυρή αντίδραση.

Ο Άντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε τη σημασία αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες επανάληψης των συνομιλιών διευθέτησης του κυπριακού, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Καταληκτικά σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουμε υποστηρικτές μιας κυπριακής ηγεσίας συνολικής διευθέτησης, για την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιουλίου 2021 - 10:12

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.