Γερμανία-πλημμύρες: Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ζητά «πλήρη αλλαγή πολιτικής»

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας Καταστροφών (BBK), Άρμιν Σούστερ, ζήτησε μια «εντελώς νέα αντίληψη» της διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και «πλήρη αλλαγή πολιτικής».

«Με καλύτερη προετοιμασία, η έκταση της ζημιάς θα μπορούσε ενδεχομένως να ήταν μικρότερη. Μια χώρα που δεν είχε τέτοια εμπειρία κρίσης μπορεί να μην ήταν έτοιμη να προετοιμαστεί απολύτως για κάτι που πολλοί θεωρούσαν ότι δεν είναι δυνατό να συμβεί», δήλωσε ο Σούστερ στην εφημερίδα «Die Welt».

«Έχουμε μάθει πολλά από τις πλημμύρες σε μεγάλους ποταμούς, αλλά αυτή η γνώση δεν έχει ακόμη μεταφερθεί στους κινδύνους των μικρών ποταμών. Τα συστήματα προειδοποίησης της BBK λειτούργησαν ομαλά την περασμένη εβδομάδα κατά την διαχείριση της κρίσης. Εμείς δεν έχουμε όμως εικόνα ποια μεμονωμένα μέτρα λαμβάνονται κατά τόπους στο τέλος της αλυσίδας ενημέρωσης. Αυτό εκφεύγει της αντίληψής μας, καθώς εμείς ως Ομοσπονδιακή Υπηρεσία δεν έχουμε καμία ευθύνη για τον επιτόπιο έλεγχο αντιμετώπισης καταστροφών», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του BBK.

«Τα ομοσπονδιακά κράτη χρειάζονται τακτική και ισχυρή υποστήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις, γι 'αυτό και χρειάζετται επίσης η παρουσία εκπροσώπων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την διαχείρισή τους. Τα κρατίδια δεν χρειάζεται να εκχωρήσουν την αρμοδιότητά τους, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι της λήψης αποφάσεων. Η πολιτική προστασία πρέπει να γίνει κοινή αποστολή», τόνισε ο Σούστερ.

«Απαιτείται η δημιουργία ενός κοινού κέντρου αρμοδιοτήτων στην BBK, στο οποίο θα συμμετέχουν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα κρατίδια, οι δήμοι και οι οργανώσεις βοήθειας. Τάσσομαι επίσης υπέρ της πλήρους αλλαγής πολιτικής προκειμένου να καταστεί καλύτερη η πολιτική προστασία. Πρόκειται για μια πλήρη αλλαγή πολιτικής την οποία μόλις ξεκίνησαν το ομοσπονδιακό και πολλά κοινοβούλια των κρατιδίων. Οι θεσπισθέντες νόμοι για την κλιματική προσαρμογή είναι η αρχή αυτής της αλλαγής πολιτικής», τόνισε.

«Επί μήνες, η Υπηρεσία μας προωθεί την άποψη ότι από την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού όλα πρέπει να τα σκεφτόμαστε στη μεγάλη τους εικόνα. Μέχρι στιγμής, η φυσική προστασία δεν ήταν τόσο ψηλά στην ημερήσια διάταξη», κατέληξε ο Σούστερ.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιουλίου 2021 - 20:10

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Αυγούστου
Ανάκληση παγωτών από την κυπριακή αγορά
16:21
Μνημόνιο συνεργασίας ΥΠΠΑΝ - ΤΕΠΑΚ για διαχείριση και αναβάθμιση του ΑΞΙΚ
16:07
Αναβάθμιση διμερών σχέσεων συζήτησαν η Πρόεδρος της Βουλής με τον Πρέσβη των ΗΑΕ
16:05
Η Βουλή ετοιμάζει πρόταση νόμου για την τακτική χρηματοδότηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων
15:46
Tα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Πέμπτη 05/08
15:45
Υπουργός Υγείας: Ξεπέρασαν το 1 εκ. οι εμβολιασμοί στην Κύπρο
15:43
Διευθετήθηκαν μέχρι στιγμής 5.366 ραντεβού για εμβολιασμό για άτομα 12 ετών και άνω
15:43
Θλίψη στη Europa Donna Κύπρου για τον θάνατο της Μυρτώς Αζίνα Χρονίδη
15:10
Το ΕΒΕ Πάφου για τη δρομολόγηση σημαντικών έργων για την επαρχία
15:06
Εκκενώνεται το χωριό Ροβιές στην Εύβοια, που πλησιάζει η φωτιά
14:49
Ενώπιον Δικαστηρίου ο Μητροπολίτης Μόρφου για παραβάσεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου
14:48
Υπό κράτηση 28χρονος για υπόθεση κλοπής από αποθήκη στη Λάρνακα
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand