Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της πανελλήνιας επιτροπής αγνοουμένων

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με την Πρόεδρο Μαρία Καλμπουρτζή καθώς και με μέλη της Πανελλήνιας ΕπιτροπήςΓονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων καιΑγνοουμένων. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το κλιμάκιο της επιτροπής των Ελλαδιτών συγγενών βρίσκεται στην Κύπρο μαζί με άλλους συγγενείς Ελλαδιτών αγνοουμένων και πεσόντων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων καταδίκης του δίδυμου εγκλήματος του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Κατά τη συνάντηση έγινε μια σε βάθος ανασκόπηση των προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι τα προβλήματα που υπάρχουν, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στις προσπάθειες επίτευξης προόδου οφείλονται στην έλλειψη ειλικρινούς και ουσιαστικής συνεργασίας από πλευράς κατοχικής δύναμης.

Επισημάνθηκε ότι ο χρόνος ενεργεί εις βάρος των οικογενειών και των προσπαθειών για αποτελεσματική διερεύνηση. Τονίστηκε ότι επείγει η λήψη άμεσων μέτρων και πρωτοβουλιών, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συνεργασία και συνδρομή της κατοχικής δύναμης στις προσπάθειες λύσης του προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό ήταν κοινή διαπίστωση ότι ο ρόλος και η συνεισφορά των Ηνωμένων Εθνών καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικά και να αποτελέσουν την αφετηρία για επίτευξη προόδου.

Τόσο ο Επίτροπος Προεδρίας όσο και η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους γιατί η διεθνής κοινότητα και οι ισχυροί της γης επιτρέπουν στην Τουρκία με τακτικισμούς και προσκόμματα να διαιωνίζει ένα πρόβλημα, το οποίο προκαλεί για τόσες δεκαετίες ανείπωτο πόνο και δυστυχία σε εκατοντάδες οικογένειες.

Τέλος, να σημειωθεί ότι κατά την παρουσία της στην Κύπρο η κα Μαρία Καλμπουρτζή μαζί με την αδερφή της κα Αφροδίτη Καλμπουρτζή, εκ μέρους της οικογένειας, θα παραλάβουν σε επίσημη τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 και ώρα 10.00 π.μ. στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας  τα λιγοστά οστά από τα ιερά λείψανα του πατέρα της Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπουρτζή. Τα οστά είχαν εντοπιστεί σε περιοχή του κατεχόμενου χωριού Συγχαρί και ταυτοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. Μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής τα οστά θα μεταφερθούν στην Ελλάδα όπου θα ταφούν με τις πρέπουσες και αρμόζουσες τιμές από την οικογένεια του ήρωα και την Κυβέρνηση της Ελλάδος.

Ο Επίτροπος Προεδρίας, εκ μέρους της Κυβέρνησης αλλά και ολόκληρου του κυπριακού Ελληνισμού εξέφρασε προς τις θυγατέρες του ήρωα την ευγνωμοσύνη πολιτείας και λαού για τη θυσία του. 

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιουλίου 2021 - 15:09

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.