Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της πανελλήνιας επιτροπής αγνοουμένων

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με την Πρόεδρο Μαρία Καλμπουρτζή καθώς και με μέλη της Πανελλήνιας ΕπιτροπήςΓονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων καιΑγνοουμένων. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το κλιμάκιο της επιτροπής των Ελλαδιτών συγγενών βρίσκεται στην Κύπρο μαζί με άλλους συγγενείς Ελλαδιτών αγνοουμένων και πεσόντων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων καταδίκης του δίδυμου εγκλήματος του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Κατά τη συνάντηση έγινε μια σε βάθος ανασκόπηση των προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι τα προβλήματα που υπάρχουν, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στις προσπάθειες επίτευξης προόδου οφείλονται στην έλλειψη ειλικρινούς και ουσιαστικής συνεργασίας από πλευράς κατοχικής δύναμης.

Επισημάνθηκε ότι ο χρόνος ενεργεί εις βάρος των οικογενειών και των προσπαθειών για αποτελεσματική διερεύνηση. Τονίστηκε ότι επείγει η λήψη άμεσων μέτρων και πρωτοβουλιών, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συνεργασία και συνδρομή της κατοχικής δύναμης στις προσπάθειες λύσης του προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό ήταν κοινή διαπίστωση ότι ο ρόλος και η συνεισφορά των Ηνωμένων Εθνών καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικά και να αποτελέσουν την αφετηρία για επίτευξη προόδου.

Τόσο ο Επίτροπος Προεδρίας όσο και η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους γιατί η διεθνής κοινότητα και οι ισχυροί της γης επιτρέπουν στην Τουρκία με τακτικισμούς και προσκόμματα να διαιωνίζει ένα πρόβλημα, το οποίο προκαλεί για τόσες δεκαετίες ανείπωτο πόνο και δυστυχία σε εκατοντάδες οικογένειες.

Τέλος, να σημειωθεί ότι κατά την παρουσία της στην Κύπρο η κα Μαρία Καλμπουρτζή μαζί με την αδερφή της κα Αφροδίτη Καλμπουρτζή, εκ μέρους της οικογένειας, θα παραλάβουν σε επίσημη τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 και ώρα 10.00 π.μ. στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας  τα λιγοστά οστά από τα ιερά λείψανα του πατέρα της Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπουρτζή. Τα οστά είχαν εντοπιστεί σε περιοχή του κατεχόμενου χωριού Συγχαρί και ταυτοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. Μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής τα οστά θα μεταφερθούν στην Ελλάδα όπου θα ταφούν με τις πρέπουσες και αρμόζουσες τιμές από την οικογένεια του ήρωα και την Κυβέρνηση της Ελλάδος.

Ο Επίτροπος Προεδρίας, εκ μέρους της Κυβέρνησης αλλά και ολόκληρου του κυπριακού Ελληνισμού εξέφρασε προς τις θυγατέρες του ήρωα την ευγνωμοσύνη πολιτείας και λαού για τη θυσία του. 

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιουλίου 2021 - 15:09

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Αυγούστου
Η Βουλή ετοιμάζει πρόταση νόμου για την τακτική χρηματοδότηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων
15:46
Tα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Πέμπτη 05/08
15:45
Υπουργός Υγείας: Ξεπέρασαν το 1 εκ. οι εμβολιασμοί στην Κύπρο
15:43
Διευθετήθηκαν μέχρι στιγμής 5.366 ραντεβού για εμβολιασμό για άτομα 12 ετών και άνω
15:43
Θλίψη στη Europa Donna Κύπρου για τον θάνατο της Μυρτώς Αζίνα Χρονίδη
15:10
Το ΕΒΕ Πάφου για τη δρομολόγηση σημαντικών έργων για την επαρχία
15:06
Εκκενώνεται το χωριό Ροβιές στην Εύβοια, που πλησιάζει η φωτιά
14:49
Ενώπιον Δικαστηρίου ο Μητροπολίτης Μόρφου για παραβάσεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου
14:48
Υπό κράτηση 28χρονος για υπόθεση κλοπής από αποθήκη στη Λάρνακα
14:45
Τσεχία: Τρεις οι νεκροί από τη σύγκρουση τρένων
14:40
Το 2019 δόθηκαν στην Κύπρο άδειες παραμονής σε 750 παιδιά κάτω των 15, 276.200 στην ΕΕ
14:38
Γίνονται προσπάθειες για επίλυση του θέματος με το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» λέει ο Ολγκούν
14:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand