Ιταμή τουρκική πρόκληση, λέει ο Υπ. Παιδείας για την επιγραφή στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου

Όσο ο Τούρκος κατακτητής σβήνει επιγραφές που μαρτυρούν την ελληνικότητα, «εμείς θα πρέπει να φροντίσουμε να την καλλιεργήσουμε και να την αναδείξουμε», τόνισε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την επικάλυψη από τις κατοχικές αρχές της σκαλιστής επιγραφής «Ελληνικόν Γυμνάσιον», από μάρμαρο, στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου.  

«Πρόκειται για μια ιταμή πρόκληση την οποία βεβαίως και καταδικάζουμε έντονα. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα της γενικότερης επιχείρησης εθνικής εκκαθάρισης, που διεξάγεται από την τουρκική κατοχή στα κατεχόμενα», πρόσθεσε.   Αυτή, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, είναι δυστυχώς η προσέγγιση της Τουρκίας, μετά τη λεηλασία και την αρπαγή, να προσπαθεί να σβήσει τη φυσιογνωμία και τα σημάδια του ανθρώπινου πολιτισμού για να σφετεριστεί τους τόπους που αρπάζει.   «Πώς θα μιλήσει ο Ταγίπ Ερντογάν για «δυο κράτη» όσο ορθώνονται στην Αμμόχωστο σημεία όπως το ιστορικό Ελληνικό Γυμνάσιο της πόλης;

Μόνο και μόνο εκείνη η επιγραφή τον διαψεύδει. Θα πρέπει όμως να το προσέξουμε: εκείνο που τους ενοχλεί και επιχειρούν με τη βία να το εξαλείψουν, είναι ο ελληνικός χαρακτήρας», σημείωσε.   Δεν αντέχουν, είπε ο κ. Προδρόμου, την επιγραφή «Ελληνικό Γυμνάσιο».   «Γι’ αυτό, πέραν της γενικότερης προσπάθειάς μας για να ανατρέψουμε τη λογική της κατοχής και της διχοτόμησης με πολιτικά μέσα, πρέπει να φροντίσουμε και εκείνα που εξαρτώνται από εμάς και δεν μπορεί να τα επηρεάσει η επιδρομική Τουρκία. Δηλαδή τη δική μας παιδεία και τον πολιτισμό.

Εκείνα που από εμάς εξαρτάται εάν θα συνεχίσουν να αναβλύζουν τον αληθινό χαρακτήρα αυτού του τόπου και του λαού μας», ανέφερε.   Όπως είπε, «όσο ο Τούρκος κατακτητής σβήνει επιγραφές που μαρτυρούν την ελληνικότητα, εμείς θα πρέπει να φροντίσουμε να την καλλιεργήσουμε και να την αναδείξουμε. Δημιουργικά, σε σύγχρονους όρους και χωρίς συμπλέγματα».   «Η απάντηση στο τουρκικό χέρι που θέλει να σβήσει την ιστορία και τη φυσιογνωμία του γυμνασίου στην Αμμόχωστο, ας είναι τα παιδιά μας που θα μάθουν ελληνικά γράμματα και θα μυηθούν καλύτερα στο ήθος και το βάθος του πολιτισμού μας», κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας.

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιουλίου 2021 - 17:49

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουλίου
Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους, κυρίως στο εσωτερικό και τα ορεινά
10:40
Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου: Το πιο σημαντικό όπλο ενάντια στον κορονοϊό είναι ο εμβολιασμός
10:29
ΟΚΥΠΥ: Σταθεροποίηση παρουσιάζει το ποσοστό θετικότητας-Εξισορρόπηση νοσηλειών-εξιτηρίων
10:15
ΥΠΟΙΚ: Εξαιρετικής σημασίας θετική εξέλιξη η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΚΔ
09:59
Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης
09:54
Ο Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου στο Ba1 με σταθερή προοπτική
09:34
Νέες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας με σκοπό τη σταθεροποίηση της διμερούς σχέσης
09:17
Ικανοποίηση για τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Βαρώσι εξέφρασε ο δήμαρχος Αμμοχώστου
08:56
Αφγανιστάν: Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Αφγανό ομολόγό του για τη συνεχιζόμενη αμερικανική στήριξη
08:47
Το ΣΑ του ΟΗΕ καταδικάζει τις τουρκικές και τουρκοκυπριακές ενέργειες- Διπλωματικές διεργασίες από τη Λευκωσία για αποτροπή νέων τετελεσμένων
08:27
Πάφος: Ρολόι μεγάλης αξίας και ποσό ύψους 100 χιλιάδων ευρώ απέσπασαν διαρρήκτες
07:57
Μαρόκο: Διάσωση 368 μεταναστών στη Μεσόγειο
07:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand