Αντιδράσεις στην Τουρκία και τα κατεχόμενα για τα «χαρμόσυνα νέα» Ερντογάν

Ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν έχει ανάγκη από νέο «προεδρικό» αλλά από μια καλύτερη οικονομία, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία, Αλί Οζτούντς σχολιάζοντας την ανακοίνωση χθες του Τούρκου Προέδρου ότι θα χτίσει καινούργιο «προεδρικό μέγαρο» και «κοινοβούλιο».  

«Ο Ταγίπ Έρντογαν έδειξε για μια ακόμη φορά την αγάπη του για το Προεδρικό Μέγαρο. Έκανε αυθαίρετα για τον εαυτό του ένα προεδρικό στην Άγκυρα, ένα εξοχικό προεδρικό στην Μαρμαρίδα, ένα προσωπικό προεδρικό στην πόλη Αχλάτ, ένα πτυσσόμενο προεδρικό και ένα στη θάλασσα. Σήμερα θέλει να διαλύσει και την Κύπρο. Θέλει να ανεγείρει και στην Κύπρο ένα νέο προεδρικό. Οι Τουρκοκύπριοι δεν αρέσκονται στο κτίσιμο προεδρικών μεγάρων, ο τουρκοκυπριακός λαός δεν είναι λάτρης των μεγάρων.

Ο Έρντογαν θέλει ο έρωτας του για τα μέγαρα να έχει αντανάκλαση και στην Κύπρο. Πιθανότατα να θέλει να διαμένει εκεί όταν μεταβαίνει στην Κύπρο. Η Κύπρος δεν έχει ανάγκη από μέγαρα, η Κύπρος έχει ανάγκη από νερό. Η Κύπρος και οι πολίτες της έχουν ανάγκη από καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Έχουν ανάγκη από ένα πιο ψηλό εισόδημα. Σήμερα ανακοινώνει τα καλά νέα για μέγαρο στην Κύπρο και το βραδύ διανυκτερεύει στη Μαρμαρίδα και κάνει διακοπές στο μέγαρο εκεί. Και όλα αυτά τα κάνει με τα χρήματα του έθνους.

Είναι ένας πρόεδρος που κάνει διασπάθιση των χρημάτων του έθνους. Το έθνος θα ζητήσει εξηγήσεις στις κάλπες για αυτή την αγάπη για μέγαρα», ανέφερε ο κ. Οζτούρκ σε ανάρτησή του, σύμφωνα με το ΓΤΠ.   Η τουρκική εφημερίδα Σοζτζιού σε δημοσίευμά της με τίτλο «Βροχή αντιδράσεων για τη ‘χαρμόσυνη είδηση’ του Έρντογαν», γράφει ότι οι δηλώσεις Έρντογαν προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων τόσο από πολιτικούς όσο και από πολίτες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στην Τουρκία.   

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος του Καλού Κόμματος, Γιαβούζ Αγιραλίογλου σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter έγραψε: «Μόνο τους εργολάβους οικοδομών μπορεί να χαροποιήσει αυτή η καλή είδηση. Εσείς βλέπετε την πατρίδα σαν ένα κουπόνι με οικόπεδα και νομίζετε ότι το κράτος είναι να κάνετε κτίρια με μπετόν». Τα καλά νέα για το τουρκικό έθνος θα ήταν η αναγνώριση του ψευδοκράτους, πρόσθεσε.

  Επίσης, στη δική του ανάρτηση, ο πρώην βουλευτής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Σινάν Ογάν, έγραψε: «Ο τουρκοκυπριακός λαός αλλά και όλοι μας ανησυχούσαμε για τα καλά νέα! Είναι καλά νέα ότι θα γεμίσουμε τη Λευκωσία με μπετόν;».   Ο Βουλευτής του ΡΛΚ, Γκιουρσέλ Τεκίν έγραψε επίσης:  «Σωστά. Έχουν γίνει όλα στη Βόρεια Κύπρο και αυτό που απέμεινε είναι η ανέγερση προεδρικού. Υπάρχουν 10 εκ. άνεργοι, 16 εκ. άποροι. Και η πιο βασική ανάγκη για το AKP είναι το προεδρικό μέγαρο.

Το AKP αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της Τουρκίας».   Επίσης, Ουγούρ Ντουντάρ, αρθρογράφος της εφημερίδας Σοζτζιού ανέφερε: «Τι μεγάλες προσδοκίες είχαμε. Φάνηκε ότι η ‘καλή είδηση’ για την τδβκ είναι το προεδρικό μέγαρο. Μπορεί το μπετόν να αποτελέσει καλή είδηση. Έγινε και αυτό!».

  Στο μεταξύ, η Γενί Σιαφάκ δημοσιεύει έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Areda σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των Τούρκων θεωρεί επιτυχημένη την πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 17-18 Ιουλίου με δείγμα 2,426 ατόμων με θέμα την αντίληψη των Τούρκων για την Κύπρο. Στην ερώτηση: «Θεωρείτε επιτυχημένη την τουρκική πολιτική στην Κύπρο;», το 58,7% απάντησε «ναι», ενώ το 41,3% απάντησε «όχι».

  Σε ερώτηση, αν θεωρούν τις σχέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ με την Τουρκία επιτυχημένες, το 77,5% των συμμετεχόντων απάντησε «ναι», ενώ  το 22,5% απάντησε «όχι».   Στην τ/κ κοινότητα η Αβρούπα Με τίτλο «Από τα χαρμόσυνα νέα βγήκε μπετόν» γράφει «δέστε τα καλά νέα που θα ξεσήκωναν τον κόσμο», Η Γενί Ντουζέν με τίτλο «Προέκυψε γιαβρού βουλή!» σχολιάζει ότι το σαράι του Τατάρ έγινε γκετζέ κοντού (το αποκάλεσε έτσι που σημαίνει παραγκούπολη ο Ερντογάν.)

  Η λέξη gece kondu για το υφιστάμενο «προεδρικό» από την εποχή των Εγγλέζων, όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, αποτέλεσε σημείο κριτικής και για σχόλια στα ΜΚΔ από Τ/κ. Κάποιοι, όπως η «βουλευτής» του ΡΤΚ Ντογούς Ντεριά,  έγραψαν πως στις παραγκουπόλεις υπάρχει ανθρωπιά αλλά στα «προεδρικά μέγαρα» όχι.

  Ο τ/κ σύνδεσμος μηχανολόγων μηχανικών με σημερινή του ανακοίνωση επισημαίνει ότι ως «φιλοξενούμενος» ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα κάνει νέο μέγαρο και νέα «βουλή» και οι «βουλευτές» ως προσωρινοί φιλοξενούντες έμαθαν εκείνη την ώρα από τον κ. Ερντογάν ότι θα τους κάνει και νέο κτίριο «βουλής».   «Είναι ξεκάθαρο ότι προτεραιότητα στις ανάγκες του κόσμου δεν είναι αυτά τα κτίρια». Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οι «βουλευτές» που εκπροσωπούν τον «λαό» δεν είναι ούτε φιλοξενούντες ούτε μετέχοντες έστω συμβολικά σε αυτές τις διαδικασίες.  

Σε αυτά τα έργα, προσθέτει σχετική ανακοίνωση του προέδρου του συνδέσμου, δεν υπάρχει σε κανένα στάδιο συμμετοχή Τ/κ εργολάβων, αρχιτεκτόνων, εργαζομένων, του «κράτους» του ίδιου.   Αν και δεν αποτελεί έκπληξη, πρόσθεσε, είναι απογοήτευση για τους Τ/κ μηχανολόγους μηχανικούς ότι λόγω των διαχειριστών (όπως αποκαλεί την «κυβέρνηση») το τ/κ «κράτος» δεν υπάρχει, δεν λαμβάνεται υπόψη.

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιουλίου 2021 - 18:45

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.