Συμφωνία ΥΠΕΣ Κύπρου -Σερβίας για συνεργασία στην προστασία από καταστροφές (video)

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Σέρβο ομόλογό του Aleksandar Vulin, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στη Σερβία. Οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Συμφωνία αναφορικά με τη συνεργασία στον τομέα της προστασίας από τις καταστροφές μεταξύ των Υπουργείων Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σερβίας, ενώ συζήτησαν διάφορα άλλα θέματα όπως το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΓΤΠ, οι δύο Υπουργοί είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση, ενώ ακολούθως παρακάθησαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

«Οι συζητήσεις ήταν παραγωγικές και προσανατολισμένες στην επίτευξη αποτελεσμάτων, και σε αυτές θα βασιστούμε, για να δώσουμε σάρκα και οστά στην κοινή μας δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Κύπρου και Σερβίας, στους τομείς των αρμοδιοτήτων μας», είπε ο κ. Νουρής.

Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, είναι η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της προστασίας από καταστροφές μεταξύ των Υπουργείων. "Αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη, καθώς θεωρείται ως μια απτή ενέργεια προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πρόσθετων ευκαιριών προς όφελος των χωρών και των λαών μας σε αυτόν τον τομέα" ανέφερε.

Συγκεκριμένα, είπε ότι οι τομείς συνεργασίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: βοήθεια σε περίπτωση καταστροφών και την εκτέλεση δραστηριοτήτων προστασίας και διάσωσης, καθώς και το μετριασμό και εξάλειψη των συνεπειών τους, την ανταλλαγή επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας για προστασία από καταστροφές, την εκπαίδευση και κατάρτιση προσωπικού που συμμετέχει σε δραστηριότητες προστασίας και διάσωσης, καθώς θέματα που αφορούν στον εξοπλισμό διάσωσης.

Σημείωσε ακόμη ότι συζήτησαν και άλλα θέματα συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος σχετικά με την παράνομη μετανάστευση.

Ο κ. Νουρής τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η Κύπρος βιώνει μια συνεχή, συστηματική εισροή παράτυπων αφίξεων, με πάνω από το 70% των αιτούντων άσυλο να φτάνουν από την Τουρκία, μέσω των περιοχών που δεν βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας- και αναφέρομαι στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.

Είπε ότι κατά τους πρώτους 5 μήνες του 2021, περίπου 4.000 άτομα διέσχισαν παράνομα την πράσινη γραμμή και υπέβαλαν αίτηση ασύλου, με την πλειονότητα να είναι Σύριοι υπήκοοι.

«Γι `αυτό ως χώρα ζητάμε επίμονα από την ΕΕ να αναπτύξει και να εφαρμόσει μια νομικά ισχυρή επιχείρηση για την αποτροπή των παράτυπων μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία πριν φτάσουν στην Κύπρο, αντίστοιχη με τη διευθέτηση που έγινε για την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνεται στη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016», είπε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ως έχει, είναι σαφές ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στις επιστροφές ως ένα από τα κύρια εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να διαχειριστούμε τους μετανάστες που δεν έχουν κανένα νόμιμο δικαίωμα να παραμείνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, και σίγουρα και σε άλλα κράτη μέλη.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σταθερή μας θέση ως κράτος μέλος στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, παραμένει η δημιουργία ενός κεντρικού μηχανισμού για τις επιστροφές, ο οποίος θα συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε ο ΥΠΕΣ.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Σέρβος Υπουργός μίλησε για τη σημασία της συμφωνίας που υπέγραψαν για την προστασία από καταστροφές, λέγοντας ότι θα βελτιώσει και θα ενισχύσει τη συνεργασία των δύο χωρών.

Ευχαρίστησε επίσης τον Υπουργό της Κύπρου για την ισχυρή στήριξη που παρέχει η Κύπρος στη Σερβία όσον αφορά το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

Αναφερόμενος στην παράνομη μετανάστευση, είπε ότι αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση και για τις δύο χώρες και σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα όσον αφορά αυτό το πρόβλημα.

Τόνισε ότι ούτε η Σερβία ούτε η Κύπρος ξεκίνησαν την μεταναστευτική κρίση και δεν είναι αυτές οι χώρες που θα την λύσουν. Είπε ότι από την έναρξη της κρίσης το 2015 η Σερβία ζητά από την ΕΕ να έχει μια κοινή πολιτική σε αυτόν τον τομέα και δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει την Κύπρο σε αυτό το ζήτημα.

Ακολούθως ο κ. Νουρής παρακολούθησε άσκηση για θέματα εσωτερικής ασφάλειας από την Αντιτρομοκρατικής Μονάδα του Υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας.

Για θέματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Υπουργός χθες είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο του Νόβι Σαντ, Miloš Vučević, ενώ εντός της ημέρας θα ακολουθήσουν συναντήσεις με την Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Marija Obradović, καθώς και τον Δήμαρχο Βελιγραδίου, . Zoran Radojičić.

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Ιουλίου 2021 - 17:36

Τελευταιες Ειδησεις

29 Νοεμβρίου
Προαιρετική χρήση της μάσκας στις πρώτες τρεις τάξεις του Δημοτικού εισηγείται η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης
07:52
Νίκη της ΑΕΚ επί της ΑΕΛ στο Τσίρειο
07:38
Συνελήφθησαν δυο άτομα στην Αμμόχωστο για υποθέσεις κλοπών αυτοκινήτων
07:35
Οι Ταλιμπάν ζήτησαν τη βοήθεια της ΕΕ για τη λειτουργία των αεροδρομίων
06:56
Περού: Σεισμός 7,5 βαθμών στον βορρά
06:55
Τίθενται σε ισχύ από σήμερα τα νέα μέτρα για αντιμετώπιση της αύξησης των περιστατικών κορονοϊού
06:40
Έντονη κριτική υπουργού Οικονομικών για την πορεία της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση
06:33
Συνεχίζονται οι ροές μεταναστών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές
06:30
Σύσκεψη σήμερα υπουργού Υγείας με μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για την παρούσα επιδημιολογική εικόνα
06:22
28 Νοεμβρίου
Δεύτερη ήττα για την Εθνική
20:25
Δύο θάνατοι και 337 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:54
Πρόβλημα με το VAR στο Τσίρειο, θα αρχίσει στις 19:30 το ΑΕΛ-ΑΕΚ
18:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand