Μειώνεται και σταθεροποιείται ο αριθμός των κρουσμάτων, εκτιμά ο Δρ Καραγιάννης

Μείωση και σταθεροποίηση παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία για την πάρα πέρα πορεία, εκτιμά το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος καλεί τον κόσμο να είναι προσεκτικός όσον αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας στις δραστηριότητες του.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ Καραγιάννης αναφέρει ότι βλέπει μια πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες τρεις ημέρες με ένα αρκετά υψηλό αριθμό δειγματοληψιών.

«Ελπίζω ότι σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη που συνήθως βλέπουμε μια αύξηση των κρουσμάτων να μην συμβεί αυτό. Συνήθως μετά τα Σαββατοκύριακα αυξάνονται οι αριθμοί προς τα πάνω γιατί κάποια εργαστήρια δεν δουλεύουν. Αν μη τι άλλο να σταθεροποιήσουμε τα νούμερα μας εδώ που είμαστε τώρα και να πέσουμε πιο χαμηλά αν είναι δυνατό τις επόμενες ημέρες», είπε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μέτρα που θα τεθούν από αύριο να αποδώσουν. «Θα πάρουν κάποιο χρόνο να αποδώσουν μεν, αλλά να αποδώσουν θέλουμε ώστε να μην χρειαστεί τίποτα περισσότερο», σημείωσε.

Τόνισε ωστόσο, ότι τα μέτρα αυτοπροστασίας πρέπει να τηρούνται αλλιώς δεν θα έχουμε μείωση στα κρούσματα. «Τα έχουμε παραγνωρίσει σε μεγάλο βαθμό τελευταία. Ο κόσμος που πάει στους γάμους και σε χώρους εστίασης και αλλού πολλές φορές δεν τηρεί τα μέτρα αυτοπροστασίας. Οι χειραψίες δίνουν και παίρνουν, οι αγκαλιές το ίδιο, επομένως αυτές δεν είναι συμπεριφορές οι οποίες θα μας βοηθήσουν να ρίξουμε τον αριθμό των κρουσμάτων», πρόσθεσε.

Έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ, το οποίο είχε τερματίσει τα μέτρα προστασίας πριν από τρεις-τέσσερις μήνες, βασιζόμενο στο γεγονός ότι υπήρχε πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. «Έκαναν λογαριασμούς χωρίς τον ξενοδόχο. Έχουν αφαιρέσει τα προστατευτικά μέτρα με αποτέλεσμα η μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους να φέρει τα πάνω κάτω ενώ είχαν εισβολή από το στέλεχος Δέλτα, το οποίο είναι πολύ πιο μεταδοτικό. Επομένως αν θέλουμε να μην φθάσουμε στο στάδιο που το Ισραήλ επέβαλε ξανά αυστηρά μέτρα, τότε ας κάνουμε αυτά τα λίγα που ζητούμε αυτή την στιγμή», είπε.

Ελπιδοφόρο, σημείωσε ο Καθηγητής, είναι το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν σταθερά πλέον αφού ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι τα εμβόλια είναι ένας εξαιρετικός φραγμός κατά του ιού.

Αύξηση στις νοσηλείες

Ο Δρ Καραγιάννης αναφέρει ότι η αύξηση στις νοσηλείες για κορωνοϊό ήταν αναμενόμενο μετά την παρατεταμένη αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα σε αριθμούς που δεν έχουμε ξαναδεί προηγουμένως. «Ήταν επόμενο ότι θα αυξηθούν και οι νοσηλείες ,οι οποίες καθυστερούν ως λέμε συνήθως κατά 8-9 ημέρες και αργότερα βλέπουμε την επίπτωση στις νοσηλείες. Θα συνεχίσουμε να έχουμε αύξηση γιατί εξακολουθούμε να διατηρούμε τα επίπεδα θετικών κρουσμάτων υψηλά. Ελπίζω ότι σε κάποιο στάδιο θα υπάρχει μια ίση αναλογία μεταξύ των εισαγωγών και εξιτηρίων και σιγά σιγά πτώση εισαγωγών ούτως ώστε τα εξιτήρια να αυξηθούν περισσότερα», είπε.

Ερωτηθείς αν θα επιβληθούν μέτρα σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης των νοσηλειών, σημείωσε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από την αντοχή του συστήματος υγείας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Αυγούστου
Ανάκληση παγωτών από την κυπριακή αγορά
16:21
Μνημόνιο συνεργασίας ΥΠΠΑΝ - ΤΕΠΑΚ για διαχείριση και αναβάθμιση του ΑΞΙΚ
16:07
Αναβάθμιση διμερών σχέσεων συζήτησαν η Πρόεδρος της Βουλής με τον Πρέσβη των ΗΑΕ
16:05
Η Βουλή ετοιμάζει πρόταση νόμου για την τακτική χρηματοδότηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων
15:46
Tα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Πέμπτη 05/08
15:45
Υπουργός Υγείας: Ξεπέρασαν το 1 εκ. οι εμβολιασμοί στην Κύπρο
15:43
Διευθετήθηκαν μέχρι στιγμής 5.366 ραντεβού για εμβολιασμό για άτομα 12 ετών και άνω
15:43
Θλίψη στη Europa Donna Κύπρου για τον θάνατο της Μυρτώς Αζίνα Χρονίδη
15:10
Το ΕΒΕ Πάφου για τη δρομολόγηση σημαντικών έργων για την επαρχία
15:06
Εκκενώνεται το χωριό Ροβιές στην Εύβοια, που πλησιάζει η φωτιά
14:49
Ενώπιον Δικαστηρίου ο Μητροπολίτης Μόρφου για παραβάσεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου
14:48
Υπό κράτηση 28χρονος για υπόθεση κλοπής από αποθήκη στη Λάρνακα
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand