Η Κύπρος τιμά τους ήρωες της δημοκρατίας που έπεσαν κατά το πραξικόπημα πριν 47 χρόνια

O λαός της Κύπρου τιμά σήμερα με διάφορες εκδηλώσεις μνήμης εκείνους που έπεσαν ηρωϊκά κατά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα.

Σαράντα-επτά χρόνια μετά μνημονεύεται για άλλη μια χρονιά η ηρωική αντίσταση των νόμιμων δυνάμεων του κράτους και εκατοντάδων εθελοντών πολιτών που υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία ενάντια στα τανκς της προδοσίας και της εθνικής καταισχύνης. 

Στις 8.20 το πρωί, ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, θα ηχήσουν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις με το σύνθημα έναρξης συναγερμού.

Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας θα παραστεί  στο μνημόσυνο πεσόντων προς προάσπιση της νομιμότητας και της Δημοκρατίας, κατά το πραξικόπημα στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ στις 11 θα παραστεί στην ειδική συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής  για τις μαύρες επετείους. Στις 1230  θα βρίσκεται στο τρισάγιο για τους μαχητές της αντίστασης και πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή  στο Μνημείο Δημοκρατίας, στο Πάρκο του Προεδρικού Μεγάρου. Εκδηλώσεις μνήμης διοργανώνουν επίσης κόμματα, δήμοι και οργανώσεις.

Με το προδοτικό πραξικόπημα εκείνο το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974 ενάντια στον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄, κορυφώθηκε η δράση της στρατιωτικής χούντας των Αθηνών και των συνεργατών στην Κύπρο (EOKA B) που στόχευε στην ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης,  ανοίγοντας την κερκόπορτα στον τουρκικό Αττίλα και δίδοντας στην Τουρκία την αφορμή και την ευκαιρία, που για χρόνια επιζητούσε, για να προωθήσει την επεκτατική πολιτική της σε βάρος της Κύπρου, μια πολιτική που έσπειρε το θάνατο, την καταστροφή και οδήγησε στη συνεχιζόμενη κατοχή των πατρογονικών μας εδαφών από τον τουρκικό στρατό εισβολής.

Το πρωί της μαύρης εκείνης ημέρας  τα τανκς της χούντας των συνταγματαρχών και οι εγκάθετοί τους στην Κύπρο διενεργούν πραξικόπημα με σύνθημα «Αλέξανδρος εισήλθε νοσοκομείο». Δύο φάλαγγες αρμάτων εισέρχονται στο οδικό δίκτυο με στόχο την εξουδετέρωση της προεδρικής φρουράς. Ο Μακάριος βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο υποδεχόμενος ομάδα Ελληνόπαιδων μαθητών από την Αίγυπτο και φυγαδεύεται από συνοδούς του. Το Προεδρικό, η Αρχιεπισκοπή και άλλοι στόχοι πλήττονται από  τεθωρακισμένα και τανκ. Οι πραξικοπηματίες καταλαμβάνουν το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και ανακοινώνουν ψευδώς ότι ο Μακάριος είναι νεκρός και ο  Νικόλαος Σαμψών ορκίζεται Πρόεδρος.

Το ΡΙΚ μεταδίδει:

«Ελληνες,επενέβη σήμερον η Εθνική Φρουρά διά να σταματήσει τον αδελφοκτόνον πόλεμον μεταξύ των Ελλήνων. Πάσα αντίστασις εις την νήσον έχει εκλείψει. Ο  Μακάριος είναι νεκρός. Ο κύριος σκοπός της Εθνικής Φρουράς είναι η επιβολή της τάξεως. Το θέμα είναι εσωτερικό μεταξύ των Ελλήνων και μόνον.Η Εθνική Φρουρά είναι τη στιγμήν αυτήν κυρία της καταστάσεως»

Ο Μακάριος όμως δεν ήταν νεκρός. Απευθύνει διάγγελμα από ραδιοσταθμό της Πάφου στον κυπριακό λαό λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Ελληνικέ κυπριακέ λαέ, Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις ποίος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι εκείνος τον οποίον συ εξέλεξες διά να είναι ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός, όπως η χούντα των Αθηνών και οι εδώ εκπρόσωποί της θα ήθελαν. Είμαι ζωντανός. Και είμαι μαζί σου, συναγωνιστής και σημαιοφόρος εις τον κοινόν αγώνα.  Το πραξικόπημα της Χούντας απέτυχε. Εγώ ήμουν ο στόχος της Χούντας, και εφόσον εγώ ζω η Χούντα στην Κύπρο δεν θα περάσει. Ο κυπριακός Ελληνισμός δεν ανέχεται πραξικοπήματα και δικτατορίες. Η Χούντα χρησιμοποίησε τεθωρακισμένα και τανκς για να κάμει πραξικόπημα αλλά η αντίστασις των ανδρών της Προεδρικής Φρουράς , η αντίστασις του λαού μας εσταμάτησεν τα τεθωρακημένα, εσταμάτησεν τα τανκς. Μόνο κατόρθωμα της Χούντας ήτο η κατάληψις του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος για να μεταδίδει από ραδιοφώνου ψευδολογίας και να ομιλεί δήθεν περί κυβερνητικής αλλαγής».

Η Χούντα, είπε ο  Μακάριος, αποφάσισε να διχοτομήσει την Κύπρο και κάλεσε τον λαό να μην υπακούει στις διαταγές της και να αντισταθεί.

Η επίθεση στο Προεδρικό Μέγαρο δεν ήταν η μόνη. Διενεργήθηκαν και άλλες, σε  πόλεις και πολλά χωριά της Κύπρου για πάταξη της αντίστασης. Χύθηκε αίμα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Αίμα, που έμελλε να χυθεί με ακόμη πιο τραγικές συνέπειες λίγες μόνο μέρες μετά όταν οι Τούρκοι εισέβαλλαν στο νησί.

Σήμερα, τιμούμε αυτούς τους συνανθρώπους μας, τους ήρωες της αντίστασης που έδωσαν τη ζωή τους για την προάσπιση της δημοκρατίας κατά το πραξικόπημα.

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιουλίου 2021 - 06:40

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Οκτωβρίου
Οργή στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής για απόρριψη αιτήματος των παθόντων και των αιχμαλώτων του 1974
12:39
Αστυνομία: Χιλιάδες τα ανεκτέλεστα εντάλματα, συνολικού ύψους 284 εκατομμυρίων
12:31
​ Την άμεση εφαρμογή μέτρων και κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ζητά η ΕΔΕΚ
12:21
Για την τουρκική παραβατικότητα ενημέρωσε τον Ούγγρο ομόλογο του ο Κύπριος ΥΠΕΞ
12:16
Φον ντερ Λάιεν Δεν θα επιτρέψουμε να τεθούν σε κίνδυνο οι αξίες της ΕΕ
11:59
Κινδυνεύουν καθημερινά οι μαθητές Δημοτικού Σχολείου Χρυσελεούσας, λένε οι οργανωμένοι γονείς
11:57
Διμερής συνάντηση Ελληνα Πρωθυπουργού - Προέδρου Αιγύπτου στην Αθήνα
11:20
Εγκάρδια υποδοχή του Αιγύπτιου Προέδρου από τον Ν. Δένδια
11:13
Σύλληψη τριών προσώπων για διάρρηξη και κλοπή κατοικίας στη Λεμεσό
11:10
Άρχισε η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην Αθήνα
11:00
Στον "αέρα" η μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία
10:46
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Δεν μπορεί να ζητείται συνεχώς νέα οικονομική στήριξη του ΓεΣΥ
10:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand