Μακαριώτατος προς συνοδικούς που δεν τηρούν τις αποφάσεις: Είμαι ακόμη Αρχιεπίσκοπος, δεν έχω πεθάνει

Είναι ακόμη Αρχιεπίσκοπος και δεν έχει πεθάνει, αλλά ζει, δηλώνει ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας στο ΡΙΚ, εις απάντησιν στη στάση συνοδικών που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι η συμπεριφορά τους επισύρει αυστηρή στάση από την Εκκλησία, πρόσθεσε όμως ότι θα τους αφήσει στην πλάνη τους.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρθηκε σε ασέβεια στις αποφάσεις της Συνόδου, αναδεικνύοντας συμπεριφορά ή και προσπάθεια παράκαμψης ή περιφρόνησης τού προκαθημένου.

​Οπως είπε, "Να έχουν υπόψιν οι Άγιοι αδελφοί ότι ακόμη είμαι Αρχιεπίσκοπος. Δεν πέθανα. Ζω."

Μέλη της Ιεράς Συνόδου που δεν συμφωνούν με την αναγνώριση του αυτοκεφάλου της ουκρανικής Εκκλησίας, σε συνέχεια της απόφασης παραχώρησής του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, απέχουν από τα συνοδικά συλλείτουργα, τηρώντας στάση, σύμφωνα με την αντίθετη άποψη, υπέρ των επιχειρημάτων που αναπτύσσει η ρωσική εκκλησία.

Απόντες ήταν Ιεράρχες και από το συλλείτουργο, που καθόρισε η Ιερά Σύνοδος να είναι συνοδικό, εις μνήμη του εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού.

Ο Μακαριώτατος ανέφερε στο ΡΙΚ πως, "πιστεύω ότι πάνε λάθος οι αδελφοί. Αν ενδιαφερθώ για να μπουν σε τάξη παύουν από το να είναι Συνοδικοί, όταν δεν σέβονται την Ιερά Σύνοδο. Γι'αυτό εγώ σιωπώ, ώστε να μην ζημιούται η Εκκλησία."

Έφερε δε ο Μακαριώτατος παράδειγμα από τα χρόνια που ήταν μοναχός στο μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου, για το πώς διδάχθηκε για υπομονή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, "όταν κάποιος επέμενε στην άποψή του με πείσμα, λέγαμε 'μείνε στην πλάνη σου' ".

​ Ερωτηθείς εάν βαθαίνει η κρίση με ακοινωνησία, είπε πως "αν ω μη γένετο βαθύνει αυτό το θέμα, τότε η Εκκλησία πρέπει να είναι αυστηρή. Έχω τρόπους να τους βάλω στη θέση τους, αλλά δεν θα καταπιαστώ τώρα."

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, άλλη μια μονομερής στάση καταγράφηκε σε σχέση με τον εθνομάρτυρα Κυπριανό. Η μητρόπολη Λεμεσού τίμησε προχθές βράδυ τον απαγχονισθέντα Αρχιεπίσκοπο σαν Άγιο - ενέργεια στην οποία προέβη αυθαιρέτως, χωρίς απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Ψες, μάλιστα, τέλεσε αγρυπνία για να γιορτάσει σαν Άγιο, άλλον έναν μάρτυρα του 1821 τον πρωτοψάλτη Ιωνά, ο οποίος επίσης καρατομήθηκε από τους Τούρκους. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας δήλωσε στο ΡΙΚ ότι το θέμα αγιοποίησης του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού μελετά συνοδική επιτροπή, αλλά το θέμα δεν τέθηκε ακόμη στη Σύνοδο. Για να υποδείξει ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

​Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε ότι "Ο εθνομαρτυρας Κυπριανός μπορεί να είναι άγιος. Άγιο τον κάνει ο Θεός, όχι εμείς. Η Σύνοδος το αναγνωρίζει, με πολλή περίσκεψη και σοβαρότητα το αποφασίζει, δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει. Γίνεται με συνοδική απόφαση. Αλίμονο αν ο καθένας κάνει του κεφαλιού του. Εκεί αν συμβεί κάτι τέτοιο είναι σοβαρό και τότε η Σύνοδος μελετά ακόμη και σκληρές αποφάσεις."

Επίσημο σχόλιο δεν έγινε από τη μητρόπολη Λεμεσού, στελέχη της οποίας ωστόσο ανέφεραν στο ΡΙΚ ότι υπάρχουν παραδείγματα στην ορθοδοξία με Αγίους που τιμήθηκαν πριν από την επίσημη αναγνώρισή τους.

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιουλίου 2021 - 10:42

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Νοεμβρίου
Η Κυβέρνηση ενισχύει ακόμα περισσότερο τα στεγαστικά σχέδια για αναζωογόνηση των ορεινών κοινοτήτων, λέει ο ΥΠΕΣ
15:48
Περισσότεροι από 95.000 άνθρωποι αγνοούνται στο Μεξικό
15:29
Επιδείνωση της διαδικτυακής σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών μετά την πανδημία είπε η Βουλευτής Α. Ατταλίδου
15:03
Σε συνεχείς συσκέψεις ο Υπουργός Υγείας για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊου «Όμικρον»
14:49
Μελέτη Σορβόνης - ΕΚΠΑ: Τα mRNA εμβόλια δεν προκαλούν θρόμβωση ακόμη και σε ογκολογικούς ασθενείς
14:32
Πάπας Φραγκίσκος: Έρχομαι προσκυνητής στα υπέροχα εδάφη σας, ευλογημένα από την ιστορία, τον πολιτισμό και το Ευαγγέλιο
14:12
Πολύ νωρίς για πανικό και ανησυχία για την επικινδυνότητα της παραλλαγής Όμικρον δηλώνει στο ΡΙΚ ο Ν. Διέτης
13:54
Σημαντικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, λέει η Αν. Κυβερνητική Εκπρόσωπος
13:37
Γερμανία-Παραλλαγή Όμικρον: Ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στη χώρα
13:16
Τα σημεία διενέργειας rapid test σήμερα Κυριακή 27/11
12:58
Η Moderna σκοπεύει να αναπτύξει αναμνηστική δόση εμβολίου για την παραλλαγή Όμικρον
12:44
Για περιβαλλοντικά εγκλήματα επί των ημερών της παρούσας Κυβέρνησης έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
12:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand