Αλεξάνδρεια: Ξεκινά από αύριο η 4η φάση του "Νόστος - Επιστροφή στις Ρίζες"

Αρχίζει αύριο στην Αλεξάνδρεια η 4η φάση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στις Ρίζες» με τη συμμετοχή Αποδήμων νέων της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου.  

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα συναντηθούν με την Αιγυπτία Υπουργό Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής Ναμπίλα Μάκραμ καθώς και τους Πρέσβεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο Όμηρο Μαυρομάτη και τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Γαριλίδη.  

Θα γίνουν δεκτοί από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο και θα επισκεφτούν το Αιγυπτιακό Κοινοβούλιο και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. 

Θα δουν επίσης από κοντά το Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, εκεί όπου εδρεύει η ελληνική παροικία, το Μουσείο του Καβάφη και τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας.  

Οι συμμετέχοντες θα συναντήσουν από κοντά τους εκπροσώπους της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας καθώς επίσης και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και θα επισκεφθούν και την πόλη της Ισμαηλίας, για να δουν από κοντά τα σπίτια όπου έζησαν οι Έλληνες και Κύπριοι τις περασμένες δεκαετίες και συνέβαλαν στη δημιουργία της Διώρυγας του Σουέζ.  

Θα είναι μία πραγματική «επιστροφή στις ρίζες» των πατεράδων τους και των παππούδων τους που έζησαν στην Αίγυπτο. 

Η Υπουργός Διασποράς της Αιγύπτου, Ναμπίλα Μάκραμ, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η 4η φάση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ» θα ενισχύσει περαιτέρω τις ιστορικές σχέσεις των λαών της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου», με δεδομένη την αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό τους, και με τους δεσμούς Αιγυπτίων, Ελλήνων και Κυπρίων να γίνονται όλο και πιο ισχυροί.  

Η κ. Μάκραμ αναφέρει ότι η 4η αυτή φάση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ», που είναι αφιερωμένη στην Απόδημη νεολαία των τριών χωρών, αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας με τον Επίτροπο της Κυπριακής Προεδρίας για τους Αποδήμους Φώτη Φωτίου και τον αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Κώστα Βλάση. 

Η πρώτη εκδήλωση του «ΝΟΣΤΟΣ» πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια τον Απρίλιο του 2018 με τη συμμετοχή 250 Ελλήνων και Κυπρίων Αποδήμων που ήρθαν από τις δύο χώρες ή ζουν σήμερα στην Αίγυπτο. 

Η δεύτερη φάση του προγράμματος διεξήχθη το Νοέμβριο του ίδιου έτους στο Λονδίνο και ήταν αφιερωμένο στους Αποδήμους επιστήμονες (και κυρίως ιατρούς) των τριών χωρών που ζούνε στη Μ. Βρετανία. 

Και η τρίτη φάση πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2019 στην Αυστραλία όπου είχε σκοπό την ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των Αποδήμων που ζουν εκεί από τις τρεις χώρες.  

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιουλίου 2021 - 15:12

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Αυγούστου
Εκκενώνεται το χωριό Ροβιές στην Εύβοια, που πλησιάζει η φωτιά
14:49
Ενώπιον Δικαστηρίου ο Μητροπολίτης Μόρφου για παραβάσεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου
14:48
Υπό κράτηση 28χρονος για υπόθεση κλοπής από αποθήκη στη Λάρνακα
14:45
Τσεχία: Τρεις οι νεκροί από τη σύγκρουση τρένων
14:40
Το 2019 δόθηκαν στην Κύπρο άδειες παραμονής σε 750 παιδιά κάτω των 15, 276.200 στην ΕΕ
14:38
Γίνονται προσπάθειες για επίλυση του θέματος με το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» λέει ο Ολγκούν
14:36
O ΠΑΣΥΞΕ ενεργοποίησε πλάνο εξόδου από την κρίση με ορίζοντα το 2022, είπε ο Χ. Λοϊζίδης
14:35
Αλληλεγγύη από Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης προς λαό της Κούβας
14:32
Σε επίπεδα κόκκινου συναγερμού το Τμήμα Δασών «για όσο χρόνο χρειασθεί»
14:31
Τόκιο 2020: Η Αρτυματά κατέρριψε το Παγκύπριο ρεκόρ στα ημιτελικά
14:14
Η κυπριακή αποστολή θα επιχειρήσει ως πεζοπόρο τμήμα μαζί με Ελληνες πυροσβέστες
14:03
Μειωμένη η προσέλευση στα ξενοδοχεία στα κατεχόμενα
13:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand