Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία δε δέχονται πρόσθετες ευθύνες στο μεταναστευτικό, χωρίς κανόνες αλληλεγγύης

Κοινή επιστολή, με αποδέκτη τη Nina Gregori Εκτελεστική Διευθύντρια του EASO και κοινοποίηση στον Μαργαρίτη Σχοινά

Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, τη Ylva Johansson Επίτροπο εσωτερικών υποθέσεων, τον Eduardo Cabrita Υπουργό Εσωτερικής Διοίκησης της Πορτογαλίας Προεδρεύων του Συμβουλίου JHA και τον Juan Fernando López Aguilar Πρόεδρο της επιτροπής LIBE Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απέστειλαν και συνυπογράφουν οι Υπουργοί Εσωτερικών της Κύπρου Νίκος Νουρής, της Ελλάδας Νότης Μηταράκης, της Ισπανίας Fernando Grande-Marlaska Gómez, της Ιταλίας Luciana Lamorgese και της Μάλτας Byron Camilleri.

Οι 5 Υπουργοί συνδέουν τη συναίνεση των κρατών τους προς τη μετατροπή του EASO σε πλήρη οργανισμό της ΕΕ με την προϋπόθεση τα άρθρα 13, 14 και 22 του σχετικού κειμένου να μην τεθούν σε ισχύ και ξεκαθαρίζουν ότι οι χώρες τους δεν θα δεχθούν πρόσθετες ευθύνες "αν δεν υπάρξει απτή πρόοδος στους συμφωνημένους κανόνες για την αλληλεγγύη, συμπεριλαμβανομένου ενός μόνιμου και προβλέψιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης που θα ελαφρύνει αποτελεσματικά το βάρος κράτη μέλη πρώτης γραμμής".

Αναλυτικά, οι 5 Υπουργοί την κοινή τους επιστολή αναφέρουν τα εξής: "σε απάντηση στην επιστολή σας με ημερομηνία 26 Απριλίου 2021 σχετικά με το θέμα της έγκρισης του σχεδίου κανονισμού για την ίδρυση του Οργανισμού για το Άσυλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUAA), εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία να εκφράσουμε τις απόψεις μας".

"Ως υπουργοί της ομάδας των κρατών μελών Med-5 που αντιμετωπίζουν το βάρος των παράτυπων αφίξεων, λαμβάνουμε υπόψη την επιχειρηματολογία που παρουσιάζεται σε αυτήν την επιστολή σχετικά με την ανάγκη μετατροπής της EASO σε έναν πλήρη ευρωπαϊκό οργανισμό. Αναγνωρίζουμε ότι η επιχειρησιακή υποστήριξη που παρέχει η EASO έχει συμβάλει συνολικά στην ενίσχυση των αντίστοιχων συστημάτων μας και σε πολλές περιπτώσεις διευκολύνοντας τα επαχθή καθήκοντα των εθνικών μας αρχών", αναφέρουν.

Όπως αναφέρουν οι 5 Υπουργοί "πιστεύουμε ότι ένας ισχυρός ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης για το άσυλο πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών για τη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινής πολιτικής".

"Εν προκειμένω, οι διαπραγματεύσεις για τις νομοθετικές προτάσεις που συνδέονται με το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο παρέχουν την ευκαιρία να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες ελλείψεις με ολιστικό, αποτελεσματικό και ανθεκτικό τρόπο. Προφανώς αυτό μπορεί να συνεπάγεται μια μακρά διαδικασία. Ωστόσο, είναι απαραίτητο για όλους μας να το ξεκινήσουμε σε μια εποικοδομητική νοοτροπία που στοχεύει σε ένα δίκαιο CEAS (κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου)", διευκρινίζουν οι 5.

"Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτόν τον τομέα θα παραμείνει έγκυρη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, στοχεύουμε με συνέπεια σε μια δέσμη μέτρων που θα περιλαμβάνει τόσο υψηλότερα πρότυπα, δίκαιη κατανομή ευθυνών και προβλέψεις αλληλεγγύης", τονίζουν.

"Ωστόσο", σημειώνουν, "με πνεύμα συμβιβασμού και εποικοδομητικότητας είμαστε έτοιμοι να αποσυνδέσουμε τον μετασχηματισμό της EASO από αυτήν την ευρύτερη συζήτηση υπό συγκεκριμένες συνθήκες".

"Πιο συγκεκριμένα, μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις με τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, πιστεύουμε ότι πράγματι παρουσιάζεται μια ευκαιρία για να προχωρήσουμε στην έγκριση του κανονισμού και τη μετατροπή της EASO σε πλήρη ευρωπαϊκό οργανισμό, υπό την προϋπόθεση ότι τα άρθρα 13, 14 και 22 στο τρέχον κείμενο σχετικά με τον μηχανισμό παρακολούθησης και τη δυσανάλογη πίεση, μαζί με τις αντίστοιχες αιτιολογικές σκέψεις, δεν θα τίθενται σε ισχύ σε αυτό το στάδιο", αναφέρουν.

"Πιστεύουμε ότι τα άρθρα 13, 14 και 22 συνδέονται άρρηκτα με τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το δίκαιο μερίδιο ευθύνης και αλληλεγγύη στο CEAS".

"Επομένως, δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε τη συμφωνία μας σε αυτά τα άρθρα και να δεσμευτούμε για πρόσθετες ευθύνες, αν δεν υπάρξει απτή πρόοδος στους συμφωνημένους κανόνες για την αλληλεγγύη, συμπεριλαμβανομένου ενός μόνιμου και προβλέψιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης που θα ελαφρύνει αποτελεσματικά το βάρος κράτη μέλη πρώτης γραμμής", διευκρινίζουν οι 5 Υπουργοί.

"Με αυτό το πνεύμα, θα θέλαμε να προτείνουμε μια ρεαλιστική επιλογή, η οποία περιλαμβάνει αναγκαστικά τη σύνδεση των παραπάνω πτυχών του κανονισμού EUAA με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της AMMR", αναφέρουν οι 5.

Όπως λένε "αυτό είναι λογικό, καθώς πρέπει να καθορίσουμε με συνολικό τρόπο τις λεπτομέρειες του προβλεπόμενου μηχανισμού αλληλεγγύης και τις σχετικές αρμοδιότητες των κρατών μελών της πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού παρακολούθησης. Μέσω αυτής της ρεαλιστικής προσέγγισης, θεωρούμε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί γρήγορα ένας τελικός συμβιβασμός για τον κανονισμό EUAA", καταλήγουν οι 5 στην κοινή επιστολή τους.

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Ιουνίου 2021 - 06:58

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.