Δεν ακυρώθηκαν ναυλωμένες πτήσεις από Ρωσία, μεταφέρθηκαν για Ιούλιο, λέει ο υφυπουργός Τουρισμού

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος διέψευσε δημοσιεύματα ότι έχουν ακυρωθεί ναυλωμένες πτήσεις από τη Ρωσία στην Κύπρο, λέγοντας ότι αυτό που συνέβη ήταν αλλαγή προγραμματισμού και μεταφέρθηκαν για τον Ιούλιο ναυλωμένες πτήσεις, που είχαν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, με πρωτοβουλία των οργανωτών ταξιδίων και αεροπορικών εταιρειών, καθώς οι ρωσικές αρχές δεν έχουν ακόμη επιτρέψει τη διενέργεια ναυλωμένων πτήσεων.

Παράλληλα, σε δηλώσεις ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Περδίος έστειλε αισιόδοξα μηνύματα ενόψει των αποφάσεων των Βρετανών για την επικαιροποιημένη λίστα των χωρών για ταξίδια στο εξωτερικό και της απόφασης των ρωσικών αρχών να επιτρέψουν τη διενέργεια ναυλωμένων πτήσεων σε τέσσερις ή πέντε χώρες, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η Κύπρος, ενώ τόνισε εκ νέου πως η κυπριακή τουριστική βιομηχανία εξαρτάται από αποφάσεις άλλων.

Δεν είχαμε και δεν χάσαμε ναυλωμένες πτήσεις από Ρωσία

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα περί ακύρωσης ναυλωμένων πτήσεων, ο κ. Περδίος είπε εξήγησε πως εκείνο που έγινε και παρουσιάστηκε με λάθος τρόπο είναι ότι προέτρεξαν κάποιοι οργανωτές ταξιδίων να προγραμματίσουν ναυλωμένες πτήσεις για τον Ιούνιο, οι οποίες δεν εγκρίθηκαν από πλευράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Άρα δεν είναι πτήσεις που είχαμε και τις χάσαμε, ήταν ένα προγραμματισμός, ο οποίος έχει μεταφερθεί για τον μήνα Ιούλιο», είπε.

Λέγοντας πως τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να εντείνουμε την επικοινωνία μας με τη ρωσική πλευρά, να δίνουμε τακτικά και σε εβδομαδιαία βάση τα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, ο κ. Περδίος ανέφερε πως «πιστεύω ότι πρόθεση της ρωσικής πλευράς είναι σε κάποιες εβδομάδες από σήμερα να επιτρέψει και τα ναυλωμένα ταξίδια, για τουρισμό δηλαδή, σε συγκεκριμένες χώρες του εξωτερικού και πιστεύω ότι είναι καλές οι πιθανότητες της Κύπρου να είναι στις χώρες αυτές».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προϋποθέσεις που θέτει η Ρωσία για να επιτρέψει τη διενέργεια ναυλωμένων πτήσεων, ο κ. Περδίος είπε πως και η ρωσική πλευρά περιμένει περαιτέρω κάλυψη στο δικό τους εμβολιαστικό πρόγραμμα, πράγμα, που όπως είπε, ευρύτερα σημαίνει ότι δεν έχουν πρόθεση τους επόμενους  ένα ή δύο μήνες να επιτρέψουν τα ταξίδια ανά το παγκόσμιο.

«Όμως, είναι δεκτικοί στην ιδέα ένας μικρός αριθμός χωρών να επιτραπεί για διακοπές και πιστεύω ότι η Κύπρος είναι στα σοβαρά υπόψη και η δουλειά μας τις επόμενες εβδομάδες είναι να πείσουμε ότι θα είμαστε στη λίστα με αυτές τις χώρες», πρόσθεσε.

Για το ταξίδια στη Βρετανία ο κ. Περδίος, αφού υπενθύμισε ότι οι Βρετανοί αφαίρεσαν και την Πορτογαλία από την πράσινη κατηγορία, είπε πως η βασική ανησυχία της Βρετανίας, όχι τόσο για τα ταξίδια στην Κύπρο, αλλά γενικότερα, αφορά την ινδική μετάλλαξη, σημειώνοντας πως θεωρούν ότι το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσει ακόμη λίγο με την 2η δόση για να μπορούν πιο ελεύθερα να δώσουν το πράσινο φως για περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό.

«Αυτό για την Κύπρο», είπε, «σημαίνει ότι είμαστε σε πάρα πολύ κατάσταση επιδημιολογικά, είναι κάτι το οποίο βλέπουν πολύ θετικά οι Βρετανοί, όμως αναμένουν από εμάς και κάποια επιπλέον στοιχεία, που αφορούν στο είδος των μεταλλάξεων, που έχουμε στην Κύπρο. Είναι πολύ σημαντικό για τους Βρετανούς να γνωρίζουν από εμάς ότι στα κρούσματα που βρίσκουμε στην Κύπρο δεν υπάρχει μεγάλος ο αριθμός των κρουσμάτων ινδικής μετάλλαξης», είπε.

Άρα, πρόσθεσε, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να παρέχουμε αυτά τα στατιστικά, προσθέτοντας ότι στην τακτική ενημέρωση που δίνουν οι κυπριακές αρχές στους Βρετανούς θα προστεθούν και στοιχεία αναφορικά με την ινδική μετάλλαξη.

«Πιστεύω ότι εάν συνεχίσει η επιδημιολογική μας κατάσταση να βελτιώνεται και δεδομένου ότι δεν βρίσκουμε κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης νομίζω ότι είναι καλές οι πιθανότητες της Κύπρου σε κάποιες εβδομάδες από σήμερα να είμαστε στην πράσινη κατηγορία», είπε ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Εξαρτόμαστε από αποφάσεις άλλων

Ερωτηθείς αν τα μηνύματα από τις επαφές Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία είναι θετικά, ο κ. Περδίος είπε «και να μην τα πούμε θετικά, δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο αρνητισμός όλος που δημιουργήθηκε τις τελευταίες τρεις ή τέσσερις μέρες με λάθος εντυπώσεις και λάθος δεδομένα».

«Δεν υπήρχαν αυτές οι πτήσεις άρα δεν μπορούμε να λέμε ακυρώθηκαν, ούτε πρέπει να αφήνουμε να νοηθεί ότι ακυρώνονται πτήσεις των Ρώσων από το υφιστάμενο πρόγραμμα, αφού δεν ισχύει αυτό», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποια είναι η εκτίμηση για τις αναμενόμενες αφίξεις από Βρετανία και Ρωσία, ο κ. Περδίος τόνισε πως δεν μπορεί να προβεί σε εκτίμηση, όπως δεν έκανε τους τελευταίους μήνες.

«Και ο λόγος είναι απλός. Τα πράγματα μεταβάλλονται συνεχώς, εξαρτόμαστε από αποφάσεις άλλων χωρών, από τα δικά τους εμβολιαστικά προγράμματα», είπε, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώνονται όσα έλεγε το Υφυπουργείο για τη δυσκολία διενέργειας προβλέψεων και ότι δεν θα υπήρχε αυξημένο τουριστικό ρεύμα πριν τον Ιούλιο.

«Και αυτό επιβεβαιώνεται και επαληθεύεται, δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με τα όσα λέγαμε τους τελευταίους μήνες, απλώς εκείνο που συνέβη στο μεσοδιάστημα είναι ότι επειδή ως Κύπρος κάναμε όλα όσα έπρεπε για να ανοίξουμε εγκαίρως, ταυτόχρονα δημιουργήθηκε και η προσδοκία ότι θα μας θέλουν και οι άλλοι», είπε και συνέχισε: «Αλλά ήταν ξεκάθαρο το Υφυπουργείο εξαρχής ότι εξαρτόμαστε πλέον από αποφάσεις άλλων».

Δυνητικά 500 πτήσεις από Ρωσία τον Ιούλιο

Απαντώντας σε ερώτηση αν γίνεται προγραμματισμός πτήσεων ενόψει αποφάσεων από Βρετανία και Ρωσία, ο κ. Περδίος παρατήρησε πως οι Ρώσοι οργανωτές και οι αεροπορικές εταιρείας προέτρεξαν και προγραμμάτισαν με δική τους πρωτοβουλία πτήσεις τον Ιούνιο, ενώ οι Βρετανοί συνάδελφοι τους ήταν πιο επιφυλακτικοί και περίμεναν τις τελικές αποφάσεις.

«Είχαν προγραμματίσει με δική τους πρωτοβουλία οι αεροπορικές εταιρείες και οι οργανωτές ταξιδίων 500 πτήσεις τον μήνα στην Κύπρο, έχουμε περίπου 80 (δρομολογημένες) αυτή τη στιγμή και τώρα προγραμματίζονται για τον Ιούλιο».

Τέλος, σε ερώτηση αν οι αριθμοί αυτοί δίνουν εικόνα, ο κ. Περδίος είπε πως «αυτό δίνει εικόνα για την πρόθεση και το ενδιαφέρον και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και από τους Βρετανούς να ταξιδέψουν αλλά και από τους Ρώσους».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Νίκος Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί anti-drone θόλος στο Αιγαίο, όπως του Ισραήλ
21:50
Παγκύπρια 24ωρη απεργία του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων- Καταδικάζει η ΟΕΒ
21:27
Κοινή επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Κομισιόν στο Λίβανο στις 2 Μαϊου
20:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.