Ανησυχία Φωτίου για τη δραματική μείωση των λειψάνων που εντοπίζονται από τις εκταφές της ΔΕΑ (video)

Τη ιδιαίτερη ανησυχία του «για τη δραματική μείωση στον αριθμό των λειψάνων, που εντοπίζονται από τις εκταφές» που διενεργεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), εξέφρασε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σημειώνοντας ότι, είναι ευθύνη όλων, ειδικά του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «να πείσουν και να πιέσουν την κατοχική δύναμη να συνεργαστεί επιτέλους με ειλικρίνεια και ανθρωπισμό για να επιλυθούν τα προβλήματα, ώστε να υπάρξει πρόοδος προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών».

Σε ομιλία του σε Τρισάγιο και Δέηση στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, που τελέστηκε το πρωί στο πλαίσιο του 36ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, ο Επίτροπος Προεδρίας, είπε ότι «αναγνωρίζουμε το έργο που επιτελέστηκε μέσω των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων μέχρι τώρα, ενώ τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αφορούν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος των εκταφών, εξακολουθούν να υφίστανται και ευθύνη για αυτό έχει η κατοχική δύναμη».

Διαβεβαίωσε ότι «η επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων και του δράματος που βιώνουν οι οικογένειές τους για τόσες δεκαετίες, αποτελούσε και αποτελεί για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα».

«Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, προκειμένου να τεθεί επιτέλους τέρμα στο ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα θέμα, που εξακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια να προκαλεί σε όλους μας θλίψη και πόνο», συνέχισε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Όπως είπε ο κ. Φωτίου, «είναι πάγια η θέση μας ότι η κάθε οικογένεια αγνοουμένου δικαιούται να πληροφορηθεί για την τύχη του αγαπημένου της προσώπου με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία και αυτό είναι ευθύνη όλων μας».

Πρόσθεσε ότι «μαζί με τις οικογένειες των αγνοουμένων οφείλουμε συλλογικά να συνεχίσουμε το ιερό αγώνα για τη σωστή διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο, που βιώνουν οι οικογένειες για τόσες δεκαετίες».

Στην ομιλία του ο Επίτροπος Προεδρίας είπε πως «είναι γνωστές οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν διαχρονικά σε νομικό και διπλωματικό επίπεδο από τις κατά καιρούς Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, μαζί με το σθένος και την αγωνιστικότητα των συγγενών των αγνοουμένων στο σύνολο τους, με στόχο τη  διεθνοποίηση του προβλήματος, τη συζήτησή του στα διάφορα διεθνή βήματα και οργανισμούς, για να αναγνωρίσει η Τουρκία την ευθύνη της, να συνεργαστεί και να παραθέσει στοιχεία για την τύχη των αγνοουμένων».

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των αγνοουμένων, στα μέλη της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων και στους υποστηρικτές του Παγκύπριου Ταμείου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, ο Επίτροπος Προεδρίας δήλωσε ότι «μαζί θα συνεχίσουμε άοκνα τις προσπάθειες μας για την οριστική επίλυση του προβλήματος».

Είπε ότι «η παρέλευση του χρόνου δεν πρόκειται να μειώσει τις προσπάθειες μας διότι αυτό επιβάλλει το χρέος μας προς τον καθένα σας, ιδιαίτερα προς εκείνους που έφυγαν από τη ζωή με ανεπούλωτες τις πληγές στη ψυχή τους από την αγωνία και το μαρτύριο τόσων χρόνων».

«Από τον τόπο αυτό της βεβαρημένης ιστορικής μνήμης, και δίπλα από τη σεπτή μορφή του Μνημείου της Κυπρίας και της Ελλαδίτισσας Μάνας των Αγνοουμένων, σας διαβεβαιώνουμε για ακόμη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε τον ιερό αυτό αγώνα για την διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας και αυτό αποτελεί δέσμευση μας σε όλους εσάς, τους συγγενείς των Αγνοουμένων μας», είπε, ο Επίτροπος, κλείνοντας την ομιλία του.

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Ιουνίου 2021 - 15:43

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιουνίου
Ελλάδα: Ομολόγησε ο σύζυγος τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν
21:57
Δεν επιτεύχθηκε λύση για τους S400 στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ερντογάν
21:39
Tζεντιλόνι: Οι αρχές ελληνικές διατήρησαν έντονο τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες
21:20
ΠτΔ:​ Είναι υποχρέωση της ΕΕ απέναντι σε ένα ΚΜ να αντιδράσει αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις
21:05
65 νέα περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν την Πέμπτη, κανένας θάνατος
20:53
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κριμαία, μετά τις πλημμύρες
20:05
Γαλλία: Έξι μήνες φυλάκιση κατά του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί ζητούν οι εισαγγελείς
19:47
To Εurogroup χαιρετίζει την πρόοδο στην Ελλάδα και εγκρίνει τα μέτρα ύψους 748 εκ. ευρώ για το χρέος
19:27
Αποδεκτή η παραίτηση Γιολίτη, χρέη Υπουργού Δικαιοσύνης εκτελεί ο ΥΠΑΜ
19:14
Ελλάδα: 519 νέα κρούσματα και 16 θάνατοι
19:00
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη λόγω σημαντικής ανόδου στις τραπεζικές μετοχές
18:44
Απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών στη Κύπρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ
18:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand