Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν Υπουργείο Παιδείας και Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας

Με στόχο τον καθορισμό ενός πλαισίου συνεργασίας για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στην εκπαίδευση, όπως την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την αξιοποίηση της εμπειρογνωμοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών για ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών, υπογράφηκε σήμερα Τρίτη, Μνημόνιο Συνεργασίας από τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομο Προδρόμου, και τον Επικεφαλής Επιστήμονα Έρευνας και Καινοτομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρα Νικόλα Μαστρογιαννόπουλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, στόχος με την υπογραφή του Μνημονίου είναι, μέσω κοινών δράσεων και συνεργιών, να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος με τρόπο, ο οποίος προάγει την έρευνα και καινοτομία, η καλλιέργεια δεξιοτήτων και ικανοτήτων έρευνας και καινοτομίας στους/στις μαθητές/μαθήτριες, η ενίσχυση και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος ευρύτερα και ειδικότερα της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, η ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Κύπρο από τη νέα γενιά, η ενίσχυση των προσπαθειών για μετατροπή των καινοτόμων ιδεών σε βιώσιμες επιχειρηματικές ιδέες, με παγκόσμια προοπτική, και η  ενίσχυση των επιδόσεων της Κύπρου σε καινοτομία και η δυνατότητα αξιοποίησης της εθνικής επένδυσης προς ουσιαστικό όφελος για την οικονομία και την κοινωνία.

Ως εκ τούτου, προνοείται η ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος όσον αφορά στην ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων των μαθητών/τριών για προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η διασύνδεσή των μαθητών και μαθητριών με το εγχώριο οικοσύστημα Έρευνας και Καινοτομίας, ο σχεδιασμός και η ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα προωθούν την ανάπτυξη της κουλτούρας και των δεξιοτήτων μαθητών και μαθητριών -και ειδικότερα αυτών της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης- για εμπλοκή σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η μεταφορά τεχνογνωσίας και η αξιοποίηση της εμπειρογνωμοσύνης των συμβαλλόμενων μερών προς κοινό όφελος, καθώς και η προβολή και προώθηση δράσεων των δυο πλευρών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του Μνημονίου, ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) δίνει μεγάλη σημασία στην τεκμηριωμένη και επιστημονική γνώση σε σχέση με τις επιχειρούμενες αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Στο ίδιο πλαίσιο πρόσθεσε ότι η καλλιέργεια δεξιοτήτων έρευνας και καινοτομίας στα παιδιά από την Προδημοτική μέχρι και το Λύκειο, και την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, «αποτελεί για μας στο ΥΠΠΑΝ στόχο ο οποίος πρώτιστα εξυπηρετεί τη μετάβαση στην κοινωνία της πληροφορίας και της τεχνολογικής αναβάθμισης, εφοδιάζοντας τους νέους μας με τις δεξιότητες εκείνες που θα τους καταστήσουν ενεργούς πολίτες».

Η εκπαίδευση, ανέφερε ο κ. Προδρόμου, αποτελεί το σημαντικότερο και ουσιαστικότερο εργαλείο της κοινωνίας για να οδηγηθούμε στην εποχή της καινοτομίας και της έρευνας.

Όπως είπε, «η ενσωμάτωση της έρευνας και καινοτομίας στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης (Αναλυτικά Προγράμματα), στις διαδικασίες (μεθοδολογία της διδασκαλίας) και γενικά στη διδασκαλία και τη μάθηση είναι για μάς βασική προτεραιότητα και συνάδει με τους σχεδιασμούς μας για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Η συνεργασία με το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία υλοποίησης των στόχων μας, μέσω των προγραμμάτων και δράσεων του Ιδρύματος».

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας Δρ Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας «για να τροφοδοτήσουμε την έμπνευσή και να δώσουμε τα εχέγγυα στους νέους μας από νεαρή ηλικία να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος του οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ)».

Μέσα από τις μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις και τις στοχευμένες δράσεις Ε&Κ του Ταμείου Ανάκαμψης, συνέχισε ο Δρ Μαστρογιαννόπουλος, «επιδιώκουμε να παρέχουμε σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, και ειδικότερα στους μαθητές και μαθήτριες της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, τις απαραίτητες δεξιότητες και εφόδια».

«Στόχος μας είναι να ενθαρρυνθούν  να ακολουθήσουν τον δρόμο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, και να δουν την Ε&Κ ως επαγγελματική επιλογή, συμβάλλοντας έτσι στη διασύνδεση του οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας με την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και στη διαμόρφωση ενός λαμπρού μέλλοντος για τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Για την εφαρμογή των προνοιών του Μνημονίου υπεύθυνος συντονιστής, εκ μέρους του ΥΠΠΑΝ, ορίστηκε η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, ενώ εκ μέρους του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας ορίστηκε η Αντιπρόεδρος του, Σταυριάνα Κοφτερός.

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Ιουνίου 2021 - 15:16

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.