Δεν υπάρχει αβεβαιότητα στο πλαίσιο εκποιήσεων, λέει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Τη διαφωνία του με την έκθεση της Κομισιόν ότι επικρατεί αβεβαιότητα γύρω από το πλαίσιο των εκποιήσεων, εκφράζει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι για προβλήματα, που ανακύπτουν από τον χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων οι τράπεζες φέρουν την «αποκλειστική ευθύνη».

Σχολιάζοντας τις αναφορές της Κομισιόν στον 10ο μεταμνημονιακό έλεγχο, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ διαφωνεί ότι επικρατεί αβεβαιότητα, σημειώνοντας ότι η τελευταία πρόταση, που ψηφίστηκε σε νόμο αναστέλλει τη διαδικασία εκποίησης (Μέρος VIA) μέχρι τέλος Ιουλίου, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της πλειοψηφίας των Κυπρίων, που επέφερε η πανδημία.

«Άλλο προσωρινή αναστολή για λίγους μήνες και άλλο αλλαγή, που δεν έγινε. Οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2019 δεν επέφεραν αλλαγές στο πλαίσιο, που είχε θεσπιστεί το 2018, το οποίο παραμένει ατόφιο», σημειώνει.

Σε σχέση με τα προβλήματα που ανακύπτουν από τον χειρισμό των ΜΕΔ, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ σημειώνει πως «αποκλειστική ευθύνη έχουν οι Τράπεζες, που επιμένουν να χρησιμοποιούν αντί-νομοτελειακά τον νόμο περί εκποιήσεων, αφού με την απειλή εκποίησης εκβιάζουν τους δανειολήπτες να πληρώσουν το ποσό, που οι ίδιες θεωρούν ότι τους οφείλεται».

«Αυτό το ποσό είναι παραδεχτό πλέον από όλους ότι περιέχει παράνομες χρεώσεις πράγμα που δεν είναι αποδεχτό από τους δανειολήπτες. Οι εκποιήσεις στις πλείστες των περιπτώσεων δεν μειώνουν τα ΜΕΔ», λέει ο Σύνδεσμος.

Τέλος, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ σημειώνει πως για να σημειωθεί πρόοδος στη μείωση των ΜΕΔ, επιβάλλεται οι Τράπεζες να πειθαρχήσουν, αφαιρώντας τις υπερχρεώσεις και εφαρμόζοντας την Οδηγία (και τον Κώδικα) της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου του 2015.

«Αν γίνει αυτό τότε δεν χρειάζεται να γίνονται εκποιήσεις, γιατί αρκετά δάνεια θα γίνουν εξυπηρετούμενα. Αρκετά άλλα μπορούν να αναδιαρθρωθούν σύμφωνα με την πιο πάνω Οδηγία της Κεντρικής», λέει και καταλήγει σημειώνοντας πως στις «ελάχιστες περιπτώσεις που δεν μπορεί να βρεθεί κάποια λύση τότε οι Τράπεζες μπορούν ελεύθερα να προχωρήσουν σε εκποιήσεις με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που δεν άλλαξε ούτε θα αλλάξει».

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Ιουνίου 2021 - 15:01

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιουνίου
Νέα NAVTEX για ασκήσεις στο Αιγαίο εξέδωσε η Τουρκία
15:07
Ελλάδα: Στις 18:00 οι ανακοινώσεις για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους
15:00
YΠΕΣ:Η επόμενη ημέρα της πανδημίας εγείρει σημαντικές ανησυχίες για τις εξαρτήσεις
14:52
Ουάσινγκτον – Βερολίνο ζητούν αποχώρηση των μισθοφόρων από τη Λιβύη
14:44
Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Κίνας σε συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ με τον Πρέσβη της Κίνας
14:36
Ισραήλ: Ακόμη και εμβολισμένοι ή αναρρώσαντες σε καραντίνα λόγω στελέχους Δέλτα
14:18
Τις θέσεις της ιταλικής Κυβέρνησης ενόψει Συνόδου Κορυφής ΕΕ παρουσίασε ο Ντράγκι
14:15
Φίλιπ Λέιν (EKT): Η ανθεκτικότητα του ευρώ έχει βελτιωθεί χάρη στις μεταρρυθμίσεις στην αρχιτεκτονική του
14:05
Φινλανδία: Η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου αναζητεί επειγόντως ξένο εργατικό δυναμικό
13:47
Συνεχίζεται η διερεύνηση υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης - Aύριο νεότερα για την πορεία υποθέσεων
13:40
Πέντε χρόνια από το δημοψήφισμα του Brexit
13:25
Φον ντερ Λάιεν: «Αυτό το ουγγρικό νομοσχέδιο είναι ντροπή»
13:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand