Την Πέμπτη οι ποινές εναντίον 5 νοσηλευτριών – Προχωρεί η διαδικασία πειθαρχικής έρευνας ενώ απεργεί η ΠΑΣΥΝΟ

Ενώπιον λειτουργού του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος ορίστηκε για την εκδίκαση των παραπτωμάτων τους, βρέθηκαν σήμερα οι πέντε νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, εναντίον των οποίων διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα από τον Υπουργό Υγείας, ύστερα από συμμόρφωση τους με απόφαση της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών να απέχουν από την εκτέλεση συγκεκριμένων καθηκόντων, για λόγους υγείας και ασφάλειας στον χώρο που εργάζονταν.

Ο στόχος της ΠΑΣΥΝΟ, η οποία σήμερα κατήλθε σε 12ωρη απεργία για να στηρίξει τις 5 νοσηλεύτριες, για αναστολής της διαδικασίας της πειθαρχική έρευνας δεν επιτεύχθηκε, με την ποινή που θα τους επιβληθεί, να αναμένεται να ανακοινωθεί την προσεχή Πέμπτη.

Οι πέντε νοσηλεύτριες βρέθηκαν στις 09:30 στο Υπουργείο Υγείας, όπου κλήθηκαν να παραστούν σε ακρόαση, ενώ μέλη της ΠΑΣΥΝΟ βρέθηκαν έξω από το κτήριο, κρατώντας πανό που έγραφαν "Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ".

Η διαδικασία της ακρόασης διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, ενώ η ποινή που θα τους επιβληθεί σύμφωνα με τον περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμος αναμένεται να ανακοινωθεί την προσεχή Πέμπτη.

Στην ακροαματική διαδικασία παρευρέθηκαν ο Νομικός Σύμβουλος της ΠΑΣΥΝΟ, Ζένιος Νικολάου, καθώς και ο ΓΓ της Συντεχνίας, Παναγιώτης Γεωργίου.

Στο μεταξύ, πρόθεση της ΠΑΣΥΝΟ είναι όπως κλιμακώσει τα μέτρα εάν επιβληθεί οποιαδήποτε ποινή, ωστόσο, πριν από τη λήψη τέτοιας απόφασης θα συναντηθεί με άλλες συντεχνίες, ενώ την απόφαση για κλιμάκωση των μέτρων θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της Συντεχνίας εντός των επόμενων ημερών.

Ποιες ποινές αντιμετωπίζουν

Οι ποινές που αντιμετωπίζουν οι πέντε νοσηλεύτριες είναι από απλή επίπληξη μέχρι σοβαρή επίπληξη, η οποία καταχωρείται στο φάκελο του εργαζόμενου νοσηλευτή, με συνέπειες στη μετέπειτα αξιολόγησή του, η οποία ενδέχεται να επιφέρει μέχρι μείωση ή κατάργηση προσωρινής προσαύξησης.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες η ΠΑΣΥΝΟ κατήγγειλε τον Υπουργό Υγείας, για παρέμβαση στο δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι, ενώ τον κάλεσε να αποσύρει όλες τις διαδικασίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εκδίκαση παραπτωμάτων κατά των νοσηλευτριών.

Από την άλλη πλευρά ο Υπουργός Υγείας απάντησε στην ΠΑΣΥΝΟ αναφέροντας ότι η πειθαρχική έρευνα δεν μπορεί να μην διεξαχθεί «γιατί είναι παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης και παραβιάζει τις αρχές της χρηστής διοίκησης».

Παράνομη και άκυρη η διαδικασία

Σε δηλώσεις του μετά από τη διαδικασία, ο Νομικός Σύμβουλος της ΠΑΣΥΝΟ, Ζένιος Νικολάου τόνισε ότι «αυτή η διαδικασία είναι παράνομη, ανυπόστατη και άκυρη και δεν θα έπρεπε να διεξάγεται», για να σημειώσει πως «εδώ και ένα αιώνα σχεδόν έχουν γίνει πάρα πολλά, ούτως ώστε να διαφυλαχθούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και με αυτό που γίνεται σήμερα και τις προηγούμενες μέρες είναι πρωτάκουστο και ίσως πρώτη φορά συμβαίνει και στα κυπριακά δεδομένα».

Όπως ανέφερε «δεν είχαμε ποτέ άλλοτε άλλες περιπτώσεις, κατά τις οποίες μέλη της συντεχνίας, τα οποία είχαν αναλάβει συνδικαλιστική δράση κατόπιν οδηγιών των συντεχνιών τους, να κατηγορούνται και να τους επιβάλλεται πειθαρχική ποινή», για να διερωτηθεί ακολούθως «πού οδηγούμαστε;».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικολάου είπε ότι «ο ερευνών λειτουργός είχε καταλήξει στο ότι είχε διαπραχθεί πειθαρχικό αδίκημα», για να σημειώσει πως η Συντεχνία το απορρίπτει.

Ερωτηθείς αν θα υπάρχει μετριασμός της ποινής, είπε ότι «για μας δεν είναι θέμα τι ποινή θα επιβληθεί», σημειώνοντας πως «ενδεχομένως να επιβληθεί η πιο χαμηλή ποινή που προβλέπει ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμος, η οποία είναι και η προφορική επίπληξη».

Σε σχέση με την κλιμάκωση των μέτρων, ανέφερε ότι ενδεχομένως να κλιμακωθούν «επειδή τίθεται θέμα συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων».

«Θέλω να πιστεύω ότι ναι, θα κλιμακωθούν τα μέτρα στην περίπτωση που θα επιβληθούν ποινές και δεν θα αρθεί η διαδικασία εξ υπαρχής ως μη γενομένη», ανέφερε.

Αδίκως στοχοποιήθηκαν, δηλώνουν απεργοί

Η Νοσηλευτικός Λειτουργός στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας, Γεωργία Μιχαήλ, ανέφερε ότι οι πέντε νοσηλεύτριες «αδίκως στοχοποιήθηκαν», για να συμπληρώσει πως «δεν είναι μόνο γι’ αυτές άδικο, αφού η υπόθεση θα έχει αντίκτυπο σε όλο τον συνδικαλιστικό κόσμο».

«Αυτό που γίνεται είναι παράτυπο. Σήμερα ο αγώνας γίνεται και για τις πέντε νοσηλεύτριες, αλλά και για τον συνδικαλισμό», είπε.

Ο νοσηλευτής και μέλος της ΠΑΣΥΝΟ, Γιώργος Πηχίδης, είπε πως «είναι ξεκάθαρο ότι θυματοποιούνται πέντε νοσηλεύτριες, γιατί ακολούθησαν εντολή της συντεχνίας μας».

«Κινδυνεύει το συνδικαλίζεσθαι. Είναι πολλά τα θέματα, αλλά αυτός ο αυταρχικός τρόπος, που λειτουργεί το Υπουργείο και η Διεύθυνση του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, δεν πρέπει να περάσει», πρόσθεσε.

Επηρεάστηκε η λειτουργία των Κέντρων Εμβολιασμού

Εξάλλου, εξαιτίας της 12ωρης στάσης εργασίας, που πραγματοποιεί τη Δευτέρα η ΠΑΣΥΝΟ, επηρεάζεται η λειτουργία των Κέντρων Εμβολιασμού, που θα χρειαστεί να εργαστούν με προσωπικό ασφαλείας.

Το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι ήδη προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε αριθμός ραντεβού για εμβολιασμό να επαναπρογραμματιστούν σε άλλες μέρες.

Συγκεκριμένα, τα Εμβολιαστικά Κέντρα που επηρεάζονται είναι στη Λάρνακα το Εμβολιαστικό Κέντρο Λιμάνι Β, στη Λεμεσό το Εμβολιαστικό Κέντρο Σπύρος Κυπριανού Β και το Εμβολιαστικό Κέντρο Σπύρος Κυπριανού Ε, στην Αμμόχωστο το Εμβολιαστικό Κέντρο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου Γ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιουνίου
Ελλάδα: Ομολόγησε ο σύζυγος τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν
21:57
Δεν επιτεύχθηκε λύση για τους S400 στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ερντογάν
21:39
Tζεντιλόνι: Οι αρχές ελληνικές διατήρησαν έντονο τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες
21:20
ΠτΔ:​ Είναι υποχρέωση της ΕΕ απέναντι σε ένα ΚΜ να αντιδράσει αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις
21:05
65 νέα περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν την Πέμπτη, κανένας θάνατος
20:53
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κριμαία, μετά τις πλημμύρες
20:05
Γαλλία: Έξι μήνες φυλάκιση κατά του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί ζητούν οι εισαγγελείς
19:47
To Εurogroup χαιρετίζει την πρόοδο στην Ελλάδα και εγκρίνει τα μέτρα ύψους 748 εκ. ευρώ για το χρέος
19:27
Αποδεκτή η παραίτηση Γιολίτη, χρέη Υπουργού Δικαιοσύνης εκτελεί ο ΥΠΑΜ
19:14
Ελλάδα: 519 νέα κρούσματα και 16 θάνατοι
19:00
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη λόγω σημαντικής ανόδου στις τραπεζικές μετοχές
18:44
Απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών στη Κύπρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ
18:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand