​Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα το πόρισμα για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις -Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση

Στο Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, παραδόθηκε πριν από λίγο το τελικό πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών.

Καλύπτει τις πολιτογραφήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το 2007 έως και τον Αύγουστο 2020.

Το πόρισμα, το οποίο αποτελείται από 780 σελίδες ως επίσης και παραρτήματα πέντε χιλιάδων σελίδων, παρέδωσε στο Γενικό Εισαγγελέα, ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Μύρων Νικολάτος.  

Ο κύριος Νικολάτος ανέφερε ότι καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια, για ολοκλήρωση του έργου με αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο. Είπε, ακόμη, ότι έγινε ενδελεχής έρευνα και εξέταση όλων των πληροφοριών που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής.

Ο Μύρων Νικολάτος ανέφερε πως από τις έξι χιλιάδες, επτακόσιες-εβδομήντα-εννέα υποθέσεις πολυγράφησης φυσικών προσώπων, διαπιστώθηκε μαζική υπέρβαση της νομοθεσίας από το υπουργικό συμβούλιο ή τα εκάστοτε υπουργικό συμβουλίων. Συγκεκριμένα, είπε, ότι τρεις χιλιάδες-εξακόσιες-εννέα πολιτογραφήσεις, δηλαδή ποσοστό 53%, που αφορούν μέλη οικογενειών αλλοδαπών επενδυτών και στελέχη εταιρειών, έγιναν εκτός νομικού πλαισίου.

Από τις υπόλοιπες περιπτώσεις που έγιναν με βάση τη νομοθεσία, ανέφερε πως το 66% πληρούσε τα κριτήρια, ενώ το υπόλοιπο 34%, όχι.

Από πλευράς του, ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της έρευνας.  

Ευχαρίστησε τα μέλη της ερευνητικής επιτροπής για την ολοκλήρωση ενός ογκωδέστατου έργου, και εμφανίστηκε πεπεισμένος για την ποιότητα της τελικής έκθεσης.  

Ο κύριος Σαββίδης υπογράμμισε πως το υλικό θα τύχει ενδελεχούς μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία και στη συνέχεια θα δοθεί στη δημοσιότητα, όπως ακριβώς συνέβη και με την ενδιάμεση έκθεση.   Υπογράμμισε πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η νομιμότητα των ερευνών που θα διεξαχθούν.   

Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση

Κληθείς να σχολιάσει την παράδοση του πορίσματος για τις πολιτογραφήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ανέφερε πως η κυβέρνηση επιθυμεί την πλήρη διαφάνεια.

Μιλώντας στην εκπομπή του Ρικ "Από Μέρα σε Μέρα", ο κύριος Κούσιος σημείωσε τις ευχαριστίες από πλευράς Ερευνητικής Επιτροπής προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών. Τόνισε πως το συγκεκριμένο γεγονός, καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν είχε και δεν έχει καμία πρόθεση να βάλει προσκόμματα στην πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο κύριος Κούσιος είπε, ακόμη, ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί της ουσίας του πορίσματος, καθότι δεν έχει γνώση του περιεχομένου.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Ιουνίου 2021 - 14:02

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.