Μνημόνιο Συνεργασίας για επιτάχυνση μετάβασης στην κυκλική οικονομία, υπέγραψαν τρία Υπουργεία με την ΟΕΒ

Μνημόνιο Συνεργασίας, που στόχο έχει, μεταξύ άλλων, να διευκολυνθεί και επιταχυνθεί η μετάβαση των επιχειρήσεων της Κύπρου στην κυκλική οικονομία, υπέγραψαν τη Δευτέρα, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), η οποία ηγείται του Δικτύου Κυκλικής Οικονομίας Κύπρου.

Το Μνημόνιο συνυπογράφηκε από την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Κόκκινο και τον Πρόεδρο της ΟΕΒ Αντώνη Αντωνίου, ο οποίος εκπροσωπεί το Δίκτυο Κυκλικής Οικονομίας Κύπρου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που έγινε στο Υπουργείο Εμπορίου, η κ. Πηλείδου τόνισε ότι το μνημόνιο «έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αποτελεί μέρος της στρατηγικής τόσο της Κυβέρνησης όσο και του ιδιωτικού τομέα για μετάβαση στην κυκλική οικονομία» και σημείωσε πως η μετάβαση στην κυκλική οικονομία δεν είναι μόνο μία ανάγκη που απορρέει από τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ που έχουν να κάνουν με την πράσινη συμφωνία, αλλά και μια ευκαιρία».

«Εάν όλοι μας αγκαλιάσουμε την πράσινη ανάπτυξη, πιστεύω ότι έχουμε να κερδίσουμε τα μέγιστα και ως οικονομία και ως κοινωνία», είπε η κ. Πηλείδου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «ο ιδιωτικός τομέας θα συνεχίσει να αγκαλιάζει αυτή την πρωτοβουλία τώρα που προχωρούμε στην πρακτική της εφαρμογή».

Ανέφερε ότι έχει εκπονηθεί και βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης μια στρατηγική από την ομάδα δέκα, η οποία αποτελεί τη διυπουργική ομάδα στο πλαίσιο της διαχείρισης του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα και πρόσθεσε ότι «θα χρειαστεί η εμπλοκή όλων ούτως ώστε να υλοποιηθούν οι πολλές δράσεις που καλύπτουν ένα αρκετά μακρύ χρονικό ορίζοντα».

Η κ. Πηλείδου εξήγησε ότι οι δράσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, την αλλαγή της κουλτούρας, ευαισθητοποίηση και αλλαγή της προσέγγισης όσον αφορά το επιχειρησιακό μοντέλο της κάθε εταιρείας αλλά και πρακτικές λύσεις που έχουν να κάνουν με σχέδια κινήτρων, όπως είπε, «που σχεδιάζονται από το Υπουργείο Εμπορίου και θα ανακοινωθούν στα επόμενα χρόνια, αλλά και άλλες δράσεις που έχουν να κάνουν με τα υπόλοιπα Υπουργεία που έχουν ενταχθεί στην ομάδα».

Ανέφερε επίσης ότι οι εταιρείες θα πρέπει να προβούν σε κάποιες δράσεις ώστε τα προϊόντα που θα παράγουν να μπορούν να πιστοποιούνται ως προϊόντα που έχουν παραχθεί κάτω από κάποιες προδιαγραφές, ενώ τόνισε πως «είναι μεγάλες οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις εταιρείες, στα εργοστάσια και στη βιομηχανία μας για να μπορέσει να προχωρήσει προς το κυκλικό μοντέλο».

Εξάλλου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εξέφρασε την ικανοποίησήη του για την υπογραφή του μνημονίου, το οποίο θα δώσει ένα πλαίσιο συνεργασίας, όπως είπε, «με τον επιχειρηματικό κόσμο για υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας».

Ο κ. Καδής είπε ότι «η κυκλική οικονομία και οι αρχές της βρίσκονται στο επίκεντρο της πράσινης συμφωνίας» και τόνισε πως «είναι οι αρχές της κυκλικής οικονομίας που θα μας οδηγήσουν σε ένα πιο βιώσιμο, αειφόρο μέλλον όπου θα αξιοποιούνται πλήρως οι πόροι και τα προϊόντα μετά την χρησιμοποίηση τους δεν θα απορρίπτονται, αλλά θα αποτελούν μέρος μιας νέας διαδικασίας».

«Για να τις εφαρμόσουμε απαιτείται η συνεργασία όλων, πόσων μάλλον του επιχειρηματικού τομέα», πρόσθεσε.  

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής τόνισε ότι η κυκλική οικονομία είναι ένα πολύ σημαντικό δομικό στοιχείο της πράσινης ανάπτυξης, η οποία είναι πολύ υψηλά στην προτεραιότητα ολόκληρης της υφηλίου, προσθέτοντας ότι «η ΕΕ έχει πάρει τα ηνία και η Κύπρος μαζί, δίνουν τεράστια σημασία στην κυκλική οικονομία».

«Αυτό δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις για οικονομικά μοντέλα τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και σε επίπεδο οικονομίας αλλά ταυτόχρονα και στον τρόπο με τον οποίο ενθαρρύνουμε την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και την έρευνα και ανάπτυξη να εστιάσει πάνω στην κυκλική οικονομία», σημείωσε.

Ο κ. Κόκκινος είπε ότι το Υφυπουργείο σε συνεργασία με τους εταίρους μας όπως η ΟΕΒ θα αναπτύξουμε εξειδικευμένα προγράμματα που θα εστιάζουν πάνω στην κυκλική οικονομία για να ενθαρρύνουμε ερευνητικά προγράμματα και εργασίες αλλά και επιχειρηματική καινοτομία η οποία υποστηρίζει όλα αυτά γύρω από την κυκλική οικονομία».  

«Η κυκλική οικονομία θέλει ομαδική εργασία και συλλογικότητα και δεν είναι μια δράση της Κυβέρνησης ή της πολιτείας, αλλά μια δράση για την οποία πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι εταίροι του υποσυστήματος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η συνεργασία με την ΟΕΒ θα συμβάλει τα μέγιστα στο να περάσουμε το μήνυμα και να κινητοποιηθούν οι επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας».

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι η Ομοσπονδία, «παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ξεκίνησε τη μεγάλη προσπάθεια υποβοήθησης της μετάβασης στην κυκλική οικονομία, εδώ και τέσσερα χρόνια» και πρόσθεσε ότι η ΟΕΒ το 2020 προχώρησε στην ίδρυση του Δικτύου Κυκλικής Οικονομίας Κύπρου, με σημαντικούς συνεργάτες, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό.

«Η υπογραφή σήμερα του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ΟΕΒ και των εμπλεκόμενων αρμόδιων Υπουργείων, δείχνει την επιθυμία και θέληση όλων, να ενισχύσουν τη συνεργασία σε θέματα που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία», πρόσθεσε.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι «οι αλλαγές που γίνονται ή που θα γίνονται στις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά στην μετάβαση σε μια Ευρώπη χωρίς άνθρακα είναι τεράστιες», προσθέτοντας ότι σήμερα έχουν αξιολογηθεί αρκετές εταιρείες με επικέντρωση «στις ξενοδοχειακές μονάδες και τι πρέπει να κάνουν για να μεταβούν μεταξύ άλλων σε μια καλύτερη διαχείριση αποβλήτων».  

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εκπαίδευση των εταιρειών για το «τι πρέπει να προετοιμάσουν για το αύριο», ενώ σημείωσε ότι στις 14 Ιουλίου η Κομισιόν θα επανεξετάσει την επιτάχυνση στη μετάβαση στην κυκλική οικονομία.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Ιουνίου 2021 - 14:46

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.