Ενδεχόμενες πολιτικές, ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες εντοπίζει το πόρισμα Νικολάτου για τις κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις (video)

Την ύπαρξη ευθυνών πολιτικών προσώπων, θεσμών και αξιωματούχων, ως επίσης και ποινικών ευθυνών εις βάρος επενδυτών, επιχειρηματιών, παρόχων και συνεργατών τους, διαπιστώνει η Ερευνητική Επιτροπή για τις κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις, υπό τον Μύρωνα Νικολάτο.  

Παραδίδοντας στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας το τελικό πόρισμα, ο κύριος Νικολάτος αναφέρθηκε επίσης και σε πειθαρχικές και δεοντολογικές ευθύνες.  Σημείωσε, ακόμη, ότι ότι ορισμένοι πάροχοι, δικηγόροι, λογιστές, τράπεζες, κτηματομεσίτες και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς στις υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα, είπε ότι αναφορικά με τις κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις της περιόδου Ιουνίου 2007 - Αυγούστου 2020, διαπιστώνει ότι:

Υπήρξε μαζική παρανομία, δηλαδή υπέρβαση του σχετικού νόμου, από πλευράς υπουργικού συμβουλίου ή των εκάστοτε υπουργικών συμβουλίων, όσον αφορά αναφορικά με μέλη από τις οικογένειες επενδυτών και από διευθυντικών στελέχων εταιρειών επενδυτών.  

Σημείωσε πως από τις 6 χιλιάδες 779 κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις φυσικών προσώπων, οι τρεις χιλιάδες 609, αφορούσαν  φυσικά πρόσωπα ή ποσοστο 53% αφορούσε σε μέλη οικογενειών και διευθυντικά στελέχη εταιρειών τα οποια πολιτογραφήθηκαν εκτος νομικού πλαισίου.

Πρόσθεσε ότι απο τα υπόλοιπα τρεις χιλιάδες 170 φυσικά πρόσωπα η το 47% που πολιτογραφήθηκαν σύμφωνα με το νόμο το 66% ικανοποιούσαν όλα τα ουσιαστικά κριτήρια ενώ το 34% δεν φαίνεται να ικανοποιούσαν όλα τα κριτήρια. Ανέφερε ότι ποσοστο 92% των επενδυτών φαίνεται να ικανοπποιούσε επι της ουσίας το οικονομικό κριτήριο ενώ για το υπόλοιπο 8% εντοπίστηκαν παρατυπίες η ελλειψεις. Επισης ειπε ποσοστό ύψους 88% φαίνεται να ικανοποιούσε επι της ουσίας το κριτήριο της μόνιμης ιδιόκτητης κατοικίας ενώ ποσοστό 12 % δεν ικανοποιουσε αυτό το κριτήριο.

Τόνισε το υπουργείο Εσωτερικων ενω το 2015 και το 2016 είχε στην κατοχή του γνωματεύσεις της νομικής υπηρεσίας σύμφωνα με τις οποίες  η κατ εξαίρεση πολιτογράφηση των μελών των οικογενειών των επενδυτών ηταν ενδεχομένως παράνομη εντούτοις συνέχισε την ίδια πρακτική μέχρι το 2020.

Υπέδειξε οτι το επενδυτικό πρόγραμμα λειτουργούσε με κενά και ελλείψεις απο το 2007 μέχρι τις 17 Αυγούστου 2020 χωρις επαρκές νομοθετικό και σχεδόν καθολου κανονιστικό πλαίσιο.

Η επιτροπή καλεί όλους τους αρμόδιους όπως αξιοποιήσουν πλήρως τα στοιχεια προχωρήσουν στην αναζήτηση και τιμωρια όσων ευθύνονται αναλογα με τον τύπο και τον βαθμό της ευθυνης του.

Ο κύριος Νικολάτος ειπε ότι η επιτροπή εισηγείται την ανακληση πολιτογραφησεων απο 85 υποθεσεις απο την εξέταση των οποίων προέκυψε ότι ενδεχομένως οι αιτητές να ευθύνονται για ποινικά ή άλλα αδικήματα η των οποίων η πολιτογράφηση δύναται να ανακληθεί συμφωνα με το νόμο η για άλλους λόγους δημοσίου συμφέροντος.  Διευκρινησε ότι διαχρονικά η καθ υπέρβαση του νόμου πράξης του υπουργικού συμβουλίου ειναι μεν ακυρώσιμες υπο προυποθέσεις αλλά δεν επισύρουν ποινική ευθύνη για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου εκτός όπως ειπε εαν έγιναν σκόπίμα και με σκοπό την καταδιολίευση πράγμα που δεν διαπιστώθηκε απο τα ενώπιον μας στοιχεία είπε ο Μυρων Νικολάτος.

Συντάκτης: Γιώργος Αβράαμ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Ιουνίου 2021 - 15:41

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.