Ψηφιοποιήθηκαν πάνω από 20 χιλιάδες αρχαία ευρήματα και 1.595 αρχαία μνημεία της Κύπρου

Μέχρι σήμερα έχουν ψηφιοποιηθεί 20.217 αρχαία κινητά ευρήματα, 3.573 επισκοπήσεις και 1.595 αρχαία μνημεία της Κύπρου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων με στόχο την ψηφιοποίηση αντικειμένων που εκτίθενται στις προθήκες των κρατικών μουσείων και φυλάσσονται στις αποθήκες του Κυπριακού Μουσείου προχώρησε, από τις 4 Μαΐου στην εφαρμογή ενός νέου ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Digitising the Museums of Cyprus», ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος σε διάσκεψη Τύπου την Παρασκευή για την έναρξη του νέου προγράμματος.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον European Economic Area Financial Mechanism (EEA) και το Norway Grants (Προγραμματική Περίοδος 2014–2021) και έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, αποτελεί τη συνέχεια των προσπαθειών που καταβάλλει το Τμήμα Αρχαιοτήτων για ψηφιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με το πρώτο πρόγραμμα να είχε τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο του 2009, με την ονομασία «Cyprus Archaeological Digitization Programme» (CADiP).

Διήρκεσε ως τον Απρίλιο του 2011 και όπως είπε ο κ. Καρούσος με την ολοκλήρωσή του το Τμήμα Αρχαιοτήτων συνέχισε το πρόγραμμα ψηφιοποίησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, με μόνιμους αρχαιολογικούς λειτουργούς και με αγορά υπηρεσιών από αρχαιολόγους για την ψηφιοποίηση Αρχαίων Μνημείων, Κινητών Ευρημάτων, Αρχαιολογικών Επισκοπήσεων και Επιτάξεων. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό, μεταξύ Νοεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2017, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, προχώρησε στην αγορά υπηρεσιών δύο αρχαιολόγων για την ψηφιοποίηση 4.000 κινητών ευρημάτων και πέντε αρχαιολογικών θέσεων. Από τους δύο αρχαιολόγους, ο ένας ανέλαβε την ψηφιοποίηση πέντε αρχαιολογικών θέσεων και ο άλλος την ψηφιοποίηση 3.000 αντικειμένων από το ευρετήριο του Κυπριακού Μουσείου καθώς επίσης 1.000 αντικείμενων που έχουν δηλωθεί ως απολεσθέντα ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής. Το έργο, με διάρκεια δώδεκα μηνών, χρηματοδοτήθηκε από τον προϋπολογισμό του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Εξήγησε ότι στόχος του νέου ερευνητικού προγράμματος «Digitising the Museums of Cyprus» είναι η ψηφιοποίηση 96.000 αρχαίων αντικειμένων στη βάση δεδομένων CADiP. Από αυτά, 82.000 αντικείμενα φυλάσσονται στις αποθήκες του Κυπριακού Μουσείου στη Λευκωσία και 14.000 εκτίθενται στα Μουσεία που βρίσκονται υπό την αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων. 

Συγκεκριμένα, τα αντικείμενα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου, στο Εθνολογικό Μουσείο-Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου (Λευκωσία), στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου, στο Τοπικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας (Λεύκαρα), στο Αγροτικό Μουσείο Φικάρδου, στο Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου - Κάστρο Λεμεσού, στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου (Επισκοπή), στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιπάφου (Κούκλια), στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Γεροσκήπου, στο Τοπικό Αρχαιολογικό Moυσείο Μαρίου-Αρσινόης (Πόλη Χρυσοχούς), στο Κάστρο Λάρνακας, στο Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου (Ευρύχου) και στο Τοπικό Αγροτικό Μουσείο Κάτω Δρυ.

Για το πρόγραμμα έχουν προσληφθεί και εργάζονται 8 αρχαιολόγοι για περίοδο 31 μηνών.

πηγή: ΚΥΠΕ-ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Αυγούστου
Θλίψη στη Europa Donna Κύπρου για τον θάνατο της Μυρτώς Αζίνα Χρονίδη
15:10
Το ΕΒΕ Πάφου για τη δρομολόγηση σημαντικών έργων για την επαρχία
15:06
Εκκενώνεται το χωριό Ροβιές στην Εύβοια, που πλησιάζει η φωτιά
14:49
Ενώπιον Δικαστηρίου ο Μητροπολίτης Μόρφου για παραβάσεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου
14:48
Υπό κράτηση 28χρονος για υπόθεση κλοπής από αποθήκη στη Λάρνακα
14:45
Τσεχία: Τρεις οι νεκροί από τη σύγκρουση τρένων
14:40
Το 2019 δόθηκαν στην Κύπρο άδειες παραμονής σε 750 παιδιά κάτω των 15, 276.200 στην ΕΕ
14:38
Γίνονται προσπάθειες για επίλυση του θέματος με το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» λέει ο Ολγκούν
14:36
O ΠΑΣΥΞΕ ενεργοποίησε πλάνο εξόδου από την κρίση με ορίζοντα το 2022, είπε ο Χ. Λοϊζίδης
14:35
Αλληλεγγύη από Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης προς λαό της Κούβας
14:32
Σε επίπεδα κόκκινου συναγερμού το Τμήμα Δασών «για όσο χρόνο χρειασθεί»
14:31
Τόκιο 2020: Η Αρτυματά κατέρριψε το Παγκύπριο ρεκόρ στα ημιτελικά
14:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand