Να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα γα δημόσια λογοδοσία και πλήρη διαφάνεια, είπε ο Κωστής Ευσταθίου

Τη σημασία λήψης αυστηρότερων μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας λογοδοσίας και της πλήρους διαφάνειας και την ανάγκη για υψηλού επιπέδου κώδικες δεοντολογίας των κομμάτων τόνισε ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου.

Χθες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Τρίτου Μέρους της Συνόδου 2021 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) και ο κ. Ευσταθίου μίλησε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Συνέλευσης, στα πλαίσια συζήτησης που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Σώματος, για το θέμα της διαφάνειας και της ρύθμισης των δωρεών σε πολιτικά κόμματα και προεκλογικές εκστρατείες από ξένους δωρητές.

Επεσήμανε ότι οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση, ιδιαίτερα όταν αυτή εξυπηρετεί τις ατζέντες ξένων ιδιωτικών εταιρειών, ιδρυμάτων ή μη κυβερνητικών οργανώσεων, που ενδέχεται να συνδέονται με ξένες κυβερνήσεις, δυνατόν να επιφέρει σοβαρές συνέπειες.

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι η διείσδυση ξένων συμφερόντων, που ενδεχομένως να συνεπάγεται τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, την όξυνση διχαστικών ζητημάτων και την υπονόμευση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς, έχει αρνητικό αντίκτυπο στις δημοκρατικές διαδικασίες μιας χώρας.

Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε, παράλληλα, ότι κάθε μορφή ενίσχυσης προεκλογικής εκστρατείας ή πολιτικού κόμματος, η οποία προέρχεται από το εξωτερικό, θα πρέπει να θεωρείται κατά τεκμήριο ότι τείνει στη χειραγώγηση του πολιτικού παιχνιδιού. Επεσήμανε δε ότι οι ξένες δωρεές καθίστανται ιδιαίτερα επικίνδυνες, όταν ενδυναμώνουν ακραία, ριζοσπαστικά κινήματα, χρηματοδοτούν τον εξτρεμισμό και προωθούν επικίνδυνη προπαγάνδα.  

Για να προστατευτεί η νομιμότητα των πολιτικών συστημάτων, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και να διασφαλιστεί η συμμετοχή των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα, τόνισε ο κ. Ευσταθίου, πρέπει οι βουλευτές να μεριμνούν για την αναθεώρηση της σχετικής εθνικής νομοθεσίας. Πρέπει, πρόσθεσε, τα Κοινοβούλια να συμβάλουν στη διαμόρφωση διεθνούς στρατηγικής κατά της διαφθοράς, των παράνομων συνεισφορών σε πολιτικά κόμματα και των χορηγιών σε εκλογικές εκστρατείες που αποσκοπούν στη χειραγώγηση.

Προέτρεψε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης  να προωθήσουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και της διαφάνειας στις προεκλογικές τους εκστρατείες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Ιουλίου
Καταστροφικές πυρκαγιές στον Λίβανο, ένας πυροσβέστης νεκρός
21:52
Συνάντηση Μπάιντεν - Τιχανόφσκαγια: Στηριξη των ΗΠΑ στον λαό της Λευκορωσίας
21:49
Τιμητική διάκριση στον Πρόεδρο της Κύπρου απένειμε η ΑΗΕΡΑ
21:19
Γαλλία-Covid-19: Νέα σειρά μέτρων μπροστά στο τέταρτο κύμα
20:46
Δύο θάνατοι και 769 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τετάρτη
20:31
Η Λύση είναι εδώ, κόντρα στους ανέμους, στην προσφυγιά, μεταλαμπαδεύοντας τις αρχές, τις αξίες και την παράδοση της Λύσης στις νέες γενιές
20:30
Στα 50 εκτάρια η καμένη γη στην περιοχή Πεντακώμου
20:05
Δασική πυρκαγιά απειλεί κατοικημένες περιοχές κοντά σε τουριστική περιοχή στη νότια Τουρκία
19:48
Υπό κράτηση ζεύγος για υπόθεση πλαστοπροσωπίας
19:38
Τον πανικό έσπειρε λιοντάρι που απέδρασε από το εθνικό πάρκο του Ναϊρόμπι
19:33
Γερμανία: Αυστηροποίηση των κανονισμών εισόδου στη χώρα
19:22
Χωρίς καραντίνα στην Αγγλία οι πλήρως εμβολιασμένοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί από 2 Αυγούστου
19:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand