Ο ΠτΔ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί με τον ΓΓ των ΗΕ για τη διευθέτηση του κυπριακού

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συνεργαστεί στενά με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συγκαλείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος με ανάρτησή του μετά τη συζήτηση σημείωσε τα ακόλουθα: "η παρουσία τουΓενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτιέρες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (EUCO) σήμερα αποδεικνύει την κοινή μας βούληση για ενίσχυση αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης".

"Οι τρέχουσες παγκόσμιες κρίσεις και οι γεωπολιτικές προκλήσεις απαιτούν μια ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών, με τον πολυμερή χαρακτήρα στον πυρήνα του", σημείωσε ο Πρόεδρος.

"Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επανέλαβα την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε στενά με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

"Τόνισα επίσης ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθούν νέα τετελεσμένα γεγονότα είτε στο Βαρώσι είτε στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου", ανέφερε.

"Μια επιτυχημένη επίλυση του Κυπριακού θα ήταν προς όφελος όλων των Κυπρίων. Θα ενίσχυε επίσης τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και θα αποδείξει ότι ακόμη και τα πιο δυσάρεστα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά μέσω των προσπαθειών διαμεσολάβησης του ΟΗΕ", κατέληξε ο Πρόεδρος.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε το επιτελείο του Προέδρου, το γεύμα εργασίας των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ολοκληρώθηκε νωρίτερα και είχε ως θέμα συζήτησης τις περιφερειακές προκλήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την αύξηση των εντάσεων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε "την ανάγκη διατήρησης της αποκλιμάκωσης των εντάσεων στις κυπριακές θάλασσες, καθώς επίσης και τη σημασία αποφυγής προκλήσεων στα Βαρώσια κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας".

Αναφέρθηκε, επίσης, "στην επικείμενη παράνομη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και τους κινδύνους που θα δημιουργούνταν από τυχόν ανακοίνωση δημιουργίας νέων τετελεσμένων".

Όσον αφορά την επιδιωκόμενη μορφή λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε "τη δεδηλωμένη θέση του για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και τις αρχές και αξίες της Ένωσης".

Επεσήμανε πως "η θέση αυτή βρίσκει αντίθετες την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία που, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία, θέτουν ως προϋπόθεση την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα ξεχωριστής τουρκοκυπριακής κυριαρχίας, ενώ επιμένουν σε λύση δύο κρατών".

Παρά το απαράδεκτο της επιχειρηματολογίας της τουρκικής πλευράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε "την ετοιμότητά του να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου στη βάση των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και ευχαρίστησε τους ομολόγους του για τη στήριξή τους στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης".

Η λύση του Κυπριακού, συμπλήρωσε, "θα πρέπει πρωτίστως να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα τους σε συνθήκες αλληλοσεβασμού, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων".

Από δικής του πλευράς, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών διαβεβαίωσε πως "παρά τις όποιες δυσκολίες, θα εξακολουθήσει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για έναν ουσιαστικό διάλογο, επί τη βάσει της σαφούς εντολής που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας".

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιουνίου 2021 - 19:35

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

05 Αυγούστου
Τρεις θάνατοι και 580 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Πέμπτη
20:48
Ορκίστηκε ενώπιον του Κοινοβουλίου ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί
20:21
Ανακαλούνται παρτίδες ντόνατ λόγω οξειδίου του αιθυλενίου
19:57
Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αττική, καίγονται σπίτια στη Δροσοπηγή
19:39
Βρετανία: Στο ΣΑ του ΟΗΕ φέρνει το Λονδίνο την επίθεση στο τάνκερ στα ανοιχτά του Ομάν
19:14
Μικρά κέρδη στο ΧΑΚ την Πέμπτη
18:57
Στη Σιβηρία η κλιματική αλλαγή προκαλεί τεράστιες πυρκαγιές
18:27
Ελλάδα: 2.800 κρούσματα και 12 θάνατοι
17:54
Kίτρινη προειδοποίηση από Τμήμα Μετεωρολογίας, σε ισχύ από 1 τα ξημερώματα ως απόγευμα Παρασκευής
17:46
Ελλάδα: Εκκενώνονται προληπτικά άλλες 10 κοινότητες της Ηλείας
17:13
Το πρόγραμμα μεταδόσεων των Ολυμπιακών Αγώνων από το ΡΙΚ την Παρασκευή 6/8
17:01
Πόλο: Εθνική Ελλάδας - Εθνική Ουγγαρίας ζωντανά από το ΡΙΚ
16:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand